17 March 2016

Rosii cherry mutante

Nici nu stiu cum sa numesc acest articol. Am gasit in aceste rosii cherry, propriile seminte incoltite. Dupa cum se vede in a 2-a poza, vlastarul a crescut deja aproape 1 cm.Dupa experienta mea de om care a crescut la tara, plus umilele cunostinte din prezent in domeniul alimentatiei, oricum as lua-o, nu e normal deloc ca semintele sa germineze in fructul-mama. Semintele oricaror plante, au in ele in mod natural niste anti-nutrienti, care ar trebui sa impiedice acest lucru, pana semintele ar ajunge intr-un mediu fertil si propice.   

Am cumparat aceste rosii de la Mega Image. Ca furnizor final, are o parte din vina, ca si importatorul de altfel. Dar vina cea mai mare este a producatorului din Italia, care cultiva aceste legume mutant. Problema poate fi atat din modificarile genetice, sau din iradiere, sau din substantele chimice  cu care sunt stropite si care nu au efecte pe deplin cunoscute. Sau si mai rau, din efecte cumulate. Bunul simt ma face sa incriminez prioritar modificarile genetice si iradierea. 

Daca pe voi nu vreti sa va feriti, nu le dati macar copiiilor aceste fel legume de import. Stiu ca este foarte greu sa oferi copiiilor (care mai sunt si mofturosi), o alimentatie diversificata si sa ii si feresti de alimente denaturate. E greu sa conservi an de an peste iarna legume crescute bio local, de aceea ajungi sa cumperi in martie astfel de porcarii din supermarket. Se pare ca gresim grav gandind asa si alegand calea usoara si comoda. 

Efectul asupra mediului inconjurator (din care facem si noi parte) al modificarilor genetice ale plantelor, nu este nici macar pe departe cunoscut. Perturbarile si anomaliile care pot aparea atat la celelalte specii vegetale, cat si la cele animale (repet, si noi printre ele), deci pe tot lantul trofic, sunt efectiv necunoscute si imprevizibile. Oamenii inca nu au descifrat genomul uman, dar il bombardeaza cu factori necunoscuti naturii, ca la ruleta ruseasca. Acelasi lucru se poate afirma si despre iradiere sau pesticide moderne. Efectele lor asupra cosumatorului sunt ori cunoscute si nesanatoase, ori necunoscute.  

Cautand o poza cu rosii mutant care sa semene cu ale mele, am gasit acest articol. In cazul lor, problema provine de la Fukushima.

2 comments:

Anais said...

Am patit-o si eu... la mega image. Aratau horror, aveau mici lastari :))

Ale mele nu erau bio sau ceva...

Adina Afendulis said...

Tot de la Mega au fost si ale mele. Mai putin important furnizorul final. Important e producatorul din Italia, care produce astfel de legume mutant.