03 February 2014

Tiramisu in varianta semi-sanatoasa

M-am saturat sa ii vad pe cei din casa mancand tot felul de porcarii de dulciuri cumparate. Avem mai tot timpul si chestii fara gluten, cu variante de indulcitori ceva mai sanatoase, dar in ultima vreme ajung sa le mananc doar eu :(((.

Asadar, m-am decis sa le fac tramisu, un tiramisu de compromis, care sa fie cat mai dulce, ca sa semene cu junk-food-ul, ca altfel ramane in frigider si ajung sa il mananc tot eu. Primul compromis bun a fost sa nu cumpar piscoturile, ci sa rog pe cineva sa mi le faca (compromis rau). Nu am chiar atata timp sa le fac eu, vedeti bine ce des ajung sa scriu pe aici :) Le-a facut din doar 3 ingrediente, e adevarat toate de supermarket: oua - albus, faina, zahar. V-am zis doar, se cheama tiramisu semi-sanatos :) Piscoturile cumparate gata ambalate au cel putin 20-30 de ingrediente, majoritatea cu denumiri demne de petro-chimie, si nu vrem sa mancam asa ceva.




Pentru inceput, se face cafeaua, pentru a avea timp sa se raceasca. Eu am facut fara cofeina, Lavazza, 1 kg de apa si 10 lingurite cu varf de cafea. Zahar 10 lingurite.

Crema se face din smantana de frisca, mascarpone si galbenusuri. Am pus 600 grame smantana de frisca (cea din dreapta). Asta am gasit la Carefour, este 3,65 lei cutia. Se bate bine cu zahar, muuult zahar in cazul nostru, 10 lingurite cu varf. Se bate cu mixer normal, atentie nu in blender ca se taie. Am pastrat pentru mine cateva linguri fara zahar, pentru ca eu mi-am facut un tiramisu separat, fara zahar in crema si cafea. Pe langa faptul ca nu este sanatos, eu m-am dezobisnut de gustul dulce, vorba finului Vali Tita de la Ploiesti: "mai bine mai mananc un carnat decat desert" :). Se separa 5 galbenusuri, de data asta bio (merg pana la 10, dar nu prea mai aveam oua bio si nu am vrut sa fac risipa) si se amesteca galbenusurile cu mascarpone. Apoi se combina cele doua creme. Se pune in frigider pana la momentul de a fi pusa peste piscoturi.

Se iau piscoturile se tin cateva secunde in cafea, si se aseaza in tava unul langa celalalt. Peste se pune jumate din cantitatea de crema. Apoi se pot pune fructe de padure, asa cum am procedat eu cu tiramisul meu. Fructele de padure, cumparate frumos din Brasov in august si congelate cu grija! Fie ca pui fructe ori nu, urmeaza inca un strat de piscoturi imbibate in cafea, apoi restul cremei, apoi fructe. Pentru cel fara fructe: pudrarea cu cacao se face dupa ce se tine la frigider cateva ore cel putin, altfel se va umezi. De preferat, daca aveti rabdare, este sa il faci azi si sa il mananci maine :)





1 comment:

Ioana Alexandru said...

auuuuuuuuu, cum arataaaaaaa!