18 November 2008

Cartea de pe bicicleta

Cum inca nu pot sa fac prea multe forme de sport, am ajuns la bicicleta stationara. Fac zilnic 30-60 min, in functie de timp. Si cum in camera in care am bicicleta, in locul televizorului am un buchet de flori, in timp ce pedalez, mi-am luat carti langa mine si citesc. Activitate rara la mine in ultimii ani, ptr. ca nu am niciodata timp, nu-mi fac timp, etc. Acum, sper sa vina televizorul ala cat mai tarziu... ca sa apuc sa termin cartile.

Cartile le-am luat de la Diverta Mall Vitan, in afara de cea din mijloc cu principiile eterne, pe aceea am primit-o de la o buna prietena a autoarei.
Decamdata am citit "Care pe care - femei si barbati" de Aurora Liiceanu si Alice Nastase (cea cu ingerasii pe coperta). Bine ca n-am dat peste ea cu ani buni in urma, cand eram ca o floare gingasa si naiva, ca o aruncam de nu se vedea. Adica, iti trebuie ceva porcarii traite ca sa o intelegi. Va dau exemplu un pasaj apartinand lui Alice Nastse:

"A fost vina mea ca nu am stiu sa-mi transform prima iubire intr-o dragoste vesnica. Prea tanara ca sa pricep noantele imblanzirii, prea salbatica prea a accepta incorsetarile traiului in doi, l-am pierdut pe cel care mi-a fost iubire de-nceput. A fost tot vina mea ca n-am stiut sa-mi pastrez pe vecie iubirea care a urmat. Inca nu aflasem ca ei au nevoie de femei care sa taca la un semn, sa rada la altul, sa gateasca atunci cand lor, barbatilor, li se face foame, sa se dezbrace cu lumina aprinsa atunci cand lor, masculilor, li se face dor. Nu fusesem in stare sa inteleg, pe atunci, ca e nevoie de tertipuri, de stradanii, de concentrare perpetua, ca sa tii o iubire in viata. N-am stiut sa spun "da!" atunci cand gandeam "oare?", n-am fost capabila sa spun "iarta-ma" cand imi venea sa urlu "e nedrept!". N-am putut sa zic " am rabdare" cand ardea in mine "nu mai pot sa astept".
"Am priceput , tarziu, ca dragostea e aceeasi pentru toti. Si pentru instruiti si pentru narozi. Si pentru bogati si pentru saraci. Si pentru poete si pentru curve. " "nu-ti mai vine sa strigi cu mandrie ca n-ai facut compromisuri in dragoste, cand stii ca o sa-ti intoarca vorba ecoul unei singuratati cumplite..."
Si, ca sa inchei intr-o noanta vesela, un citat al Lordui Chesterfield: "Sexul? Nimic impresionant: placerea este de moment, pozitiile ridicole si costurile exorbitante".

No comments: