14 July 2010

Candida

Candida (albicans) este o ciuperca microscopica (inrudita cu drojdia) care traieste in organismul uman pe mucoase (vagin, cavitate bucala, tract digestiv), creind un ph acid, prin care este descurajata patrunderea prin mucoase in organismul uman a altor microorganisme patogene. Asadar, rolul candidei este de aparare a organismului gazda. Asta daca coloniile de candida sunt rare si contrabalansate de alte bacterii saprofite (care populeaza in mon normal mucoasa). Daca candida se inmulteste in exces, ea se transforma din saprofita in patogena ptr. organismul gazda, adica provoaca boala numita candidoza.

Candida se poate dezvolta in exces in urma oricarui factor care perturba balanta acido-bazica a organismului, creind un ph acid, propice proliferarii candidei, pe fondul unui sistem imunitar slab. Acesti factori pot fi: alimentatia bazata pe carbohidrati simpli (zahar, faina), lactate si alcool, stresul, consumul abuziv de antibiotice, consumul de contraceptive pe termen lung, steroizi, chimioteparie. Cei bolnavi de diabet, boli auto-imune sau femeile insarcinate, sunt categorii cu risc crescut de candidoza.

Alimentatia poate vindeca singura candidoza, cu conditia ca atunci cand incepi regimul alimentar, sa nu fii in starea acuta de candidoza. In stare acuta, pe langa regimul aimentar, ai nevoie si de un tratament (homeopat ori alopat) deoarece simptomele sunt foarte suparatoare si toate femeile stiu ca nu se poate trai nici cateva ore cu mancarimile acute.

Tratamentul alopat (antibiotice, antimicotice, unguente, ovule, etc.) din experienta mea nu a facut decat sa imi scada imunitatea si sa faca candidoza sa recidiveze mai in forta dupa incetarea tratamentului. Tratamentul homeopat este singurul care a dat rezultate stabile in timp. Dar tratamentul (homeopat ori alopat) nu rezolva cauza, ci doar efectele. Cauza este anihilata doar prin regim alimentar pe termen lung, care vizeaza echilibrarea balantei acido-bazica in organism si intarirea sistemului imunitar.

M-am inspirat din cartea “500 of the most important health tips you’ll ever need” a lui Hazel Courteney (www.hazelcourteney.com), ptr. a face o lista cu alimentele ce trebuie evitate si cu cele ce ajuta organismul in restabilirea echilibrului candidei.

Asadar, alimentele ce ar trebui evitate:

- cele care fermenteaza sau contin drojdie: paine, aluaturi, branzeturile cu mucegai, alcoolul (in special bere si vin), soia;
- orice dulce: zahar, miere, maltoza, dextroza, sucroza, fructoza; dispar si fructele cu continut mare de fructoza; dar si indulcitorii artificiali;
- faina alba
- laptele
- legumele cu indice glicemic mare (se convertesc in zahar in sistemul digestiv): morcovi, porumb, dovleac, etc;
- otetul si alimentele care il contin (ketchup, sosuri, muraturi);
- arahidele si in general orice aliment cu potential alergenic.

Alimente care ajuta organismul in restabilirea echilibrului candidei:

- usturoi, datorita proprietatilor antifungice (impotriva mirosului mestecati patrunjel sau 1-2 boabe de cafea; sau cum glumea un prieten, scapi de mirosul de usturoi mancand ceapa);
- iaurt viu (simplu, nu cu fructe si alte porcarii comerciale) care sa contina probioticele acidofilus si bifidus.
- peste, fructe de mare, in special pestele oceanic gras: somon, macrou, hering;
- nuci si seminte crude (nu prajite si sarate);
- legume: sparanghel, avocado, broccoli, varza (alba, rosie, de Bruxel), conopida, ceapa, telina, fasole verde, legume cu frunze verzi (spanac, macris, stevie, patrunjel, praz, etc.);
- dintre fructe, singurele pe care Hazel Courteney le precizeaza in cartea amintita mai sus ca fiind benefice in reechilibrarea candidei, sunt fructele de padure (afine, coacaze, zmeura, mure), papaya, mere si pere;
- ca inlocuitor al fainii albe, recomanda faina de secara;
- coriandru si oregano au proprietati antifungice, asadar se pot folosi fara zgarcenie (pe cat posibil proaspete).

In aceeasi carte sunt si cateva recomandari de suplimente utile in candidoza:

- probiotice acidofilus si bifidus, ptr. a repopula flora intestinala, cel putin 6 saptamani;
- complex de vitamine B;
- minim 1 gram de vitamina C pe zi;
- enzime digestive, in cazul meselor mari si bogate;
- ginseng si vitamina B5, ptr. a ajuta functia suprarenala, mult solicitata in cazul pacientilor suferind de candidoza;
- ulei de oregano, cu proprietati aintifungice;
- tinctura de nuca neagra, cu rol deparazitant;
- tincura de galbenele, cu rol anti-infectios;
- Pau D'Arco (extract din coaja unui copac exotic, cu multiple proprietati antibacteriene, antivirale si antifungice)
- glutamina.

Din experienta mea proprie sau mai bine zis din lupta mea cu candida in ultimii 14 ani (am 31 acum), am invatat ca spalaturile cu bicarbonate de sodium sau cu violet de gentiana diluat in apa (atentie mare, ultimul pateaza rau!) sunt cele mai bune ptr. refacerea ph-ului mucoselor afectate de candidoza. Mai multe despre violetul de gentiana, intr-un alt articol al meu.

As vrea sa mai adaug ca un doctor Italian, Tullio Simoncini, a izolat candida drept cauza primordiala a cancerului. Ba mai mult, se pare ca a si reusit sa vindece tumorile cu ajutorul banalului si ieftinului bicarbonat de sodium. Datorita acestei arogante, se pare ca ar fi fost proscris din lumea medicala. Sustinatorii teoriei consipiratiei spun ca, evident, pe nedrept. Cei interesati gasiti detalii pe site-ul lui: www.curenaturalicancro.com

In cartea “500 of the most important heath tips you’ll ever need (An A-Z of alternative health hints to help over 200 conditions)” a lui Hazel Courteney, la aproape toate cele 200 de afectiuni, zaharul, faina alba si laptele sunt primele alimente recomandate pt. a fi evitate. M-a amuzat, mai bine se numea cartea “ Why you shouldn’t eat sugar, white wheat flour and milk” .

1 comment:

delia said...

Dieta nu este buna.