Detoxifierea este asociata in general cu postul religios. Ideal ar fi sa fim tot timpul intr-o stare optima de sanatate, fara toxine in oganism. Cum putini se pot lauda astfel, nu este bine sa asteptam o perioada anume, precum cea a postul religios, pentru a ne curata organismul de toxine. Detoxifierea poate avea loc oricand ne-o permitem din punct de vedere al timpului si resurselor financiare, cand simtim ca avem rabdare pentru ea: in mijlocul sarbatorilor, in vacanta, in post - daca atunci simtim ca o putem face, sau chiar intr-o perioada mai grea din viata. Nu tine de anotimp, de ziua din saptamana sau de repere religioase, ci de programul si disponibilitatea sufleteasca a fiecaruia.
Cand spun detoxifiere, oamenii se gandesc prima data la slabit prin eliminarea apei din tesut cu ajutorul ceaiurilor diuretice ori saunei, la clisme pentru golirea continutului intestinal si la elimninarea unor produsele de origine animala. Slabirea poate fi doar un efect secundar pozitiv al detoxifierii, ca un bonus. Detoxifiera reala presupune eliminarea in mod accelerat a toxinelor acumulate in organism si prevenirea cel putin o perioada, a acumularii altora. Cele mai multe persoane, desi pornesc cu toata motivatia intr-o cura de detoxifiere, renunta pe parcurs, deaorece nu pot face fata stresului indus prin dezhidratare si infometare. Detoxifierea se face corect prin hranirea organismului cu nutrientii esentiali de care acesta are nevoie, in nici un caz prin privarea de acestia. Atat psihicul cat si fizicul trebuie sa perceapa perioada ca fiind una de relaxare, nu de incordare.
Detoxifierea poate incepe cu o zi de post negru. Pot fi si mai multe zile, daca nu esti la prima experienta. Apoi, timp de cateva zile pana la maxim 2-3 saptamani, poti adopta o dieta de detoxifiere. Inainte de a te gandi sa elimini produsele de origine animala, trebuie sa te gandesti sa renunti prioritar in ordinea urmatoare, la:
- stres, ganduri si sentimente negative; cele mai benefice alimente nu-si vor face efectul daca psihicul nu este linistit;
- alcool, tigari, droguri;
- medicamentele luate la intamplare si fara prescriptie medicala (exceptie facand cazul cand urmezi un tratament obligatoriu); poate cu ocazia detoxifierii, nu te mai doare nimic si nu-ti mai trebuie vesnica „pastila de cap”;
- orice aliment procesat care contine aditivi alimentari (binecunoscutele E-uri);
- carne crescuta in fermele intensive cu antibiotice si hormoni;
- alimente cu continut de metale grele (pesti oceanici mari, care acumuleaza, spre deosebire de cei mici, mai multe metale grele; specii vegetale care au crescut in zone cu potential toxic, gen zone de exploatare miniera, centrale nucleare);
- legumele si fructele de sera, stropite cu pesticide si fungicide, ori modificate genetic;
- vegetalele care contin toxine naturale si antinutrienti, care impiedica absorbtia micronutrientilor si pe care organismul le inregistreaza ca pe niste otravuri, chiar daca sunt elemente naturale, din plante: acidul fitic (continut in cereale, nuci si seminte), lectinele (leguminoase: soia, fasole, linte, arahide), solanina (rosii, cartofi, vinete, ardei); dezactivarea acidului fitic si a lectinelor se face prin prin inmuiere, fierbere sau incotire; solanina din pacate, nu poate fi anihilata prin nici un procedeu;
- metodele de preparare a mancarii in stilul prajire pana la ardere sau frigere pana la carbonizare.
Abia dupa ce ai renuntat la toate acestea, te poti gandi sa ii dai organismului tau:
- mancare cat mai natural crescuta, in mod organic, chiar si carne (sau nu, in functie de optiunea religiosa);
- legume si fructe crescute local, ajunse la maturitate in perioada lor normala de crestere; nu aduse din alta tara, coapte pe drum in binecunoscutele sisteme de sere mobile cu lumina si caldura artificiala;
- ca metode de preparare, mergi pe fierbere la aburi sau in apa, coacere la cuptor la temperatura scazuta, shake-uri de legume si fructe cu adaos de fibre din seminte de in, chia, psyllium, sucuri din vlastari de seminte germinate precum orz;
- suplimente ce ajuta organismul in detoxifiere sunt: protectoarele hepatice, probioticele, plantele cunoscute inca din vechime pentru efectul detoxifiant (urzica, papadie, armurariu, anghinarea, aloe vera); dintre toate suplimentele cunoscute, argila, luata sub forma shake-urilor cu apa plata dimineata pe stomacul gol, are potentialul cel mai mare de detoxifiere; vitaminele si minerale pe care se presupune ca le iei zilnic, nu trebuie intrerupte in aceasta perioada, ba chiar marite;
- cat mai multa apa plata, se pot depasi cu mult recomandatele 2 kg de apa zilnic; eliminarea excesului de apa retinut in organism se face prin renutarea la sare, la carbohidratii simpli (duliciuri si fainoase) si prin evitarea caseinei (proteina din lactate, fie ele si bio);
- odihna, somn, relaxare si ganduri pozitive obtinute prin meditatie sau activitati placute gen practicarea unui hobby.
Ceaiurile si clisma pot fi folosite in detoxifiere, insa cu masura. Ceaiurile sunt diuretice si laxative, dar grabesc eliminarea mineralele din organism, deci nu sunt recomandate mai mult de cateva zile si fara adaos de minerale sub forma de minerale in dieta. Clisma terapeutica poate fi de ajutor, insa numai cu recomandare si indrumare medicala.
Intr-o perioada de detoxifiere, sportul intenisv, gen sala cu greutati, nu are ce cauta. Sunt recomandate alergatul usor, inotul, plimbarile lungi in aer liber, meditatia prin tehnici de yoga.
In orice dieta, nu numai in cele de dezintoxicare, nu exista un tipar universal. Fiecare este o individualitate, pentru care functioneaza solutii diferite. Chiar si pentru aceeasi persoana, solutiile difera in timp, ce iti facea bine acum 10 ani, azi s-ar putea sa-ti dauneze. Asadar, fiecare este dator sa descopere singur variantele optime la un moment dat, pentru si numai pentru el.
No comments:
Post a Comment