30 November 2010

Montignac, inovator ptr. anii '80, depasit ptr. 2010

Nu vreau acum sa ii intinez memoria lui Montignac, care a plecat din pacate dintre noi in aceasta vara. Dar am crezut mereu ca desi a fost vizionar in anii '80 cu dieta bazate pe IG si alimentele disociate, teoriile sale sunt depasite in prezent. De ce dezgrop totusi mortii plus ideile mele pe care eu insami le-am depasit si le-am clasat acum vreo 10 ani? Cam atunci am descoperit ca teoria lui nu mai este valabila cand vrei sa maresti masa musculara... Deci imi dezgrop dupa un deceniu ideile critice despre Montignac, deoarece vad in prezent cu parere de rau prea multi oameni inca fascinati de teoriile lui, care il descopera ca si cand ar fi lansat un bestseller luna trecuta.

Dar de ce ma mir? Asa cum in alte domenii Romania este cu zeci de ani in urma, la fel este si in domeniul nutritie. Eu stau cateodata si ezit pe Amazon intre o carte de nutritie scris in 2009 sau 2010! si sunt romani care se bat pe cartea lui Montignac. Raman fara expresie cand oameni care stiu ca am minime cunostinte despre nutritie, imi vorbesc incantati despre dieta Montignac, asteptand aprobare din partea mea. E adevarat ca in Africa nu stiu sa citeasca majoritatea sau mor nu stiu cati pe zi... Insa EU cel putin vreau sa ma raportez la ce este mai bine pe lumea asta, nu la ce este mai rau.

Carte "Mananc, deci slabesc" (formula de titlu atat de copiata la noi de epigoni submediocri), vanduta in milioane de exemplare in toata lumea, a fost scrisa acum 23 de ani (1987), si s-a bazat la randul ei pe o bibliografie veche in medie cu 10-15 ani, cu extreme de 24 ani (1963). De atunci, evident s-au mai facut studii (mai bune, mai proaste) in domeniu nutritiei. Dar domeniul nu a inghetat la acel nivel. "Mananc, slabesc si ma mentin" (o editie imbunatatita a celei care l-a facut celebru) lansata si la noi cu ocazia vizitei lui Montignac la Bucuresti in 2009, a fost imbunatatita fata de original cu bibliografie datand din anii '90.

Asadar, punctiform, cateva aspecte pentru care Montignac e depasit:

- Abordeaza problemele in mod simplist, pseudo-stiintific. Evita explicatiile stiintifice, fara de care cititorul avizat, nu da credibilitate unei publicatii in general. Astfel isi restrange aria de cititori eruditi, dedicandu-si cartea de la bun inceput medioritatii. Asa se si justifica nr. mare de exemplare vandute.

- Recomanda alimente care au aparut in alimentatiea omului tarziu din punct de vedere evolutiv, cum ar fi cerealele, solanaceele, leguminoasele sau lactatele. Este adevarat ca cerealele le recomanda integrale si laptele degresat, insa este echivalent cu zero, deoarece...
Conform teoriilor alimentatie paleolitice sau low-carb, omul nu este adaptat genetic consumului acestor alimente, ceea ce presupune ca ele il imbolnavesc de fapt, sau ii scad potentialul genetic. Cerealele, integrale ori ba, contin antinutrienti, precum glutenul sau acidul fitic.
Discutia este mult mai larga si nu isi are locul aici. Iar despre lapte... la momentul cand a scris cartea, nu se stia ca mai rele sunt proteinele din laptele de vaca modificate prin pasteurizare, decat grasimea saturata sau colesterolul. Discutia despre nocivitatea colesterolului din aport alimentar asupra sistemului cardiovascular, este depasita. Riscul cardiovascular presupune mult mai multi factori, nu numai colesterolul din sange. Chiar daca laptele ar fi nepasteurizat, s-a demonstrat ca proteina de lapte supra-stimuleaza sistemul inunitar, ducand la boli inflamatorii pe termen lung, asadar nu sunt benefice lactate in general, fie lapte, ori branzeturi.

- Flutura pe sub nas nume de vedete si persoane publice care au slabit, utilizandu-i metodele. Fac o paranteza aici, eu nu mai cumpar o carte daca vd ca face referiri la persoane cunoscute. In general ceea ce este aplicabil ptr. o vedeta, nu e aplicabil ptr. un om obisnuit, care nu are resurse (timp, bani, bucatari, slujitori) sa puna in aplicare un regim alimentar complicat.

- Autorul a slabit 15 kg in cateva luni. Rezultat incontestabil, nu-i asa? Insa in realitate, prea repede ptr. a fi sanatos. Acesta este din pacate argumentul suprem al necunoscatorilor, care imi spun: dar am slabit 10 kg cu cartea asta? cum nu este buna dieta lui? Da, dar poate in alt mod, slabeai la fel de mult, mai mult chiar, sau mai putin... insa... ramaneai mai sanatos.

Asa cum spuneam mai demult, povestea asta transmite izul vremurilor cand oamenii credeau ca pamantul este centrul universului si soarele se invarte in jurul lui. Au fost arsi pe rug oameni ptr. sustinerea teoriei corecte despre sistemul solar si au trebui 700 de ani, pana cand in sfarsit biserica a acceptat ideea ca pamantul este doar o planeta printre altele care se invarte in jurul soarelui.

Sper sa nu ne ia sute de ani ca sa accepte ca colesterolul ca aport alimentar este diferit de cel produs intern de organism, ca urmare a unor dereglari metabolice, ca cerealele (chiar si integrale) sau produsele derivate (paine, paste, colaci, lipii, batoane, etc.) sunt otravitoare.

No comments: