24 January 2012

Bansko, Bulgaria - ghid turistic

Am fost o saptamana intr-o vacanta de ski in Bansko, acesta fiind si motivul pentru care nu am mai scris, netul nemergand in hotel decat dupa ora 17, cand revenea puhoiul de pe partii, asa ca am mers pe strategia ok! nu merge! inchidem laptopul!

Inainte de a prezenta un scurt ghid de calatorie pentru cei interesati de informatii despre Bansko, precizez ca programul meu zilnic si stabilit de la Bucuresti inca, a fost: trezire la 8, bicicleta la sala de sport 20 de minute (ador aerobicele dimineata), mic dejun cu gasca, pornit copilul de 6 ani la ski, intors in camera, citit cateva ore (in orele astea erau programate si activitati ce implicau netul, dar ce bine ca n-a mers!) piscina o ora, shake proteine zer, somn 2-3 ore, apoi cand baietii reveneau de la ski, haos pana la culcare. Haosul se traduce prin ascultat cu maxim interes ispravile lui Victor pe partiile maro (a facut el o compilatie intre rosii si negre), apoi incotosmanit ca pentru cele -15 grade (de aceea nu am iesit eu singura afara din hotel in nici o zi, nici un minut, pana nu se intorceau de la partie) si hoinarit prin statiune, prin restaurante si magazine, cateodata din nou piscina cu gasca, si somn nu mai tarziu de 22. Stiu, ma invidiati, dar credeti-ma am tras mult pentru saptamana asta, pe stilul zicalei despre unde ajung fetele bune si unde ajung fetele rele.

Asadar, despre Bansko auzisem ca este comparabila cu Ischgl, Austria. Impresiile mele dupa calatorie sunt foarte bune pe ansamplu, daca pleci la drum cu gandul, pe care nu-l pierzi in desele rataciri pe drumurile bulgaresti pana la destinatie, ca este totusi Bulgaria.

Am stat la hotelul Vihren Palace, 4 stele, dar in realitate 3. Pretul a fost foarte mic, pentru 3 persoane 400 euro, 7 nopti, apartament, cu mic dejun. Deci nu mai conteaza stelele, pe ansamblu fiind un chilipir. Am avut noroc ca noi nu am avut probleme. Alte apartamente erau mai prost incalzite, ori neconectate la centrala hotelului pentru apa calda din baie, ci cu boiler electric de 30 litri. Mic dejunul a fost prost, nu dau multe detalii, prea multi carbohidrati simpli, crenvusti prajiti, sucuri de la dozator, in fine... cine a mai fost in Bulgaria, stie ce zic. Piscina a fost foarte ok, apa de 30 de grade. Total pustie pana revinea puhoiul de la ski. Sauna nu fac din principiu, deci nu am vazut-o, iar sala de sport o pot descrie ca fiind modesta, dar folosibila. In hotel exista si un restaurant cu specific bulgaresc, cu regim independent de hotel, in care se mananca foarte bine. De altfel in toate restaurantele din Bansko se mananca foarte, foarte bine si ieftin. Restaurantul din hotel a fost un noroc pentru grupul nostru cu 4 copii mici, care adormeau pe canapele in restaurant. Este mai usor de mutat un copil adormit, 2 etaje mai sus in aceeasi incinta, decat sa il imbraci, sa il cari prin frig si nameti inapoi la hotel. M-au impresionat varietatile foarte bune de preparate din carne de miel. Carnea de oaia este o alternativa mai sanatoasa la cea de pui, vita ori alt animal crescut intensiv in ferme cu hrana nespecifica (adica cereale + estrogen + antibiotic), deoarece oaia, nefiind ceruta atat de mult la nivel global precum puiul ori vita, are sanse mai mari sa nu fie crescuta in sistem intensiv cu cereale, ci cu iarba, care este hrana specifica oilor.

Despre partii voi scrie cat mai pertinent pot din povestite, in conditiile in care eu nu le-am vazut cu ochii. Sunt 70 km de partii, instalatii moderne, nivelul este din pacate peste Romania, si da, comparabil cu Austria, iar preturile mai mici. Un abonament pe toate instalatiile, 160 euro 6 zile. Scoala de ski pentru copii insa a creat marea deziluzie. Pretul fix si afisat pe net de 25 euro/zi, nu mai are nici o relevanta cand te duci sa inscrii copilul. Probabil in urma unei evaluari vizuale, ca cine te pune sa te duci cu costume de ski Bogner si Vuarnet, incepe o discutie balcanica in care iti explica ca printzishorul tau este prea mare si prea evoluat ca nivel pentru scoala de ski, dar prea mic pentru monitor individual. Ramai cu gura cascata, iti vine sa te certi cu ei, nu vrei sa strici vacanta din prima zi, accepti pana la urma monitorul individual ca un favor la un pret special pentru tine, 40 euro/ora. Si de a doua zi iti bagi picioarele in balcanism si skiezi tu cu copilul cum poti, cum poate el, pe partii maro.

Despre magazine, pot spune ca sunt pline de fake-uri. Preturile sunt mici, este ok sa cumperi cizmutitze si caciulitze, insa sa accepti ca ti-ai cumparat o copie. Turistii sunt cei mai multi greci, dar si mai multi rusi, unde n-or fi rusi pe pamantul asta, e plin de ei peste tot unde am ajuns, sincer.

Cateva poze cu mancarea care merita recomandata:

banski starets, carnati traditional macedoneni din carne crud-uscata cu seminte de chimen


miel in pergament cu legume, nu foarte aratos, dar delicios


Kavarma, o tocanita de porc cu legume


salata cu avocado, rosii uscate si parmezan, in Euphoria bar&grill, cel mai bun restaurant din Bansko


somon cu legume in unt (cartoful si sosul de branza au ramas in farfurie)


genunchi de porc la cuptor, conopida si legume in unt


Si cu noi, asa cum m-am laudat ca ma voi arata mai mult in 2012:



















No comments: