23 September 2012

Karting la 6 ani

Victor a iesit pe locul 10 din 12 la ultima etapa de karting din 2012 la grupa kids, in conditiile in care primii 8 participanti ar fi trebuit sa fie descalificati pentru ca aveau motoare mai puternice decat pemite regulamentul pentru grupa respectiva. La sesizarea noastra, comisia a replicat ca vor lua masuri anul viitor. Sa radem sau sa plangem?In alta ordine de idei, pentru noi concursul a fost un succes, pentru ca Victor cu cateva saptamani in urma nu stia ce este un kart, a reusit sa faca scoala de karting chiar inaintea concursului, a reusit sa termine turele din timpul concursului, nu a iesit de pe circuit, nu a plans din diverse motive, a facut fata celor doua zile competitionale stresante cu program de dimineata pana seara (antrenamente de 10 min la fiecare ora de la 8:00 la 15:00, apoi etape de concurs la 18:00 si 19:30), ceea ce este mare lucru pentru 6 ani.

Si cel mai important mi se pare ca, in haosul acelor zile, in care a dominat nemultumirea noastra fata de neregulile comisiei de arbitraj, ceea ce putea influenta major copilul, in sensul sa ii se para inutil efortul lui si sa refuze sa participe la concurs, sa nu ne mai intelegem cu el acolo, etc., totusi Victor a putut afirma cand a fost intrebat de cineva "ce iti place aici?" ca ii place cand se urca in kart si conduce. In plus, acum dupa concurs, si-ar dori in fiecare zi sa conduca. Sa vedem daca il tine si anii urmatori.

Momentul a fost crucial pentru mine, pentru ca mi-a fost mereu teama de cliseul copilului care indelineste fortat ori robotic visele parintilor si se trezeste mai tarziu ca el nu are nici o legatura cu sportul ori activitatea spre care a fost fortat. Evident ca o influenta exista (in cazul nostru, daca nu se nastea cu un tata pilot, nu ar fi ajuns aici), dar nu trebuie neglijata nici o clipa existenta sau nu a unui talent in domeniu respectiv, sau a unei pasiuni reale. Copiii doar repeta cateodata comportamente si trebuie urmariti cu atentie, daca pasiunea chiar le apartine, sau si-au insusit-o de la parinte.

No comments: