20 October 2014

Restaurantul New York din Sibiu. Si un pic despre dependenta de jocuri video


Acum 2 saptamani, in drum catre Balea Lac, am oprit la acest restaurant in centrul Sibiului, sa o sarbatorim pe Raluca Botan pentru frumoasa aniversare a zilei de nastere. Bineinteles, aniversare pentru 18 ani plus cativa acolo de experienta... ;) 

Si am ramas placut surprinsa de acest restaurant. Simplu amenajat, fara detalii incarcate care sa iti distraga atentia de la scopul pentru care se presupune ca ai venit - sa savurezi o mancare intr-o companie placuta. Singurul lucru pe care il retii din interior este exact ce trebuie, anume niste tablouri cu imagini clasice din New York, unul facandu-mi placere sa-l revad si imi pare si rau ca nu l-am pozat, acela cu constructorii unui zgarie-nor luand pranzul pe o traversa de metal, la inaltime. Mi se pare ca a castigat si un premiu fotograful care a facut-o. 


Meniul nu m-a impresionat in mod deosebit, l-as descrie ca normal, mi-a placut, nu a fost nimic care sa ma deranjeze. Exact genul de restaurant in care mananci bine si pleci. Ceea ce mi-a placut insa foarte mult a fost prezenta personalului. Foarte atent, foarte dragut, cu prezenta de spirit asa cum numai experienta in domeniu poate aduce.
Hmmm... ce fac copiii in 2014 la un restaurant seara, cand se plictisesc ingrozitor, in timp ce parintii se distreaza? Stau toti nemiscati cu ochii in telefoane, tablete, ipad-uri si alte device-uri, in cazul de fata pe mocheta langa masa, 


Din pacate s-au dus vremurile cand alergau in jurul meselor sau pe langa scena pana erau uzi leoarca si adormeau apoi pe scaune la masa... Nu imi convine, insa nici solutie nu am mereu. Cand sunt doar cu copii mei, pot fi dictatoriala: tabletele raman acasa sau ii las sa se  joace limitat ca timp, dupa care le bag in geanta si ii antrenez la joaca, la orice alta activitate care implica sa nu stea cu ochii ca niste zombi in ipad-uri. Dar cand sunt si alti prieteni cu copii, sunt nevoita sa ma supun majoritatii. Noroc ca nu mergem zilnic prin restaurante... Cand ii vad pe copiii astia asa, imi amintesc faza din fimul WALL-E, in care stateau pe fotoliile alea mobile cu o proiectie in fata si nu vedeau, nu auzeau nimic altceva... 

Despre impactul jocurilor video, a tabletelor si oricaror device-uri cu jocuri asupra dezvoltarii neuronale a copiilor, plus despre nocivitatea internetului, ca punct de plecare va recomand inregistrarea de pe youtube a emisiunii Garantat 100% din 31 martie 2013, cu bio-fizicianul Virgiliu Gheorghe, un adevarat guru in domeniu. Si al carui punct de vedere ar trebui sa ne dea de gandit.
No comments: