19 February 2012

Untraceable

Influentarea opiniei publice, manipularea populatiei, inocularea unor idei in subconstientul maselor. In secolul 21 se face usor prin media. Dar si prin filme. Si se face din timp, cu ani buni inante de aparitia evidenta a fenomenului. Scopul pregatiri din timp a oamenilor este ca acestia, cand fenomenul apare, sa zica singuri: uite, domne, ce dreptate au astia, internetul e o junga! au dreptate cu ACTA! chiar e prea putin doar sa ingradeasca pirateria! ar trebui sa controleze toti dementii care sunt un pericol public pe internet!

In "Anonymous", un film despre Shakespeare si Londra sfarsitului de secol 16, prin piesele jucate in teatrele ambulante din piete, oamenii erau pregatiti pentru o viitoare schimbare politica si influentati ca sa participe la rasturnarea unui monarh, ca si cand ar fi fost din propria lor vointa. Deci nimic nu e nou, roata a fost inventata de mult timp. In liceu am avut noroc sa-mi pice in mana "Psihologia multimilor" a lui Gustave Le Bon, care explica manipularea inconstientului colectiv. Decat sa aplici forta, este mai usor si mai profitabil sa convingi oamenii sa actioneze ca din proprie vointa.

Desi filmul "Untraceable" a aparut in 2008, abia la sfarstiul lui 2011 am auzit despre fenomenul ACTA, au explodat stirile despre lupta (justificabila) impotriva pirateriei pe internet si au aparut zvonurile despre posibilitatea viitoare (iminenta) a ingradirii libertatii internetului.

Filmul "Untraceable" este despre un agent FBI care prinde un criminal in serie ce-si omora victimele online pe un site, viteza uciderii victimei fiind direct proportinala cu numarul de accesari ale site-ului. Scenele sunt dure, cu imagini detaliate, recunosc cu sinceritate ca am intors capul la acele scene. Criminalul este bineinteles (si intentionat prezentat) ca tanarul IT-ist sclipitor de inteligent, ce are la degetul mic tehnici de IT ce depasesc chiar si cei mai profesionisti programatori ai politiei internetului. Dupa ce vezi filmul, iti cam vine sa zici: unde e acordul ACTA? dati-mi-l ca acum il semnez!

Pun pariu ca in anii urmatori vom fi bombardati cu astfel de filme, ce vor avea ca tema internetul, jungla periculoasa ce trebuie ingradita si controlata.

No comments: