15 May 2012

Codul PLU pentru fructe si legume

Este codul de bare de pe autocolantul lipit pe fructele si legumele din supermarketuri, dar si din piete cateodata. Acest cod poatea avea 4 sau 5 cifre, iar in functie de prima cifra a codului, indica daca leguma ori fructul a fost crescut conventional sau organic ori daca a fost modificat genetic. Prin urmare, daca codul are:

-       4 cifre = conventional, dar nu organic, adica a fost stropit cu pesticide, fertilizatori si ingrasaminte chimice obtinute din petro-chimie;
-       5 cifre si incepe cu cifra 9 = a fost cultivat organic;
-       5 cifre si incepe cu cifra 8 = a fost modificat genetic;
-       incepe cu cifra 3 = alimente iradiate, in scopul omorarii bacteriilor, virusilor, insectelor, etc, insa totodata sunt distruse si enzimele, fitonutrientii, anumite vitamine; asadar, fructul ori leguma iradiata este un fel de hrana moarta, cu valoare micro-nutritiva scazuta;
-       incepe cu 6 = crescut din rasad nealterat, insa este posibil sa fi fost utilizate in cresterea lui pesticidele.

Restul cifrelor din codurile PLU indica locul unde a crescut (tara de origine), producatorul ori soiul, varietatea.

Alimentele iradiate ar trebui sa contina simbolul international Radura

Pana sa aflu ce semnifica, acese coduri mi se pareau (in mod eronat) inutile si enervante, greu de dezlipit. Daca insa ajungem sa cumparam din supermarketuri, sunt utile pentru a putea alege in cunostinta de cauza.

Ideal  ar fi sa nu cumparam fructe si legume din supermarket care au coduri pe ele, fie ele si orgnaice (care incep cu cifra 9). Ci sa cumparam din piete locale, de la tara, sa culegem din curtea proprie, a cunostintelor, etc. Si sa le mancam doar in perioada lor normala de crestere (nu pepene in forma de cub – este ultima realizare japoneza - in decembrie). Poate ca o exceptie, pot fi congelate si mancate in timpul iernii, fructele de padure si fructele cu raportul pulpa / coaja cat mai mic, adica pulpa cat mai mica raportat la coaja fructului (visine, cirese, macese, etc.).

Ieri mi-au adus niste fini din Dobroiesti, fragi din curte. Miros si au gust senzational!


  

No comments: