15 April 2011

Despre epuizarea resurselor organismului pe termen scurt

Sau problema exceselor vazuta din alt unghi de vedere. Ca sa fiu in consens cu ultimul articol, care ma bucur ca a avut succes. Asadar...

De ce nu te duci luna viitoare la un cazinou si sa "arunci" acolo tot ce ai: casa, masina, toate economiile? Ptr. ca nu mai ai altele si nu vrei sa dormi pe strada, sa cersesti, sa muncesti pana crapi ca sa iti refaci avutia. Corect?

Chiar daca pare glumeatza comparatia, la fel sta treaba si cu capacitatea organismului de a procesa junk-food sau de a se reface dupa efort fizic intens. Sunt limitate.

Unii se duc la sala o luna, dupa ce n-au fost de 10 ani, si vor sa rupa aparatele in doua. Altii vor sa slabeasca 30 de kg intr-o luna, daca s-ar putea. Noroc ca nu se poate... Altii inghit zilnic zahar cu lingura, alcool cu vadra si cereale (aka paine) la fiecare masa.

Ptr. refacerea organismului dupa efort fizic foarte intens sau dupa slabirea fortata (mai ales varianta infometare), sunt consumate resurse interne neregenerabile: capacitatea de refacerea celulara este limitata genetic (lungimea telomerilor din capatul cromozomilor - aici si aici ptr. detalii). Articulatiile o data stricate, se refac greu la tinerete, iar spre batranete... la revedere! Rezultatul: imbatranire prematura.

Ptr. metabolizara "gunoaielor" alimentare gen zahar si cereale, de asemenea organismul consuma resurse interne neregenerabile ori greu de refacut: pancreasul are o capacitate limitata de a secreta insulina, sistemul digestiv de asemenea de a secreta enzime digestive. E ca si cand iei dintr-o casa de bani, si nu mai pui niciodata la loc. La un moment dat vei ajunge la fundul sacului.

Asadar, daca tu iti epuizezi pe temen scurt niste resurse interne limitate sau care au capacitate scazuta de refacere (gen articulatii), o sa ramai fara la un moment dat. Si la 60 de ani in loc sa alergi, o sa merg in baston. In loc sa poti manca o prajitura din cand in cand toata viata, dupa 50-60 de ani vei face diabet si nu vei mai manca niciodata ca un om normal. Decat cu injectia dupa masa.

Bineneteles ca exemplele sunt multiple. De noi depinde ce alegem azi. Ptr. ca decizia de azi (ce mananci, cate minute alergi), va influenta starea ta fizica de peste 20-30 de ani. Cum jobul de azi, influenteaza pensia/ecomoniile/avutia de la batranete.

Sper sa va dea de gandit si sa va revizuiti abordarea inainte de a fi prea tarziu.

In alta ordine de idei... urmeaza saptamana mare, saptamana in care unii tin postul crestin ortodox. Am scris cam in fiecare an despre mancarea de post, nu voi repeta, folositi functia search. Tot ce vreau sa repet acum este ca daca pana ieri ai mancat porcarii, nu te apuca de maine de post strict si dur. Iti vei face mai mult rau. Organismul trebuia pregatit treptat cu 1-2 saptamani inainte de a tine post chiar si ptr. o saptamana, prin trecerea treptata de la regimul uzual la cel vegetarian. Insotit evident de un echilibru interior, liniste si armonie spirituala. Asadar, daca nu ati facut aceasta trecere treptata de la un regim la altul sau daca nu sunteti in stare, nu aveti putere anul acesta sa tineti post inainte de Paste, va recomand sa faceti altceva care va va aduce mai mult beneficiu, decat un post alimentar gresit, fortat. Va recomand un post spiritual.

Incercati sa fiti altfel toata saptamana viitoare: sa nu va mai evervati, sa nu mai tipati la nimeni, sa nu jigniti pe nimeni, sa nu va grabiti in trafic, sa nu va imbulziti nervosi la cumparaturi, sa nu raspundeti la ura cu rautate,sa ajutati pe cineva cu sinceritate. Pe cei care va enerveaza si chiar nu ati gasit punte de legatura vreodata, mai bine evitati-i. In final va recomand in aceasta saptamana sa spuneti o data o rugaciune ptr. cineva care are nevoie.

No comments: