08 July 2010

Laptisor de matca

Azi am incheiat cura de argila. Si de maine ma apuc de o cura cu laptisor de matca 10 zile. Dupa care o sa reiau argila inca 21 de zile.

Pentru laptisor de matca, am ales varianta liofilizata, fiole de sticla fiecare a 0,2gr. Se amesteca fiola de laptisor cu fiola de solvent si se toarna sublingual (la fel ca homeopatele) dimineata, pe nemancate. Pare complicat. Mai ales dpdv al timpului necesar prepararii.

Exista in farmacii/plafare/magazine naturiste si varianta de latisor de matca activ, care se tine in frigider obligatoriu. Am gasit la Apifarm pe str. Rosetti, varianta activa la vrac, costa 2,48 lei gramul. Insa, tinand cont de faptul ca este un preparat hormonal activ, care se administreaza cu grija in ceea ce priveste cantitatea (in prospect scrie 0,2 gr pe zi ptr. adulti, mixim 12 gr pe an), eu am preferat varianta liofilizata din comoditate.

Dar realizez ca acesta varianta s-ar putea sa aiba valoare biologica 0, dat fiind ca laptisorul este bun doar cand este proaspat. Cu cat conditiile de pastrare sunt mai precare, cu atat ii scad proprietatile. Ideal ar fi sa poti inghiti laptisor de matca langa stup in momentul recoltarii. Restul este doar teorie si comert.Adaugat mai tarziu: chiar asta-seara a venit la mine sa-mi aduca miere un domn apicultor experimentat, de la care cumpar miere de ani de zile. Am profitat de ocazie sa-l intreb despre laptisorul de matca, subiect neabordat cu dansul pana acum, in ciuda anilor de cand ne stim.

Raspunsul apicultorului: laptisorul de matca are proprietatile mult laudate doar daca il comsumi imediat dupa scoaterea din fagure. Banuiam... Ca sa pot beneficia de maximum de calitati, va trebui sa merg la dansul cu o cutie frigorifica si iau faguri cu laptisor de matca, sa-i aduc acasa si sa-i mut in frigider imediat. Daca scot laptisorul din fagure si il pun in alt recipient (chiar si sticla, nu mai zic plastic...), se pare ca pierde din proprietati. La fel daca il tii la caldura ori lumina. Deci concluzia e ca orice gasim in farmacii/plafare/etc. indiferent cat de garantata e calitatea si cat de mare pretul, e apa de ploaie...

1 comment:

Moldovan Ioan said...

Laptisor de matca PUR si BIO la cele mai mici preturi doar pe :
www.honey-land.net