10 September 2015

Sare neiodata


Este din ce in ce mai greu sa gasesti sare neiodata in supermarket. Pana si sarea de Himalaya din Carrefour are iod. Asta chiar mi s-a parut blasfemie. Singurul loc in care am gasit usor, a fost DM. Deci in general magazinele naturiste mai au inca sare neiodata. Probabil ca in viitor, legea privind obligativitatea vanzarii sarii exclusiv iodate, va deveni o realitate fara exceptie. O sa ajungem sa mancam sare de baie. Dar de ce nu vreau eu sa mananc sare iodata?

In primul rand, legea a fost de fapt o Hotarare de Guvern din 2002, anume HG 526/2002. Iar textul spune ca in Romania este obligatorie comercializarea doar a sarii iodate atat pentru consumul uman, cat si pentru hrana animalelor, dar si in industria alimentara. Mai exact: "In Romania, in alimentatia oamenilor, hrana animalelor si in industria alimentara se utilizeaza numai sare iodata" (cap. II, art. 3). Justificarea ar fi fost prevenirea carentelor de iod, provocatoare de afectiuni tiroidiene.

Prima problema vizibila: este o lege abuziva, care ne opreste dreptul de a alege. Este o situatie clara de incalcare a drepturilor omului. Poate unii dintre noi, ipotetic vorbind, fie si in procent mic, am putea avea probleme de sanatate care sa ne impuna scoaterea iodului din alimentatie. De exemplu, alergie la iod. De ce nu? Asta inseamna ca acei oameni nu mai pot cumpara sare de pe teritoriul Romaniei?

A doua problema este ca la noi in tara aceste afectiuni tiroidiene au fost pana in momentul introducerii legii, intr-un procent foarte mic, cam 10.000 de cazuri la o populatie de 23 mil. probabil pe atunci. Si oricum dintre toate cauzele posibile ale afectiunilor tiroidiene, numai unele sunt cauzate de deficitul de iod. Deci de ce sa fortezi, in aceste conditii, o tara intreaga sa inghita iod? In general vorbind, atat carentele cat si excesul din orice ingredient aparent sanatos, pot provoca probleme.

Insa problema cea mai mare este ca dupa introducerea legii, problemele legate de afectiunile tiroidiene au crescut in Romania. Stiu, nu exista studii si statistici relevante, ca doar vorbim de tara noastra, unde orice e posibil... Iar scepticii pot spune ca motivul cresterii bolilor de tiroida poate avea drept cauza si alti factori. Insa, noroc ca avem date despre experimentul adaugarii iodului sintetic in sare facut in SUA prin anii 1920, cu studii relevante si scandaluri ale organismelor internationale despre cum a avut ca rezultat cresterea bolilor asociate cu disfunctii ale tiroidei, a cancerelor, bolilor cardiovasculare, dereglarilor hormonale, a alergiilor. Exact ca si in tara noastra. Iti este greu sa crezi ca nu este o politica intentionata de imbolnavire a populatiei, cu industria farmaceutica in spate, asteptand vesela dupa colt, sa isi vanda produsele.

Hai sa adunam iodul din sarea regasita in: consumul acasa in bucatarie + orice produs alimentar cumparat (cititi etichetele, pana si dulciurile au sare) + orice masa in restaurant. Sa nu ne facem ca uitam carnea si lactatele provenite de la animale hranite conform legii, si ele tot cu sare iodata. Deci este un exces, in conditiile in care majoritatea nu avem nevoie de aport de iod.

Sarea neprelucrata din zacamant sau sarea de mare, sunt gri si atrag umiditatea. Pentru ca sarea rafinata si albita sa nu se intareasca in timp de la umiditate (adica sa nu se faca bulgari), ii sunt adaugati antiaglomeranti. Doi dintre cei mai cunoscuti sunt antiaglomernatul E 535 (ferocianura de sodiu) si E 536 (ferocianura de potasiu). Acesti aditivi sunt interzisi in multe tari din Occident (de exemplu Anglia), deoarece la peste 100 grade Celsius (gateste cineva numai sub aceasta temperatura?) se descompun si formeaza cianuri cancerigene.

Sarea in stare naturala contine sodiu si clor, plus minerale si oligoelemente importante (magneziu, potasiu, calciu, flor, fier, bor, etc). In procesele de rafinare, albire, iodare si antiaglomerare, sarea este saracita de aceste minerale.

A nu se confunda iodul sintetic adaugat in sare, cu iodul gasit in stare naturala in natura, si care culmea ca este un element esential pentru sanatarea oamenilor. In stare naturala, iodul se gaseste in sol, ajungand astfel in plante si in carnea/laptele animalele, si astfel in alimentatia noastra. Alte surse de iod natural: alge, peste, fructe de mare.

Bonus: si mai putini stiu ca atunci cand se adauga iod in sare, pentru a-l stabiliza, sarea este supusa iradierii.

Nici nu stiu ce e mai rau: iodul sintetic in exces? Cianurile cancerigene? Sau iradierea?

In afara de sarea roz de Himalaya neiodata, alte variante sanatoase sunt: sarea romanesca nerafinata si neiodata, sarea de mare neiodata, sarea Celtica. In Romania, saline sunt la: Turda, Slanic Prahova, Targu Ocna, Praid (jud. Harghita), Ocnele Mari.

1 comment:

Luiza said...

Sarea de Himalaya are si ea cateva semne de intrebare..eu am citit mai multe informatii nasoale despre ea si de atunci nu mai consum, nici nu am consumat cine stie ce, dar acum chiar ma feresc.
Folosesc sare grunjoasa romaneasca.