19 January 2010

Andreea - inceputul schimbarilor

Andreea a inceput de ieri perioada de adaptare la ceea ce va insemna sper modul ei de viata pentru totdeauna. Obiectivul principal este accelerarea metabolismului. Prima etapa: reglarea meselor ca numar si continut. Are de facut: sa manance cele clasice 4 mese mici pe zi de 300-400 calorii apoximativ: carbo complecsi + proteine dimineata, preponderent proteine + grasimi spre seara. A 3-a masa = nuci, seminte crude. Deocamdata nu calculeaza nutrientii, pentru ca trebuie sa-si reeduce gustul pentru alimente sanatoase, trebuie sa descopere ce alimente sanatoase ii plac, oricum are tendinta sa manace prea putin cantitativ, iar cand am vazut listele cu ce manca zilnic, am descoperit biscuiti si junk zilnic si numai seara!... De fapt va manca niste combinatii de legume cu indice glicemic cat mai mic, carne si lactate fermentate, preponderent de oaie si capra. Metode de preparare: crud/fiert/aburi/cuptor. Nu va manca nici un fel de cereale sub nici o forma, nimic care sa contina zahar sau amidon. Alcool nu consuma din fericire. Fructe de asemenea cu indice glicemic mic, o sa manance pentru inceput (dar nu seara), doar pana se obisnuieste cu alimente sanatoase. Apa 3 litri pe zi. Duminica si-a ales-o pentru a fi o zi de trisare, in care va manca ce va dori. Este necesara aceasta zi pentru resorturile psihologice, pentru a rezista pe termen lung la schimbarile de dieta. Dupa o luna, o sa fie doar o astfel de masa in acea zi. Dupa o saptamana o sa-i cercetez listele cu ce a mancat zilnic, o sa-i calculez eu caloriile sa vad cat a reusit sa manance, si o sa ajustam dieta. O sa mearga la sala o ora de 3 ori pe saptamana pentru inceput (incalzire 10 min bicicleta, apoi aparate, apoi bicicleta cat va putea la sfarsit), iar 3 zile pe saptamana dimineata inainte de masa va face 30 de minute de activitate aerobica, ea alegand wii fit. Nu am vazut in viata mea cum functioneaza asa ceva, va trebui sa ma duc la ea intr-o dimineata sa vad daca este eficient ce face. Saptamana asta isi face analizele medicale complete si ii le va verifica doctorul, nu eu. Indiferent de rezultat, va trebui sa ia un supliment de vitamine&minerale zilnic. I-am dat mult de citit, va trebuie sa invete sa se informeze singura despre organismul ei, individualitate unica pe lumea asta. Nimeni nu stie pe lumea asta (nici chiar ea inca) ce i se potriveste, va trebui sa descopere singura, pentru ea.

Ce are ea de facut, pare atat de banal pentru cineva cu experienta, dar pentru ea va fi greu, pentru ca totul este nou. In primele luni va slabi mai accelerat, dupa care la un moment dat va intra in platou. Atunci va trebui sa schimbe strategia de dieta si sport, organismul ei singur ne va spune cand. Vorbind metaforic, metabolismul Andreei este ca un pietroi urias cu o forma nu tocmai rotunda, care trebuie impins si rotunjit de colturi, din pacate chiar cu propriile ei maini. Urnirea din loc este mai grea, orice greseala se plateste, mai tarziu cand pietroiul este in miscare si va avea forma cat mai rotunda, isi va mai permite sa se scarpine cu o mana si sa impinga doar cu cealalta.

Macar nu fumeaza. Daca fuma, nu mai discutam cu ea pana nu renunta. Categoric.

1 comment:

oliviutza said...

Tinem pumnii. Sa-si faca poza inainte si dupa, face bine la psihic sa ai comparatie vizuala, si ii ajuta si pe ceilalti care vor sa incerce acelasi lucru. Pe mine deja ma intreaba multa lume cum sa faca sa slabeasca, in afara de povestit ce am facut eu ii trimit la blogul tau :)