25 October 2014

Febra la copii. Tratamente si sfaturi pentru febra. Alopatie versus naturopatie.


Am doi copii, de 9 si 2 ani, am experimentat suficient pana acum situatiile cu febra, tratamente alopate versus tratamente naturiste, remedii homeopate si medicina alternativa. Am un copil vaccinat complet pana la 3 ani si unul nevaccinat deloc. Deci imi permit sa scriu acest articol. 

Reamintesc ca pe acest blog expun experintele mele individuale si sfatuiesc oamenii sa invete din experienta mea gresita si sa ia exemple din cea reusita, dar in nici un caz sa ma urmeze intocmai fara a consulta un medic potrivit.  

Vreau sa va spun pentru inceput ca o paranteza, ca atunci cand Victor era mic si facea febra, noaptea de obicei, prima data incepeam sa plang. Dupa care ma adunam si incepeam sa caut remediul potrivit.

Dar sa o iau de la inceput, cat mai posibil pe scurt, pentru ca banuiesc ca o sa ajungeti la articolul asta in situatii cand aveti copii cu febra si atunci te grabesti si nu ai chef de telenovele, ci de informatii utile. 

Victor a facut febra prima pe la 8 luni in urma unei viroze intestinale. De la vaccinurile facute pana atunci nu facuse din fericire. Sau din pacate, pentru ca daca ar fi facut, m-ar fi obligat sa ma informez si sa deschid ochii mai devreme despre efectele negative ale vaccinurilor si sa nu i le mai fac macar in continuare. La acea vreme ascultam orbeste pediatrii neinformati si i-am dat medicamente alopate pentru febra, dupa schmea clasica (alternativ, nu mai devreme de 8 ore fiecare, adica la 4 ore lua cand unul cand altul din cele doua siropuri foarte cunoscute. Probabil datorita intolerantei mari la lactate pe care o are genetic (mostenita de la mine) care ii subrezise deja sistmemul digestiv de la 4 luni cand l-am bagat pe formula de lapte, nu a tolerat niciodata siropurile pentru febra. Voma la cateva minute dupa ce ii dadeam orice sirop. Era chin mare, stateam un pic sa se linisteasca, dupa care iar ii dadeam o seringa, amestecata cu ceva sa ii schimbe gustul, nu voia sa mai inghita... uite de aia incepeam eu sa plang, ca poate vi s-a parut exagerat...

Ok, undeva pe la 10 luni a racit prima data, si de atunci a intrat intr-o serie sfarsita de raceli, care a durat pana pe la 4 ani. Tratamentul era identic la fiecare episod: antibiotic fara antibiograma + antitermice alopate. In prima iarna, cand avea intre un an si un an si jumate, a primit un astfel de tratament de 6 ori in 5 luni. Rezultatul a fost febra care dura cateva zile bune, febra care nu mai trecea doar cu antitermice alopate si de multe ori nici cu primul antibiotic, de obicei ajungeam sa il schimbam dupa cateva zile si sa ii dam un alt antibiotic mai puternic. Dupa care mi-am tras singura semnalul de alarma, undeva pe la 2 ani am intrat prima data intr-un cabinet de medicina homeopata si am schimbat foaia. Dupa cativa ani, cam pe la 4, organismul lui si-a revenit. E adevarat ca intre timp am shimbat complet si alimentatia, a avut o perioada de eliminare completa a lactatelor si glutenului, cu beneficii imense obsevabile usor in mod obiectiv.

De la 2 ani am inceput tratamentele homeopate, care nu au dat rezultate din prima. Primul an am reusit sa nu ii mai dau antibiotic decat de 2 ori, si atunci numai din vina mea ca nu ii administrasem corect homeopatele. Iar antitermice alopate am mai folosit pana pe la 4 ani, pana sistemul lui imunitar si-a revenit si s-a intarit. De la 3 ani nu l-am mai vaccinat deloc, regretand profund ca am facut-o si pana atunci. Gasiti aici parerea mea despre vaccinurile pentru copii.

De la 4 ani, in organismului lui nu a mai intrat nimic alopat. Fac o paranteza: in afara de un grav accident pe care l-a avut la 7 ani, femur rupt si operat, in care nu am avut nici un cuvant de spus la cele 4 grame antibiotic pe zi (da, 1 gram la 6 ore) si bine am facut ca am tacut, ca alternativa a fost sa ramana fara picior. Deci cu ocazia asta amintesc ca da, antibioticele sunt extrem de utile in situatii bine intemeiate.

Pentru sceptici: am tratat cu homeopatie otita recidivanta cu febra 39 si cu ureche curgand. Si torsiune de hidatida pentru care ni s-a dat recomandare iminenta de operatie de la sefa de sectie, care a ras de noi (nervoasa) cand am semnat pe propria raspundere externarea (eu de o mie de ori mai nervoasa ) si a zis ca in viata ei nu a auzit de cineva sa scape de o astfel de oparatie si ca o sa ne intoarcem in urgenta maxima... lamentabil si rusinos episodul pentru medicina romaneasca. O sa reiau candva intr-un articol, cu nume, din pacate. 

In prezent Victor are 9 ani si cand face febra, si asta din ce in ce mai rar, am ajuns la performanta de a nu ii mai da nimic. Ii dau remedii homeopate pentru muci, pentru rosu in gat, pentru viroze stomacale, etc., dar pentru febra nimic. Face febra in prima noapte, transpira, il schimb, ii scade febra, ii creste iar, iar transpira, iar scade... de cateva ori si dimineata nu mai are nimic. Am observat ca atunci cand nu ii administrez nici un remediu pentru febra (fie el si homeopat), dupa episodul febril din prima noapte, nu ii mai revine febra. Deloc!

Cum am ajuns sa ma curaj sa il lasa fara nici un remediu pentru febra? Sa ajung sa vad ce se intmapla? A trebuit sa trec prin experienta cu al doilea copil, Elena. Norocul Elenei a fost ca atunci cand s-a nascut ea, Victor avea 7 ani si experimentasem pe el toate greselile posibile. Asadar ea a fost norocoasa si nu am vaccinat-o, nu a inghitit niciodata antibiotic. La 9 luni a facut rubeola si pentru ca s-a nimenit in concediul doctorului homeopat, iar ea era mica si mie mi-a fost teama, asa ca i-am dat pentru prima si ultima oara antitermice alopate (Nurofen si Panadol). Da... copiii se imbolnavesc ori in vacanta (cuiva), ori in weekend...

Dupa care Elena a inceput si ea sa raceasca, numai si numai cand avea fratele ei ceva si el, dar ea facea niste forme atat de usoare, incat nu imi venea sa cred, dupa ce traisem asa cosmaruri cu Victor cand era mic. Evident ca pe ea am bagat-o din prima pe homeopate pentru febra, cu mare succes de prima data. La Victor mi-a luat vreun an sa ii gasesc remediul potrivit, anume Arsenicum Album (sunt 3500 de remedii homeopate pentru febra pe lumea asta). Pe ea am nimerit-o din prima. Avantaj experienta! Albinutei mele ii scade febra rapid cu Apis Mellifera ch 9.

Va rog sa nu incercati sa scadeti copiilor vostri febra cu aceste remedii despre care scriu eu, deoarece le puteti face rau in loc de bine. Homeopatele sunt remedii personalizate in functie de tipul constitutiv si de multe alte criterii pe care numai un medic homeopat bun si numai in colaborare cu o mama care isi cunoaste bine copilul, le poate dibui pentru fiecare copil in parte. In homeopatie se zice ca remediul unuia este otrava altuia, deci atentie! De ani de zile scriu despre homeopatie si ma feresc sa dau nume de remedii, de teama de a nu fi urmate intocmai de cititorii care nu stiu principiile homeopatiei. 

Intr-o zi, cand Elena avea 11 luni, am nimerit acest articol si mi-am schimbat total perceptia asupra febrei. La acel moment, inca ma speriam de febra, nu mai plangeam :) dar mi se parea sfarsitul lumii si ma repezeam pe copii cu toate remediile naturopate, la cel mai mic semn de febra. Luati acest articol ca punct de plecare si cautati si altele pe aceeasi tema. 

Nu o sa repet ce scrie in acel articol, doar atat: febra este un prieten, nu este un dusman, este metoda, modul sublim al organismului de a se vindeca singur, de a-si anihila, de a-si rezolva motivul pentru care s-a imbolnavit. Medicii alopati (da, sunt si exceptii printre ei) dupa ce au iesit din Evul Mediu al medicinei, au recunocut ca febra nu trebuie tratata ca o cauza, insa sunt inca in umbra cunoasterii cand se cred mai destepti decat strabunicii lor si afirma ca febra este un efect al bolii, nu o cauza. Nu, febra nu este un efect al bolii, febra este o arma incredibil de puternica a organismului de a lupta. Iar in momnetul cand noi o suprimam fortat, nu facem decat sa prelungim boala si sa slabim sistemul imunitar al organismului.  

Asadar, am avut curajul sa o las pe Elena la varsta de un an cu febra, sa vad ce se intampla. Si s-a intamplat in prima noapte ca dupa doar 2 ore cu 39,3 grade (in cazul lui Victor la 8 ani, dupa 4-5 ore) sa transpire singura si sa ii scada febra. Din acea noapte, rar i-a mai revenit febra a doua oara intr-o raceala. Insa avantajul Elenei este ca sistemul ei imunitar nu a fost zdravan deranjat nciodata. Acum cand ma uit in urma recunosc si eu ca mi-a trebuit mult curaj sa experimentez asta. Si recunosc ca am stat pe noptiera cu toate medicamentele, de la Apis pana la Nurofen, gata de atacat. Si nu am inchis un ochi toata noaptea si am stat numai cu mana si cu termometrul pe copil sa vad daca situatia nu scapa de sub control. Si cred totusi ca acest curaj nu il poti avea decat la al doilea copil.

In prezent Elena nu mai face febra deloc cand raceste sau cand are vreo viroza. Probabil a facut suficienti anticorpi care isi fac treaba imediat la intrarea in organism a oricarui pericol. 

Mai vreau sa va spun ca parerea mea in a lasa un copil cu febra sa se vindece singur, este ca trebuie experimentat cu grija si cu responsabilitate foarte mare. Si numai dupa o pregatire psihologica foarte buna a parintelui/parintilor, asa cum scrie si in articolul de pe Weston Prince. Trebuie sa fii pregatit psihic sa gestionezi o astfel de situatie. Si evident cu un arsenal de remedii pe noptiera gata de administrat.  

In final vreau sa va mai scriu cateva remedii naturiste pe care le-am experimentat cu succes in febra copiilor si care va pot fi utile singure, sau in combinatie cu tratamentul alopat in caz ca acesta este totusi necesar. Pentru ca pot fi situatii care scapa de sub control, si atunci trebuie sa intervenim cu ceva, alopat sau naturopat, sau cu ambele.   

1. Scoarta de salcie alba (Salix Alba Cortex) - Plant Extrakt Gemoterapie

2. Mladite Maces (Rosa Canina) - Plant Extrakt Gemoterapie

3. Muguri de afin negru (Alnus Glutinos) - Plant Extrakt Gemoterapie

Pentru schema de tratament, se urmeaza instructiunile din prospect sau sfatul medicului. 

Si cateva sfaturi din experienta mea, de asemena aplicabile peste tratamentul alopat sau naturopat, sau sfatul (1) cand vreti sa scadeti febra fara nici un remediu.

1. Se baga cateva minute maxim copilul in cada plina cu apa cu temperatura FIX cu un grad mai mica decat febra (daca are febra 39 grade, il bagi in apa de 38 de grade); dupa care il invelesti bine cateva minute intr-un prosop/patura de bumbac, dar nu in 7 paturi.. ok? Se scade temperatura in cada cu inca un grad - pui apa rece peste si tii termometrul in apa pana scade iar cu un grad. Dupa care iar bagi copilul in apa cateva minute, iar il infasori in prosop, iar scazi temperatura in cada un grad, si tot asa pana ajunge la 37 grade. Aceasta metoda nu se poate aplica decat daca sunteti minim doua persoane. Doua persoane calme, care nu se agita si nu se crizeaza.

2. Pentru cine nu stie, remediile homeopate pentru febra se administreaza la inceput cand a debutat febra astfel: cateva doze (de obicei 4) des (la 5 sau 10 sau 15 minute), iar apoi se raresc la jumate de ora, apoi la o ora, apoi la 2 ore chiar timp de cateva zile, pana nu mai revine febra. Acesti timpi (5/10/15 minute) sunt invers proportionali cu marimea febrei: de exemplu pentru 39 administram 4 doze la 5 minute, pentru 38 la 10 minute, iar daca avem norocul sa prindem copilul la 37 de grade, ii putem da la 15 minute. Inca ceva: numarul de doze poate ajunge la 7, 8 - ii dam pana scade. 

3. Din experienta mea, daca nu ii scade febra sau macar nu stagneaza dupa primele 4 doze, inseamna ca remediul nu e potrivit, si trebuie schimbat cu altul imediat, la primul interval de timp. Adica daca ii dai la 5 minute Apis ch9 sa zicem, la urmatoarele 5 minute ii dai remediul nou, de exemplu Belladonna ch9. Chiar daca schimbi remediul, pastrezi dilutia sau ii dai urmatoarea mai mare, nu mai mica. Adica ii dai Belladonna ch9 sau ch15.  Nu Belladonna ch5 sau ch30. 

4. Un alt sfat din experienta mea este ca atunci cand vezi ca ii scade febra cu o dilutie de remediu homeopat, sa zicem ch9, sa raresti dozele (cum am scris la punctul 2) dar si sa cresti dilutia, adica ii dai ch 15 cand incepi sa raresti la 30 de minute si la o ora.

5. Cum febra apare de obicei noaptea iar nu toti copiii mici tin usor in gura granulele homeopate, mai ales cand le este rau, tusesc, etc., va recomand sa puneti in 10 mililitri apa plata intr-un pahar de sticla 10 granule de exemplu, sa amestecati bine cu o lingura de lemn pana se topesc si sa ii dati copilului in gura cu o seringa cate 2 mililitri la 5, 10 sau 15 minute. Asta in cazul cand copilul are greutatea corporala mica si i s-a recomandat doza de 2 granule. Daca are nevoie de 3 granule la o doza, puneti in 30 granule in 30 mililitri apa. Regula de 3 simpla... Imi cer scuze ca scriu asa detaliat, dar mamele inteleg de ce... Cand copilul are febra noaptea, nu stii nici cum te cheama.

Sau si mai simplu, insiri pe noptiera 10 lingurite cu cate 2 mililitri apa plata, pui cate 2 granule in fiecare, si i le dai in gura la intervalul respectiv de timp. Se pare ca metalul nu e prietenos cu granulele homeopate, le poate scadea efectul, insa solutiile de criza permit compromisuri :) 

6. In cazul in care apelati la tratament alopat, se pare ca ar fi mai bine sa inlocuiesti Panadolul sirop cu supozitoare, deoarece nu afecteaza sistemul digestiv. Si are oricum efect mai rapid. Insa exista studii controversate asupra acestui procedeu de administrare a medicamentelor, mai ales la copiii mai mari care incep sa aiba amintiri permanente mai puternice, asa ca... mai reflectati sau pastrati-o pentru categoria "solutie de criza mare".

Sper sa va fie util articolul. Daca doriti sa ma intrebati ceva anume, ma puteti suna la 0744.364.770.

Cu drag, Adina Afendulis.

Va recomand sa cititi si articolele mele mai vechi despre antibiotice si despre remedii naturale cu efect antibiotic.



12 comments:

Unknown said...

Buna! Pentru muci, ne poti sugera ceva remedii naturiste care au mers la voi? Multumesc.

Adina Afendulis said...

Buna!

Pentru muci este sfant serul fiziologic pus cat mai des in nas (la o ora maxim) si curatat cu batista bebelusului, sau suflat nasul daca sufla singur.

Recomand solutie perfuzabila de 500 ml din care tragi cu seringa, pentru ca este incomparabil mai ieftina decat dozele mici. Daca ii cureti bine nasul cu ser inca din prima zi, previi agravarea racelii si coborarea mucozitatilor in piept.

In cazul nostru foarte bine functioneaza combinatia de Formula 31 si Formula 43 (granule homeopate) luate impreuna, dar cereti parerea unui doctor inainte de a le folosi.

In homeopatie, cand un copil raceste i se poatea administra accelerat pentru raceala, remediul constitutional pe care il ia in acel moment. Deci este nevoie de un doctor pentru a va lamuri...

In rest, oscilococcinum dimineata si seara cateva zile.

Repet, serul si curatarea nasului sunt de baza pentru muci.

Unknown said...

Si eu sunt intr-o situatie asemanatoare. Fata cea mare indopata cu antibiotice, f bolnavicioasa pana la 5 ani cand am nascut baietelul si am avut norocul "sa pun mana" pe un doc pediatru iesit la pensie, care m-a luminat in multe privinte. De atunci nu a mai existat antibiotic sau antitermic, baietelul a crescut doar cu cateva raceli sezoniere iar fata in 2 ani nu mai avea nici o problema de sanatate (vegetatii adenoide, bronsite, otite samd). Febra, cand apare, este lasata in pace sa isi faca treaba. Nu sunt inconstienta, am urmarit ca o mama urs fiecare modificare in stare de sanatate. Daca macar pt o secunda mi se parea ca sunt in pericol, apelam la doc-ul meu drag. Dar bineinteles, de fiecare data temerile nu se adevereau. Vizitele acestui om erau o placer. imi explica cu rabdare mecanisemele fiziologice ale fiecarei boli si cand este nevoie cu adevarat de interventie medicamentoasa. Prin urmare, se poate... dar din pacate la fel cum am patit cu fetita, noi parintii ne simtim cu securea deasupra capului, si trist e ca acest sentiment ne este insuflat chiar de majoritatea cadrelor medicale. Pupici si crestere usoara.

Unknown said...

Buna mama scumpa, esti cel mai bun exemplu de mama, ai scris cel mai bun articol din cate am citit. Eu am avut norocul ca la 3l ale baiatului meu sa gasesc o dr homeopat care m-a luminat, si asa ce doi copii ai mei de 3a2l si 1a4l nu sunt vaccinati si tratati doar homeopat. Paacat ca in afara de sot nu ma sustine nimeni din jur, inca ma lupt cu toti, dar eu cred in homeopatie. Sper sa-mi dai voie sa te sun macar o data sa prin curaj. te pup si felicitari!!!

Adina Afendulis said...

Multumesc mult! 0744.364.770. Oricand pot fi sunata de oricine doreste completari si sfaturi la articolele mele. Sper sa fiu in masura sa le dau sau sa va indrum catre cine este mai pregatit decat mine. cu drag, Adina.

Pixxie said...

Buna ! Un cabinet, doctor homeopat ne poți recomanda ? Am făcut la 6 luni o febra de 38,6, a scăzut cu paracetamol supozitor dar nu știm ce ne mai așteaptă :(

Adina Afendulis said...

Nu pot scrie public numarul unui doctor. Il pot da cui ma suna. Asa cum am scris si mai sus, tel. meu este: 0744.364.770.

Adina Afendulis said...

Nu pot scrie public numarul unui doctor. Il pot da cui ma suna. Asa cum am scris si mai sus, tel. meu este: 0744.364.770.

Unknown said...

Foarte util articol, l-am descoperit in timp ce cautam informatii despre formula 43, care ne fost prescrisa si noua pentru nasuc infundat si putin rosu in gat.
Folosim cu incredere granulele homeopate si pana acum cu succes!

Unknown said...

Buna,
Am fost la farmacie ca sa cumpar granule formula 43 si mi s-a spus ca nu au si ca nu se mai fabrica. Am primit in schimb formula 43 picaturi. As zice ca e cam acelasi lucru, dar ma intereseaza cum ar fi corect sa l administez la un bebe de 9 luni. Multumesc frumos

Adina Afendulis said...

Nu ai intrebat la farmacie? Cand nu ai o reteta si nici nu stii singur, e bine sa intrebi farmacistul cum sa le administrezi.

Dupa cunostintele mele, echivalentul unei granule este cantitatea de 2 picaturi. Cum la 9 luni i-ar trebui o granula, in cazul solutiei, 2-3 picaturi sunt suficiente.

Unknown said...

Buna Adina, iti multumesc frumos pentru sfaturi si pt timpul tau! Esti minunata si ma bucur ca am avut ocazia sa dau peste blogul tau!