04 September 2015

Cum reducem consumul de apa acasa?

Ideea articolului mi-a venit auzind o cunostinta care locuieste in Elvetia, ca la scoala copiii au ore de educatie despre reducerea consumului de apa casnica. Iar hotararea sa il scriu mi-a venit in vara asta la Brasov, cand m-am hotarat sa spal vasele in bucatarie in asa fel incat sa economisesc apa.

1. In bucatarie, clateste mai intai vasele pe care le ai de spalat. Apoi opreste apa. Apoi clabuceste-le pe toate cu  buretele si detergent, cu apa oprita. Apoi lipezeste-le pe toate una dupa alta. Daca speli pe rand fiecare farfurie/furculita etc., se iroseste multa apa in timp ce tu freci cu buretele si detergent fiecare vas, iar in timpul asta robinetul curge non-stop.

2. Se pare ca folosirea masinii de spalat vase (incarcata full, nu cu 2 farfurii si 2 pahare) consuma mai putina apa decat spalarea la chiuveta a aceluiasi volum de vase.

3. Spala rufele la masina de spalat, incarcand cuva aproape de maxim. Nu peste maxim, ca nu se mai spala chiar cum trebuie.

4. In timp ce iti perii dintii cu periuta, opreste apa.

5. Cand aplici sampon pe par, sau iti dai cu gel de dus pe corp, de asemenea opreste apa.

6. Nu folosi toaleta ca scrumiera sau cos de gunoi. Pentru fiecare bucatica de hartie/tigara/fir de par pe care il arunci in wc, esti tentat sa tragi apa, si astfel iroseste apa fara sens.

7. Citeste apometrul la un moment dat, si dupa cateva ore, timp in care nu ai consumat apa in casa. Daca valoarea este diferita, inseamna ca ai pierderi de apa undeva in casa si e bine sa le depistezi.

8. Afla daca ai pierdere de apa la vasul de wc. Pune in vasul colector de apa o substanta coloranta. Daca curge in wc chiar si o suvita subtire colorata, fara sa tragi apa, inseamna ca ai o pierdere, si e cazul sa repari vasul colector.