14 December 2010

Initium, fungicidul cancerigen

Iata ca a trecut aproape un an de cand media a dezvaluit ca Romania este prima tara din Europa care va testa timp de cativa ani in agricultura, fungicidul initium. Alte tari au refuzat, dar noi am acceptat. Pentru ca probabil asa ni s-a impus. Vreti urmatoarea transa de la FMI? Sa sa va strangem mai putin cu usa? Atunci luati de acceptati tot felul de conditii, printre care sa fiti un laborator de cobai pt. Cutia Pandorei: alimente, aditivi, medicamente, pesticide, rezistenta la stres, tehnologii noi.

La vremea respectiva, m-am documentat (am vrut sa scriu aici, dar am renuntat ptr. ca eram prea indignata, speriata) si am aflat ca provoaca cancer, in principal de colon. Si ca este un fungicid destinat rosiilor, castravetilor, cepei si cartofilor (sub denumiera comericala de Zampro ori Solanis) dar si strugurilor (Enervin). De atunci, eu am evitat cat am putut legumele si fructele mai sus mentionate, de proveninta romaneasca din sere ori ferme agricole. Am cautat sa le iau de la tara din sursa sigura. Sau de import (cu preturi astronomice), stiind ca alte tari sunt considerate ceva mai sigure din punct de vedere al grijei fata de consumator.

Dar chiar si eu nu am reusit sa le evit total pe cele cumparate si provenite din serele romanesti, in situatii de genul restaurant, calatorie in alt oras, mancat la altcineva acasa. Ma intrab insa, cati romani nu au stiut si nu stiu inca despre initium, cati au cumparat in continuare legumele stropite cu el, si mai ales la cati s-o fi declansat boala? Chiar nu pot sa nu ma intreb.

In alta ordine de idei, in timpul acestui an, in care am avut in minte acest subiect, am citit o carte "Sfarsitul hranei" de Paul Roberts. Este geniala. Este genul de carte care face cat zece alte carti citite. Este un fel de compediu de nutritie, medicina, istorie si economie. Cred ca daca nu trecusem prin ASE si nu aveam bruma de cunostinte de medicina, nu prea puteam s-o inteleg. Autorul vorbeste si despre FMI care din momentul acordarii unui imprumut unei tari, e constient si chiar bucuros de incapacitatea tarii respective de a nu-si returna vreodata datoria ca atare. Deoarece tara respectiva ajunge un fel de scav, care indeplineste orice conditie impusa ulteorior de FMI ori de alte organisme ce au interese inrudite cu FMI, conditii care in final vor aduce un profit mult mai mare respectivelor organisme, decat returnarea ca atare a banilor imprumutati. Autorul exemplifica astfel de conditii: cresterea importurilor de produse finite si exporturilor de materii prime, inflatie, devalorizara monedei interne, etc. Adica cam ce se intampla pe la noi. Cel mai interesant este absolvirea de responsabilitate din partea celor ce conduc tara la un moment dat. Pe ideea, deciziile vin de afara, iar in conducerea tarii au sanse sa ajunga doar cei care vor fi este de acord sigur si aprioric cu deciziile externe. Ca doar nu sunteti din cei naivi, care mai cred ca voturile conteaza...



Azi dimineata am fost revoltata in Cora ca nu am gasit o paine (pt. tata) fara soia. Nu am avut timp ieri sa fac eu, cum fac de obicei ptr. cei din familie pe care nu i-am convins inca ca cerealele (sub toate formele) sunt junk.

No comments: