07 December 2011

Revista presei - sanatate si nutritie

De mult timp vreau sa deschid aceasta noua categorie. Azi m-am decis cand am citit un articol din Cancan, despre scaderea varstei primei menstruatii datorita estrogenului din carne.

Nu ma voi apuca acum sa vanez zilnic articole despre sanatate si nutritie din presa romaneasca. Dar voi incepe sa cumpar diverse publicatii, ceea ce ptr. mine va fi o noutate, nu cumpar niciodata, nici la plaja, nici in tren, prefer sa citesc carti. Si voi comenta ceea ce mie mi se pare incomplet si gresit. Sper sa gasesc si informatii de laudat.

Nu am vazut nici un blog care sa dezbata acest subiect pana acum. Asadar, astept si sa apara epigoni.

Sa revenim la stirea din Cancan. O fetita din Braila a avut prima menstrutie la 7 ani. Stirea este prezentata ca intamplare fara precedent. Doctorii au stabilit in urma analizelor ca motivul a fost consumul de carne industriala de la animale hranite cu hormoni, respectiv estrogeni. Mencinicopschi a adaugat ca si PET-urile (ambalajele de plastic) favorizeaza acest fenomen. Dar medicii de la Parhon adauga ca nu exista o legatura contreta intre aparitia timpurie a menstruatie si hormonii din carne si PET-uri, accentuand ca nu exista studii relevante.

Completarile mele: scaderea varstei menstrualiei se poate produce nu doar datorita estrogenilor din hrana animalelor din ferme si PET-urilor (xenoestrogenii), ci si datorita fitoestrogenilor (estrogenii din plante cum ar fi soia) sau datorita micoestrogenilor (din unele ciuperci).

Toti acesti estrogeni adusi in organism prin alimentatie, mimeaza in corpul uman efectul estrogenului natural. Xenoestreogenii sunt cei mai periculosi (iar dintre ei vedetele sunt parabenii si ftalatii) deorece se fixeaza in tesutul adipos si nu prea se mai elimina, ci doar isi presteaza rolul negativ pe termen lung. Parabenii sunt aditivi cu rol de conservare si se gasesc in alimente, cosmetice, medicamente. Ftalatii sunt particulele care dau elasticitate plasticului. Eliberarea xenoestreogenilor in mancare se mareste in conditii de modificare a temperaturii (cuptor/congelator).

Ca urmare, atat la femei cat si la barbati provoaca boli ale aparatului reproducator si hormonal, fertilitate redusa la barbati, impotenta, ginecomastie, scaderea nr. de spermatozoizi, castigarea unor caractere feminine gen voce mai subtire, pilozitate scazuta, grasime tipic feminina pe torace si coapse; cancer de sani, ovare, prostata, testicule, ingrasare nejustificata. La fetite duca la maturizare accelerata. La baieti duce la dezvoltare intarziata si fertilitate redusa mai tarziu. Altfel spus, oamenii viitorului vor fi asexuati.

Cazuri de menstruatie la 3 ani au aparut in SUA de multi ani. Nu am acum cartile la indemana ptr. a da detalii, maine revin cu numele exact al studiilor. Acele cazuri au fost puse pe seama consumului de soia, din formula de lapte de soia.

Acum eu ma intreb daca doctorii de la Parhon stiu adevarul si protejeaza industria alimentara din Romania (caz in care sper ca sunt macar platiti bine), sau nu stiu de fapt ceea ce pana si eu, fara studii medicale, ci doar pasionata de viata sanatoasa, aflasem de ceva timp (despre influenta estrogenilor eu scriam inca din febr. 2009). Daca insa admitem varianta ca doctorii nu sunt informati despre un subiect la indemana oricui, inseamna ca ne permitem sa punem sub semnul intrebarii si alte cunostinte ale doctorilor.

1 comment:

Iulia Ioan said...

Buna Adina,

Felicitari pentru blog si pentru informatiile pe care le impartasesti aici. Te citesc de mai bine de un an si recunosc, ca in perioada februarie-octombrie in care ai scris putin cantitativ si informativ am fost destul de dezamagita :). Ma bucur tare mult sa vad ca ai revenit in forta si ne impartasesti din cunostintele tale.

Cu drag,

Iulia