In traducere: desensibilizare si retratare prin miscarile oculare.
Metoda EMDR a fost inventata de psihologul american Francine Shapiro in 1987. Aceasta a observat din intamplare ca miscandu-si ochii dintr-o parte in alta, isi diminua numarul gandurilor negative si reducea impactul acestora asupra ei. Au urmat niste ani de cercetari pe victime ce suferisera diverse traume, iar in 1995, inventatoarea ei a definitivat si propus EMDR ca metoda psihoterapeutica de vindecare a traumelor. In prezent este o metoda folosita pe scara larga la nivel international, pentru tratarea starii de stres post-traumatic (PTSD, posttraumatic stress disorder).
Ulterior s-a descoperit ca stimularea bilaterala auditiva (prin batai de maini sau alte sunete alternative in urechea dreapta si stanga) are acelasi efect ca miscarile oculare. Desi terapia s-a imbunatatit astfel si cu alte metode de lucru, totusi s-a pastrat denumirea de EMDR, care pare restrictiva in ceea ce priveste metodologia. Mai sunt si unii care o numesc emedere.
Metoda se bazeaza pe procesul atentional pe care il declanseaza. Scopul este activarea unor mecanisme naturale de tratare a traumei. Astfel trauma poate fi „procesata” natural, asa cum nu s-a intamplat in momentul producerea ei. Dupa terapia cu EMDR, trauma iti ramane in memorie ca amintire, insa nu mai are acelasi impact negativ asupra ta.
Traumele pot fi recente sau foarte vechi. Pot fi grave: violente psihice si fizice, viol, razboi, cataclisme naturale, incendiu, accidente grave, etc. Sau pot fi traumatisme usoare, aceste fiind cele mai frecvente: evenimente din copilarie, despartirea de o persoana, o imagine socanta dintr-un film, etc.
Indiferent de gravitatea sau vechimea lor, traumele pot determina tulburari emotionale si comportamentale, cateodata inexplicabile, cum ar fi: instabilitate emotionala, ticuri bizare, atacuri de panica, depresie, tendinta de izolare, cosmaruri, lipsa de incredere in propria persoana, dificultatea de a vorbi in public, etc. Teoretic nu sunt probleme „de viata si de moarte”, dar nici nu poti trai cu ele o viata normala.
Traumele pot fi inconstiente. Adica nu iti amintesti nimic despre ele. E posibil sa vii sa te tratezi cu EMDR pentru faptul ca iti rozi unghiile, sa zicem, iar tu sa crezi ca fiiind cauza, faptul ca mama te lasa singur in casa cand erai mic si parca iti amintesti ca asa ai inceput sa iti rozi unghiile. Lucrand cu EMDR, poti afla ca alta este cauza, de exemplu faptul ca l-ai vazut pe vecin cand batea cu violenta pe cineva o data in aceeasi perioada, eveniment care zace in inconstient, dar pe care tu nu ti-l amintesti.
De asemenenea, metoda poate fi folosita si pentru evenimente negative mult mai putin grave, de exemplu ca metoda de eliberare de stres dupa o perioada mai grea la job sau in viata personala. Sau pentru cresterea performantelor profesioale, pentru imbunatatirea abilitatilor de comunicare, etc.
In Barcelona exista unul dintre cei mai buni psihologi romani, Andreea Apostol, care practica cu succes terapia EMDR. Munca ei o face sa fie numita „inger printre demonii sufletului”.
Maine plec la Barcelona, unde se pare ca voi avea sansa s-o intalnesc pe Andreea Apostol. In speranta ca o astfel de sansa nu ma va ocoli, mi-am facut temele si m-am documentat cu ceea ce v-am impartasit si voua mai sus. Daca o sa si reusesc sa stau de vorba cu Andreea Apostol si sa aflu mai multe despre metoda EMDR, saptamana viitoare cand revin in tara, va impartasesc cu drag totul aici.
Tot de saptamana viitoare, voi reincepe dieta ketogenica, de data asta fara lactate. In urma testului York am descoperit intoleranta la lactate, pe care le-am eliminat deja din vesnica mea dieta low-carb. Acum vreau sa incerc si dieta keto fara lactate, pana vine vara si apar fructele locale.
1 comment:
Buna,
Aveti ceva vesti? :)
Am folosit si eu tehnica EMDR si functioneaza pana la un anumit punct. Acum schimb terapeutul, ea nu crede cu adevarat in tehnica aceasta si simt, in timp ce lucrez, ca ceva nu este ok.
Orice detaliu ajuta :)
Multumesc
Post a Comment