24 May 2012

Despre hrana animalelor pe care le mancam si despre locul nostru in Europa

De data asta, nu presa m-a revoltat, ci o emisiune tv. "Chef Abroad" de pe Travel&Living - un chef canadian aflat in Ungaria cu ocazia taierii porcului iarna. Nici eu nu stiam ca obiceiurile unguresti desfasurate cu aceasta ocazie cat si preparatele culinare din porc, sunt identice cu ale noastre. Ceea ce nu mi-a placut a fost ca obiceiurile erau prezentate ca fiind specific si exclusiv unguresti. Eu am crescut 7 ani la bunici la tara, si nu pe langa granita cu Ungaria... ci chiar la granita cu Bulgaria! si am vazut aceste obiceiuri iarna de iarna, ca o normalitate, mostenite din mosi stramosi. Nici macar celebra paprika nu mi se pare atat de exclusivista. Bunica mea, Dumnezeu s-o odihneasca, punea tone de boia iute in carnatii de porc, iar sunca fiarta era tavalita din belsug prin pudra de boia - iute pentru ei si dulce pentru mine ca eram copil. Boiaua era facuta de noi in casa cu pisalogul (un fel de mojar din lemn), din ardeii crescuti in gradina noastra, culesi toamna si uscati in beci in siraguri pe ata. Asadar, in afara de limba, nu am vazat nici o deosebire fata de obiceiurile noastre. Daca taiam sonorul, puteam spune fara rezerve ca este filmat intr-un sat din sudul tarii unde eu am crescut.

In alta ordine de idei, ceea ce mi-a displacut si mai profund a fost ca americanul "ratacit" prin Europa, care a si recunoscut ca nu este obisnuit sa-si priveasca hrana in ochii (de dragul emisiunii hranise cu mana lui porcul in ajunul taierii), a prezentat hrana porcului ca fiind o mancare sanatoasa, traditionala. Intrebandu-i pe localnici ce mananca porcul in general, raspunsul fusese exact in aceasta ordine: soia, porumb, grau. Daca nu stiti, porcul este un animal omnivor, care ar trebui sa aiba o hrana cat mai variata. Asa cum nici oamenilor nu ne sunt specifice cerealele ca mod de alimentatie, evident ca nici animalelor. Un argument dintre sutele de argumente: grasimea porcului hranit cu cereale, va contine mai multe grasimi polinesaturate - omega 6 (cu efect inflamator in organismul uman) si mai putin omega 3. Hrana animalelor nu ar trebui sa fie preponderent din cerealele, fie ele si bio, desi nu cred ca pe planeta Pamant in momentul asta exista soia bio pe toate drumurile. Soia nici macar nu este o cereala, este o leguminoasa. Fitoestogenica, cancerigena, plina de antinutrienti. Ca o paranteza, cand eram copil, nu am auzit de de vreun porc hranit cu soia in gospodariile taranilor (in ferme probabil se intampla deja), asadar tind sa cred ca este o tendinta moderna cu ratiuni ecomonice - soia este ieftina. Soia a invadat hrana oamenilor (o putem gasi in orice, de la mezeluri pana la inghetata), de ce ar fi scapat animalele domestice?

Acelasi lucru este valabil si pentru carnea altor animale. Aud des "carne bio de gaina crescuta cu cereale bio". O prostie mai mare nici nu exista!... Gainile cu adevarat organice se hranesc cu iarba, insecte, rame, viermi, etc. Poate niste seminte de in, ca sa le cresti aportul de omega 3, pe care il vei regasi ulterior in oulele si carnea lor. Cerealele nu le sunt specifice ca hrana predominanta, asa cum nici speciei noastre nu ne sunt, si prea putini din noi suntem adaptati, chiar si aceia doar partial.

Am mai scris si alta data despre Michael Pollan. In Dilema Omnivorului spunea cum noi ajungem sa mancam porumb cu porumb si cu porumb, in cadrul unei mese pe care o credem diversificata. Cateva exemplu: carne animalelor crescute cu porumb este gatita in ulei de porumb (uleiurile de floarea soarelui, chiar si unele de masline, contin doar un procent mic de ulei extras din planta care da denumirea uleiului, iar restul este ulei mai ieftin de porumb, soia, rapita - ce, nu stiati? :) Mezeluri din aceeasi carne, imbunatatite cu proteina vegetala (daca nu e porumb, e soia sigur) si cu amidon de porumb. Desertul contine cantitati impresionante din amidon de porumb si sirop de glucoza-fructoza extras din ce altceva decat porumb!

Despre cresterea animalelor in mod organic - Joe Salatin  cu ferma sa Polyface, http://www.polyfacefarms.com/


Nici nu ma mir ca suntem ignorati pe Travel&Living in cee ce priveste turismul culinar, atata timp cat  pe acelasi post tv la emisiunea despre starea vremii, capitala noastra lipseste pe harta Europei. La obligatii gen trupe in Irak, incineratoare de deseuri, testari de pesticide refuzate de alte state (aici ma refer la initium) suntem primii, la drepturi insa, nici nu existam. 

No comments: