02 October 2015

Productia locala de lactate in Romania

Vrem sa mancam bio, natural. Vrem sa fim sannatosi si sa traim peste 100 de ani. Stim ca pentru asta nu sunt bune lactatele pasteurizat si frumos ambalate cu scris strain pe cutie. Ci cele locale, de la vacute si caprite crescute pe pajisti insorite. Teorie frumoasa. Cand ne lovim de practica, incep sa ne scada pretentiile. 

Eu la Brasov in curte am o pajiste pe care nu mi-o mai doresc efectiv. Imi vine sa o betonez toata. Pentru ca de 2-3 ori pe vara trebuie sa ma duc cu masina in comuna Cristianul, sa iau un nenea care stie sa coseasca si este si dispus sa vina la mine, si sa cosesca curtea. Da, am auzit de motocoase si masini automate, insa dupa ce vecinul mi-a stricat cateva, iar in Brasov toata lumea are facultate, am ajuns la aceasta solutie... In fine, dupa cateva zile, intoarcem cu furca fanul sa se usuce bine, apoi facem o capita precum cea din imagine. Scuzati nepriceperea, nu stim sa ii dam o forma mai frumoasa, si noi avem facultati si mastere... Dupa care incep sa intreb in stanga si in dreapta cine are animale, sa vina sa isi ia gratis fanul. Si nimeni nu mai are animale. Paranteza: casa mea de vacanta se afla la marginea Brasovului, nu in Piata Sfatului. Toti le-au vandut, le-au dat, nu renta, era greu, etc. Si atunci ii dau foc fanului. Si ma uit cu tristete cum arde. 


Ma duc in piata tot in Brasov sa cumpar lapte crud proaspat de vaca pentru Elena. De la tarani. Si nu gasesc. De ce nu aveti azi? Pentru ca e inspectie prin piata, si nu avem voie sa vindem produse crude. Nenorocitii! Vor sa mancam doar chestii nesanatoase, eventual importate! Dar, ma linisteste femeia, avem in masina ascuns. Ok, hai la masina sa imi dati pe ascuns. Cand vad ca imi da o sticla frumoasa, noua si sigilata, ma uit suspicioasa. Zic: pai ieri era in sticla de apa plata refolosita?... Zice: pai azi l-am pus in sticle noi sigilate, ca daca totusi ne prinde, macar sa fie in recipent din asta.  

Sa ne rugam sa fie legile aspre in fiecare zi? Sau sa le blamam? E nu am o concluzie. V-am prezentat niste fapte reale, atata tot.   


No comments: