22 February 2010

Umami = glutamat de sodiu = te imbolnavesti

Cautand eu altele, dau zilele trecute de acest articol:

http://adevarul.ro/life-style/stil-de-viata/umami-de-al-cincilea-gust-1_50ada6fd7c42d5a66398b7a2/index.html

Cercetand retroactiv, vad ca in ziua respectiva au aparut in media romaneasca mai multe despre acest subiect, in general in sensul promovarii. Si naiva cum inca sunt, raman socata iar. Glutamatul de sodiu, aditiv alimentar atat de periculos, este promovat din nou, fara rusine, iar si iar...

Hai sa clarificam: umami, numit si al cincelea gust (dupa dulce, sarat, amar si acru) este un gust descoperit de un chimist japonez Kikunae Ikeda, intr-adevar in 1908. Acesta a descoperit intr-o alga o substanta cu acest gust deosebit. Pornind de la gustul acelei substante naturale, japonezul a creat o substanta sintetica cu gust asemanator. Rezultatul a fost glumatatul de sodiu. Compania respectiva din Japonia, Ajinomoto, este in prezent cel mai mare producator din lume al acestui aditiv. Mai multe informatii gasiti singuri pe net daca doriti si cautati.

In prezent, glutamatul de sodiu este considerat cel mai toxic aditiv alimentar existent.

E greu sa il evitam, pentru ca il gasim in aproape orice produs procesat: in mezeluri, condimentele pentru friptura, sosurile pentru mancare, semipreparatele congelate, dulciurile procesate, produsele fast-food, etc. Atat de multe il contin, incat mai degraba as face o lista cu cele care nu-l contin. Nu-l contin legumele, fructele, carnea cruda si proaspata... nimic care vine direct din natura (chiar daca au pesticide, ierbicide, hormoni de crestere si altele).

Pe etichetele produselor procesate se mai poate numi: monoglutamat de sodiu, glutamat monosodic, acid glutamic, potentiator sau intensificator de gust/aroma, caseinat de calciu, caseinat de sodiu, E 620-625.

Exista si produse care contin MSG, si pe care le gasesti ca ingrediente ale unor produse finale procesate, fara sa banuiesti macar, si anume: proteina vegetala hidrolizata, drojdia si gelatina.

Daca la supermarket poti citi etichetele si poti alege (sau poti avea sentimentul ca alegi), la restaurant, nu stii ce mananci. Parerea mea este ca mai toate restaurantele il adauga in mancare, indifierent cat de "ca la mama acasa" se doreste meniul.

De ce sa nu-l mancam? Pentru ca ne cauzeaza: obezitate, oboseala nejustificata, afectiuni neurologice, dureri de cap nejustificate, ameteli, dezorientare, depresie, cancer, arsuri stomacale, etc.

Problema este ca da dependenta, creierul va cere numai mancarurile care il contin. Se pare ca respectivul lider de piata in productia de MSG, are si o divizie responsabila cu productie de droguri. Restul deduceti voi.

10 comments:

kzarinne said...

din pacate pana si mamele (cele mai multe dintre ele) gatesc acasa tot cu 'vegeta' aka monoglutamat de sodiu...sunt convinsa ca in aproape toate gospodariile exista un produs care 'imbunatateste' gustul mancarii, ca asta le incanta pe gospodinele incuiate: "ii da un gust nemaipomenit, draga!!" degeaba iti gatesti singur acasa daca folosesti margarina, vegeta, ardei tricolori in miezul iernii si degeaba iti pui singura muraturile daca torni conservant in borcan.
adina draga, te felicit pentru disciplina ta alimentara, eu ma straduiesc de cateva luni sa mananc cat mai natural, mai am inca slabiciuni mari legate mai cu seama de dulciuri dar simt ca le voi depasi curand...:))

Serban said...

oare de ce nu mor asiaticii pe capete daca e asa periculos...culmea ca in asia traiesc un pic mai mult...

Serban said...

http://www.eufic.org/page/en/page/LS/fftid/msg-monosodium-glutamate/

Adina said...

Exista enorm de multe studii atat pro cat si contra MSG-ului... asa cum se intampla cand este vorba despre un subiect controversat. Pe mine insa m-au convins cele contra.

Serban said...

e mai palpitant sa fie vorba de o otrava...din pacate nu e

Adina said...

Am calatorit mult in China, nu numai orasele mari, dar si provincii. In mancarea lor traditionala nu folosesc. In metropole insa, mancarea fast-food este identica (branduri si gust) cu cea din sua, occident.

Marmotul said...

In ceea ce priveste durata de viata a asiaticilor, este adevarat ca in Japonia traiesc cele mai multe persoane de peste 100 de ani. Asiaticii au avut pana nu de mult un regim alimentar bazat pe orez,alimentatie sanatoasa, dar odata cu diversificarea acesteia, nu neaparat sanatoasa, au inceput si ei sa aiba problemele de sanatate pe care americanii le au de ceva vreme iar europenii le calca pe urme.
Acest drog creaza depententa - vrei sa mananci mai multa mancare ce o contine. De aceea este introdus in mancaruri care dpdv nutritional valoreaza 0. Deci mancam pana la suprasaturatie ceva ce nu ajuta la nimic. De aici problemele. Ai mancat 10 burgeri dar degeaba, organismul nu are ce sa isi ia din ei.

Anonymous said...

am cautat despre umami si am tot gasit bloguri unde zice ca umami se va vinde in supermarketuri.trebuie intrun fel, u stiu cum, dar trebuie sa nu se vanda pentru ca in vreo 20 de ani toata lumea va fi obesa si va manca numai de la fast-fooduri.asa ca noi romani trebuie sa ne miscam mai repede si sa nu lasam ca eu sa ne pacaleasca pe noi!!!!!

Anonymous said...

din pacate am descoperit foarte tarziu (ca si multi altii, cu siguranta) ce este acest "glutamat de sodiu"... doream sa-mi prepar niste carne de miel primit de la mama de la tara si intr-un magazin am cautat ceva condimente deoarece nu agreez uneori mirosul preparatelor din carnea de miel... din curiozitate m-am uitat acasa ce contine pachetul cu condimente (Condiment pentru carne de Oaie si Miel, Producator: FUCHS CONDIMENTE RO SRL din Curtea de Arges)... reclame cat cuprinde pe pachetel si... "petentiator de aroma monoglutamat de sodiu" !!! noroc cu Google care ne informeaza cu de toate... E621, cancerigen si multe necazuri pentru sanatate !!! Oare de ce mister "FUCHS" doresti sa imbolnavesti o tara intreaga ??? nu te opreste nimeni, in ce tara traim ??? Din pacate descoperim ce mancam dupa ce ne-am imbolnavit !!! Mister "FUCHS" iti doresc FALIMENTUL !!!
PS: Multumesc Adina's Blog !!!

Marmotu said...

e bine ca s-a descoperit acum ca ..de fapt ceea ce mancam de atatia ani e cancerigen, creaza dependenta si nu e sanatos. De ce credeti ca va place sa mancati la Mac ?? sau la chineji?
Nu va luati dupa prima informatie gasita pe google. cautati macar 4-5.