05 November 2009

Cata vitamina C contin legumele

Daca ieri am cautat cata vitamina C contin fructele, azi am verificat legumele. Cantitatile de vitamina C pe care le voi scrie mai jos sunt valabile pentru legumele crude ABIA CULESE! Prin preparare termica sau chiar prin pastrare/depozitare crude in frigider, beci sau depozit, legumelor le scade cantitatea de vitamina C. Nu mai zic de fructele si legumele care stau luni de zile pe vapor pana ajung la destinatie, apoi in depozite, pana ajung pe raft in hipermarket... Asta o spun pentru cei ce vor sa isi ia vitaminele NUMAI din fructe si legume. Atata timp cat nu au un portocal in curte din care sa isi culeaga singuri portocalele si sa le mamance in urmatoarele minute, nu beneficieaza de vitamina C decat in imaginatia lor...

Varza cruda se pare ca este singura care isi pastreaza vitamina C, chiar si luni de zile dupa culegere. Varza murata, prin exceptie, se pare ca isi mareste cantitatea de vitamina C disponibila pentru absorptie, de 20 de ori fata de varza cruda. Aceasta vitamina C este legata in varza cruda de celuloza (fibrele alimentare insolubile), fiind indisponibila pentru digestie, si eliminandu-se. Prin fermentare, ea devine bio-disponibila. In plus, varza fermentata are efect probiotic.

Sursa: http://www.bodybuilding.com/fun/nutrientfood.php?food=1100

Deci, la 100 g produs, avem vitamina C in mg:

sparanghel = 13 mg
fasole verde = 16 mg
brocoli crud = 93 mg
varza alba = 32 mg
varza rosie = 57 mg
morcovi = 9 mg
conopida = 46 mg
castravete = 5 mg
vinete = 2 mg
usturoi = 31 mg
ghimbir = 5 mg
hrean = 141 mg
napi = 120 mg
salata verde = 18 mg
ceapa = 6 mg
ceapa verde = 18 mg
patrunjel = 133 mg
ardei iute = 242 mg !!!!!!
ardei verde gras = 89 mg
ardei rosu sau galben gras = 190 mg
cartofi (tot cruzi) = 19 mg
dovleac = 9 mg
ridiche = 22 mg
spanac = 28 mg
cartofi dulci (yams) = 17 mg
rosii = 26 mg

4 comments:

camelcutza said...

stiam ca ardeii iuti sunt legumele cu cea mai mare concentratie de vitamina c,desi nimeni nu se asteapta,ca nu-s acri si sunt si micuti.foarte interesant postul!

oliviutza said...

Aha, deci de la atatia ardei iuti nu racesc eu :D

Lovely said...

Foarte interesant posturile tale cu vitamina c in legume si fructe!

Ella Gheorghiu said...

Pacat ca nu suport ardeiul iute...singura data cand l-am incercat a fost pe la 8 ani si atunci am suferit ingrozitor...e prea iute pt. papilele mele!pacat ca nu ciocolata vitamine ca la cat imi place as fi fost cea mai sanatoasa..