27 January 2012

Postarea mea preferata: mancare!

Quiche lorraine fara gluten, fara lactate:

blat - faina hrisca, faina mei, unt de cocos;
crema - oua, lapte cocos, bacon de casa (atentie! unele sortimente de cumparat, am observat socata ca pe langa zahar, glutamat de sodiu si conservanti, la care ma asteptam, contin soia!... cat de mult a evoluat tehnologia, sincer...), plus o lingura rasa de amidon de porumb bio (gasiti la magazinul Naturalia); amidonul are rol de a ingrosa amestecul; se amesteca pe foc la flacara mica, maxim cateva minute, intr-un vas emailat, laptele de cocos cu amidonul, deoarece amidonul devine solubil, adica se ingroasa doar prin preparare termica. Acest lucru se poate intampla si la cuptor, insa nu am vrut sa risc, pentru ca am tinut la cuptor quiche lorraine-ul doar 30 min la 130 grade.

Amidonul de porumb, in cazul meu bio, este diferit de amidonul modificat, care este un aditiv sintetic, regasit in majoritatea iuarturilor, sosurilor si cremelor din supermarket.


Tort executat de mama ptr. Victor, care are intoleranta la lactate si gluten, dar pe care ne-am batut toti, desi frumos era sa-l lasam copilului:

blat - biscuiti fara gluten (carrefour unirea), unt cocos;
crema cioco - crema cocos (sorry... din Egipt), cacao, sirop agave;
crema alba - crema cocos, guma xanthan bio (magazin Naturalia), sirop agave. Guma xanthan are rol de a creste vascozitatea amestecului. Pentru ornat, ciocolata cat mai neagra, care contine cat mai putin lapte si zahar.


Si mancarica mea de asta seara: ficat de cod cu germeni de brocoli (tot de la Naturalia) si extrem de multa lamai, ca altfel, credeti-ma, e imposibil de inghitit.

No comments: