13 September 2012

Revista presei - despre sanatate si nutritie - "Ce se intampla doctore?"

Nu sunt nici naiva si nici preocupata de sanatate de ieri, ca sa nu stiu cum se invart treburile in presa romanesca. Si probabil si in alte tari, ca n-am inventat noi nici o roata. Treburile se invart astfel: cine plateste cat trebuie, apare in primele pagini, isi face reclama produselor pe care le vinde, iar reclama este mascata in articole de genul "vedeta x mananca porcaria y si arata senzational" sau "universitatea de prestigiu z a realizat un studiu prin care dovedeste ca daca mancam porcarii, traim mai mult". Si astfel unele publicatiile ajung sa fie doar cataloage de reclame la produse nesanatoase.

De ce reclama se face produselor nesanatoase? Asta m-a intrebat si fiul meu de 7 ani :) Explicatia este simpla: vanzarea acestora da cel mai mare profit. totu lse reduce la bani. Ele au materii prime ieftine, insa au valoarea adaugata foarte mare (procesare, ambalaj, adaosuri comerciale, reclama). Procesarea suprima perisbilitatea si le confera termene de garantie uriase (alimentele organice si sanatoase sunt de exemplu, perisabile in zile sau chiar ore).

Chiar daca stim lucrurile aceastea, nu putem sta cu mainile in san si sa ne facem la nesfarsit ca nu vedem. Zilele trecute primind "Ce se intampla doctore?" pe septembrie, am rasfoit-o, stiind ca nu voi gasi nimic care sa-mi revolutioneze viata, insa crezand ca articolele sunt oricum mai de bun simt. Nu, nu sunt. Desi cam tot ce voi scrie acum, am mai repetat pe acest blog si gasiti informatii identice sau complementare si in blogroll-ul meu, bunul-simt nu ma lasa sa nu fac cateva comentarii pe tema unor articole din aceasta revista, ce se vrea despre sanatate.

Nu o deschizi bine si dai prima data (pag.8, "Numai vegetale in farfurii celebre") peste reclama la laptele de soia intr-un articol plin de toate vedetele lumii, in care este elogiat vegetarianismul. Pentru cine nu stie si citeste astfel de articole, in realitate, dieta vegetariana nu garanteaza nici sanatate vesnica si nici protectie impotriva bolilor moderne, ba se pare ca dimpotriva, le-ar induce: solanaceele sunt proinflamatoare si dau boli autoimune celor predispusi (bunica mea a murit de poatrita reumatoida, am fost nevoita sa cercetez aceste lucururi, deci stiu ce vorbesc), soia da tulburari hormonale si creste riscul de cancer... Si astea sunt doar cateva argumente, discutia poate fi infinita.

Inca 2 pagini si reclama cerealelor: pag.12, "Dieta omului de Neanderthal", iar pe pagina alaturata normal... o reclama la cereale Nestle Fitness, care contin enorm zahar si evident, nu slabesc). In articolul de la pag. 12 se minte cu nerusinare, cum ca in dieta omului preistoric ar fi existat cereale. Nu au existat cerelale in dieta omului presitoric, poate cel mult niste variante de cereale total diferite de cele existente azi, cu boabe mai mici, cu mai putine glucide, dar mult mai multe vitamine/minerale/fitonutrienti in bob. Cerealele din ziua de zi au suferit modificari genetice prin selectie si incrucisare de-a lungul miilor de ani, sunt chimizate si procesate pana la refuz de la ogor pana in raftul din magazin, si cel mai important, reprezienta peste 50% din hrana zilnica a o mare parte din populatia globului. Omul preistoric, daca ar fi mancat cereale, le-ar fi mancat cel mult in perioada lor de sezon, cand se coceau vara, pentru ca inca nu stia sa le stocheze peste iarna. Am mai scris, dar repet: focul se pare ca ar fi aparut acum 500.000 de ani (in paleoliticul superior), iar omul acum 5 mil ani. Agricultura, acum 10.000 de ani, si a capatat amploare o data cu extinderea imperiilor, in special al celui Roman. Deci, oricum ai calcula, omul oricum si-a dus o mare parte din viata pe pamant, fara cereale zilnic.

Inca o pagina, si reclama la lapte (pag. 15, "Doza zilnica de lactate"). In acest articol, in care folosesc si numele unui medic pentru a da greutate "minciunilor",  falsitatile spuse sunt urmatoarele:
- adulti au nevoie de lapte, in mod asemanator cu bebelusii (oricum articolul nu specifica ce fel de lapte ar avea nevoie copii mici, ci se foloseste termenul general de lapte; lapte de mama, de vaca, praf ori fiert acasa, de care?);
- laptele aduce aport semnificativ de calciu in organism;
- slabesti consumand produse lactate;
- laptele reduce tensiunea arteriala.

In realitate, din pacate lucurile stau invers: adultii care reusesc sa renunte la consumul de lapte (de vaca in special), obtin o sanatate mai buna, iar nou-nascutii ar trebuie sa fie alaptati la san. Puii fiecarei specii ar trebuie sa fie hraniti cu laptele matern al speciei respective, in nici un caz cu laptele altei specii; prin urmare, bebelusii trebuie sa fie hraniti la san, nu cu formula de lapte praf de vaca, deoarece proteinele din laptele de vaca au profilul cel mai diferit de cele din laptele uman, comparativ de exemplu cu laptele de capra, cu profil mai apropiat de cel uman; pediatrii incurajeaza prea putin alaptatul, ptr. ca asa sunt invatati la cursurile tinute de companiile producatoare de lapte praf. Pentru adulti, consumul mare de produse lactate este asociat cu diabetul, cancerul, hipertensiunea, sindromul metabolic. Raportul optim magneziu/calciu in alimentatie ar trebui sa fie de maxim 1/3. Alimentatia moderna dezechilibrata nu poate asigura acest raport, iar laptele de vaca are raportul cel putin 1/10. Produsele lactate retin apa in organism, datorita carbohidratilor din lactoza si/sau sarii din produsele lactate sarate, iar proteina de lapte de vaca, incalzita la foc (fie ca este fierbere acasa ori procesare industriala UHT) provoaca boli cardiovasculare. Si acestea spuse sumar, pentru ca fiecare subiect ar putea fi dezvoltat intr-o biblioteca.

Deci pana acum, in 15 pag. din 146, avem reclama la soia, cereale si lapte, alimentele cu cel mai mare potential alergenic si promotoare a celor mai grave boli moderne.

1 comment:

PERSEPHONE said...

Atat de rau imi pare ca nu ai comentarii si lumea inca prefera sa nu creada pe cei care vorbesc clar si raspicat, fara spiritualitati si alte metafore folosite pentru a-ti zapaci creierul. Esti pe stilul meu in scrierea articolelor si pentru aceea te felicit :) Si pentru analizele facute la diverse publicatii, bineinteles. Scrie-mi pe g3orgy@gmail.com un ID de facebook pentru a fi la curent mai mult cu ceea ce faci. Multumesc.