09 October 2014

Ghid turistic Grecia - insula Samothraki

Toata lumea merge in Myconos, Santorini si Lefkada, corect? Asa ca eu am zis sa fiu mai deosebita si sa merg in Grecia unde nu merge nimeni. In insula Samothraki.

Imi asumasem riscul sa fie un fiasco, fiind descrisa ca o destinatie necomerciala, nepopulata, avantaj ieftina si... cam ocolita de lume. De ce? Aveam sa descopar pe drumul cu feribotul din Alexandropoupoli catre insula Samothraki. Feribotul era mai plin de soldati decat de turisti. Iar in port la sosire, surpriza: nave militare cat incape. Motivul: baza militara pe insula. Ca o paranteza, cat am stat acolo si am colindat micuta insula, nu am vazut urme de baza militara sau altceva legat de ea. Deci il pot cita pe Victor care a numit-o baza militara secreta din Samothraki.

Insula este un fel de munte stancos, iesit din apa in largul marii. Are 1600 de metri inaltime in varful cel mai inlat, la o suprafata de 178 km patrati. Ca aspect este un fel de Vama Veche acum 20 de ani. Sau un fel de omenirea la 10 ani de la marele cataclism care a devastat toata civilizatia. Zici ca esti intr-un spatiu atemporal, unde nu s-a mai construit sau nenovat nimic de minim 15 ani. Densitate mica, satucuri minuscule imprastiate, plaje in mare parte neamenajate, vile la zeci de kilometri una de alta, hipioti cu rulote si corturi, lipsa totala de magazine cu suveniruri, de tarabe cu plastice, colace etc., taverne care iti amintesc de turismul din Delta Dunarii, anume un fel de cateva mese in curtea cuiva, fara meniu, cu peste prins in ziua aia si la desert cu "stai sa o intreb pe sotia mea ce prajitura a facut azi". 

Daca cauti lux, ai scantit-o nasol si ti-ai stricat vacanta si chiar nu stiu prin ce intamplare nefericita ai ajuns in Samohtraki in acest caz... Dar daca cauti salbaticie, autentic la el acasa, mancare cea mai traditionala greceasca pe care am mancat-o vreodata, mini-marketuri locale cu produse alimentare facute majoritar pe insula, lapte crud de capra livrat la cazare dimineata, liniste, peisaje salbatice superbe, cascade in varf de munte cu apa sub 10 grade, animale salbatice din belsug si plaje pustii, si preturi evident mult mai mici decat in destinatiile turistice comerciale din Grecia, ai nimerit exact unde trebuia. 

Inainte sa va delectez cu un set de poze, pentru ca unul dintre scopurile blogului meu este sa scriu despre nutritie sanatoasa, o sa va spun pe cine sa contactati daca ajungeti in insula Samothraki si daca vreti sa cumparati masline bio si un super ulei de masline extravergin bio eco presat la rece facut de mana omului care il vinde si de sotia lui. Il cheama  Panos Saoki si are numarul de telefon: 0030 697 209 2588. Il gasiti la Saoki Beach Bar, unde altfel...

Daca vreti lapte de capra crud muls in acea dimineata si adus unde stati, sunati-l pe Peter la numarul: 0030 698 190 8578.

In cazul ambilor reamintiti-le numele meu, Adina Afendulis, si vor fi incantati.

Mai vreau sa va mai spun ca am stat la Samothraki Village, din cate am vazut cel mai mare si singurul hotel de pe insula. Pustiu stanga, dreapta si spate, marea superba in fata. Foarte frumos, foarte mari si dragute camerele, insa nu mi-a placut personalul preponderent din Bulgaria, mic dejunul unde inca de la prima ora trebuia sa ceri orice se termina, ca nu se mai gandea nimeni sa mai aduca, si nici lipsa lor de atentie la curatenie. Dar asta e ceva traditional grecesc, nu are legatura cu locatia neaparat. 

Mai adaug ca insula Samothraki este o destinatie excelenta pentru kite surfing, datorita vantului potrivit pentru asta, dar foarte enervant in orice alta ocupatie pe plaja.

Si acum pozele!

Pachia Ammos Beach, cea mai amenajata plaja din Samothraki.



Un lac de langa una din numeroasele cascade.


Saoki Beach, unde il gasesti pe Panos cu maslinele si poti face stone piles 
daca esti innebunit dupa constructii pe plaja 
si iti e dor de nisipul de la Mamaia.


O sa aveti impresia ca sunteti in tara paienjenilor.
Dezavantaj pentru cei cu fobia asta...


O plaja de langa Samothraki Village, unde am si fost cel mai des la plaja, 
numai si numai pentru terenul de fotbal unde
copiii isi faceau de cap si ne mai lasau in pace :))))


Asaaa! Ce mananca piticii in vacanta la plaja? 
Mananca borcanele facute de mami acasa, congelate, 
aduse in geanta frigorifica inconjurate de gheata de la benzinarie 
si dezghetate in dimineata respectiva.  




Arici si stele de mare din plin peste tot.



Drumul pe munte catre o alta cascada. 
Aici din fericire, vantul atat de extraordinar pentru kite,
disparuse ca prin minune...



O amintire superba - inot la 10 grade in lacul cascadei.




Chora Village, cel mai frumos loc sa te plimbi seara. 
Recomand Taverna 1900.


La plecare, puteti hrani pescarusii de pe feribot, i-am dresat eu, 
mananca orice din mana.


1 comment:

oliviutza said...

De acord cu tot ce ai povestit, am fost si noi la inceputul lui septembrie. E o experienta unica. Cu marele minus totusi ca toate plajele sunt de fapt o mare de bolovani, eu cand am auzit de plaja cu pietre m-am gandit la pietrele din Kefalonia/Kythira, dar in Samothraki sunt bolovani ca pe fundul raului. Mie personal asta mi-a stricat vacanta :)