15 February 2016

Paine fara gluten

Cel mai sigur este sa o preparam noi in casa. Dar nu si cel mai simplu. Asa ca ajungem sa cumparam din magazinele naturiste mici sau din raionul bio al lanturilor mari de hipermarketuri. Desi nu vad legatura intre "bio" si "gluten free", da, in hipermarketuri acolo o gasim, la rafturile bio. Din nou din cauza lipsei de educatie in nutritie, in raionul bio sunt amestecate intr-o dezordine fara sens produsele bio cu cele fara gluten, cu cele fara zahar, cu cele fara lactoza. E un fel de zona produselor "extraterestre". Va rog vizitati Carrefour pentru a va convinge cu proprii ochi. Te ia ameteala pana gasesti ceva.

Cele mai cunoscute firme de import de paine fara gluten sunt "Schar" si "Ma Vie Sans Gluten". Atentie ca la "Schar" pe langa lipsa glutenului si pretul foarte mare, gasim faina de soia in unele produse. Pentru cine se fereste de fitoestrogenii din soia, atentie.

La Carrefour si Mega Image gasiti si o varianta mai ieftina, produsa in Cehia, de paine fara gluten. Mai bine zis, inlocuitor de paine, deoarece seamana mai mult cu niste paine prajita sau cu niste bruschete, ca sa ne exprimam mai "fancy schmancy". 


Ideal ar fi ca atunci cand tinem o dieta fara gluten, sa nu cautam tot felul de inlocuitori. Ador replica: cu ce inlocuim painea? Cu NIMIC! Pur si simplu nu mai mancam acest fel de mancare, nici cu gluten, nici fara.

Painea fara gluten, produsele fara gluten in general, sunt facute - logic -  din cereale fara gluten (porumb, orez, mei) sau din pseudocereale (hrisca, quinoa, amaranth). Desi pare o rezolvare la prima vedere, experienta mea, ca mama a unui copil cu intoleranta la gluten, m-a invatat ca este mai bine sa elimini cat mai mult cam toate cerealele, chiar si pe cele fara gluten. Pastreaza pentru ocazii rare cateva felii de paine fara gluten, ca suport pentru ceva ce chiar nu poti manca fara paine (icre, salata de vinete, etc.).

Ca varianta romaneasca, am gasit paine fara gluten facuta de Dobrogea in Constanta. Mai multe detalii despre ea aici. In Bucuresti se gaseste in Cora.

Foarte util in discutia despre produse fara gluten, mi s-a parut acest blog.

Cum mai sta Victor cu intoleranta la gluten descoperita in 2011 prin testul York? Sta foarte bine in sensul ca am eliminat glutenul in proportie de 90% din viata lui, si implicit a noastra, cei din casa.  Si astfel a scapat de manifestarile de care avea parte. Daca mananca gluten, intoleranta se manifeste identic ca acum 5 ani. In maxim jumate de ora, cateodata si in cateva minute, apar evident primele manifestari. Daca continua sa manance mai multe zile, ajunge fix la situatia de atunci. Solutia a fost educarea lui continua, cu mult efort din partea mea, in ani de zile, incat a ajuns sa evite singur alimentele cu gluten si chiar sa isi doreasca sa ii lumineze si pe cei din jur de beneficiile renuntarii. A fost uimit cand a descoperit ca si campionul de pe cutiile de cereale fara gluten Gerble, tine o astfel de dieta.

No comments: