09 December 2011

Revista presei - sanatate si nutritie - despre adolescenti

Azi m-am dus ptr. prima data in viata mea sa cumpar un snop de publicatii, in cautare de stiri despre sanatate si nutritie. Vanzatoare de la chiosc cred ca a zis ca vin de pe alta planeta, dupa modul cum intrebam ce ziare mai exista si cum se numesc. Cei aflati la coada in spatele meu, in loc sa se enerveze, s-au amuzat bine...

Tot Cancan imi da de treaba: pag. 22, "Copilul tau a devenit neatent la ore? E normal" Articolul spune ca datorita iernii, elevii sunt mai neatenti la ore. Datorita pubertatii, sistemul imunitar scade si sunt somnorosi si melancolici. Specialistii WebMd recomanda vitamine.

Nu credeam ca voi vana asa greseala "grasa": sistemul imunitar scade datorita pubertatii... Trec peste glumele care imi vin acum, anume ca e normal sa fim asa prosti cu asa surse de informare... si devin obiectiva: lucrurile stau exact invers. Sistemul inumitar este intarit odata cu cresterea productiei de hormoni si cu maturizarea.

Completarile pe care le consider utile: NU E NORMAL ca elevul sa fie neatent la ore. In nici un caz din motivele din articol. Somnolenta este data de un dezechilibru in triunghiul (de aur) odihna-alimentatie-sport.

1. Nivelul de odihna al organismului este esential in starea de atentie a copilului la scoala. Copii, inclusiv adolescentii (eu adaug ca si adultii, macar din cand in cand) trebuie sa doarma cat mai mutle ore inainte de 12 noaptea, cand secretia hormonului de crestere este maxima, si sa se trezeaza devreme. Deci fara net si fb pana la 1, ca normal ca a doua zi doarme in banca.

2. Alimentatia abogata in carbohidrati, in special cei simpli sau rafinati (zahar, fainoase) induc somnolenta, in special imediat dupa consumul lor. Dietele echilibrate sunt recomandate copiilor si adolescentilor. Adica: o treime proteine de calitate, o treime grasimi sanatoase si o treime carbohidrati cimplecsi. Plus vitamine si minerale, luate zilnic, nu doar iarna. Bufetul scolii si magazinele din jur ofera de obicei junk-food. Deci solutia este pachetelul de acasa, cu mancare de calitate. Nu cred ca mai trebuie sa adaug ca fara cafea-alcool-tutun in perioada de crestere...

3. Sportul, chiar si de performanta, corelat cu (1)odihna si (2)alimentatia, nu face decat sa mareasca capacitatea de atentie la scoala. Eu am avut un varf de performanta in arte martiale in timpul examenului de intrare la liceu, promovat printre primii.

Suplimentele cu vitaminele ar trebui sa fie luate tot timpul vietii, de la nastere pana la adanci batraneti, indiferent de anotimp ori varsta. Niveluri mai mari isi au sensul in perioadele de stres si efort fizic.

Melancolia adolescentilor se datoreaza exclusiv indragostirii, si nu iernii sau sistemului imunitar slabit. Mai in gluma sau mai in serios... increderea in ei ajuta in astfel de probleme. Increderea in ei este marita de un fizic placut (obtinut prin sport). Increderea in ei este marita si de apropierea parintilor de ei, prin prisma unei relatii de prietenie, nu de control sever si impunere fara colaborare. Poate nu stie cum sa abordeze sau sa raspunda dragostei. Poate nu ii place ce studiaza si trebuie indreptat spre altceva, gen are talente artistice si parintii il vor la mate-fizica. Poate nu face fata intelectual scolii respective, dar are alte abilitati si poate invata o meserie. Poate este supradotat si scoala nu il solicita suficient. Numai un parinte-prieten il poate ajuta.

Hai ca am dat o nuanta prea serioasa articolului. Ideea este ca am vrut sa tratez la modul serios, ptr. ca mai citesc unii astfel de stiri, le cred si astfel "rateaza" o perioada importanta in formarea copiilor.

O sa revin maine cu umor mai cinic despre "formula AS", care daca asa scriu ei mereu cum am vazut azi, o sa imi dea mult de treaba.

4 comments:

oliviutza said...

Si cand te gandesti ca Formula AS e principala sursa de informare pentru sanatate si nutritie pentru majoritatea segmentului de varsta 50+..

Roda said...

Vad ca nu am pierdut nimic interesant de cand nu mai am timp de reviste. Doar haios...

Adina Afendulis said...

Asa este, nimic interesant, doar pseudoinformatie. Si asta a fost doar in ziare. Inca n-am ajuns la reviste.

natty said...

adina, sa stii ca eu iti citesc de mult blogul (de prin 2009) si imi place foarte mult, ti-am mai scris asta de cateva ori, l-am si recomandat cunostintelor si pe blogul meu etc.
asta asa sa vezi ca sunt o fana infocata:)
dar in acelasi timp citesc si formula as (mai rar) si asul verde in fiecare luna. normal orice informatie de acolo (ca si de pe acest blog) trebuie cernuta prin sita gandirii proprii si nu luata ca atare, dar mie mi se par niste reviste interesante si cateodata chiar cu articole pline de informatii pretioase. de ex seva de mesteacan colectata iarna, sau cum ajuta zaharul la multiplicarea celulelor canceroase etc. etc. (sunt doar niste exemple ce mi-au venit asa pe loc).
ps. tu ai vrea sa scrii o carte in care sa sintetizezi toata informatia acumulata? cred ca ar fi foarte utila si apreciata (eu sigur as face-o cadou tuturor prietenilor mei) - deci vreo 30 de exemplare cel putin considera-le vandute de acum!:))
numai bine,
mihaela