30 March 2012

Andreea Apostol, psihoterapeutul din Barcelona care aplica metoda EMDR

In Barcelona, asa cum v-am spus inainte de a pleca, urma sa am sansa de a o intalni pe romanca Andreea Apostol, care lucreaza cu metoda EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing), in traducere, desensibilizare si retratare prin miscarile oculare. Am scris aici despre metoda EMDR.

Nu numai ca am intalnit-o, dar am reusit si sa aflu si cate ceva despre metoda EMDR si chiar sa plec cu cateva sfaturi utile generale pentru o viata mai echilibrata, care sa ne permita sa ne atingem mai usor idealurile. Oare nu asta ar trebui sa cautam toti?

In primul rand, femeia ce imi fusese descrisa ca "inger printre demonii sufletului", mi-a taiat respiratia inca de cand am vazut-o. Nu ma asteptam sa fie asa de frumoasa. Iar ulterior in conversatia cu ea, am descoperit intruchiparea expresiei "mana de otel in manusa de catifea", prin personalitatea ei puternica, care domina interlocutorul.

In plus fata de ceea ce ma documentasem inainte de a pleca la Barcelona, am aflat de la Andreea, ca metoda EMDR se poate aplica, pe langa clasica miscare oculara, atat prin stimulare auditiva cat si prin stimulare tactila (atingerea alternativa a genunchilor, de exemplu).

Mi s-a implinit si a doua mea speranta, prima fiind aceea de a o intalni pe Andreea, anume de a ma supune unei sedinte de EMDR. Dupa aceasta sedinta experimentala, parerea mea este ca terapia in sine nu este deloc usoara pentru pacient. De exemplu, noi am ales in cazul meu pentru a testa terapia, un eveniment "light" din punct de vedere traumatic, cum a fost mutarea la scoala in clasa I din casa bunicilor in casa parintilor. Insa dupa cum am vazut in aceasta sedinta-test, modul in care trebuie sa te concentrezi pe eveniment si implicatiile care apar in timpul terapiei, tot ce trebuie sa discuti cu terapeutul, nu cred ca este deloc usor cand este vorba despre o trauma grava. Insa mai mult ca sigur ca merita, din moment ce statisticile spun ca EMDR are o rata de reusita de 99%.

O recomandare din partea Andreei a fost ca dupa o zi mai grea, sau un eveniment mai neplacut, care simti ca te apasa, sa faci o plimbare pe jos in aer liber, astfel incat sa ai o ritmicitate a pasilor. Calcatul ritmic cand pe o talpa cand pe alta simuleaza, seamana cu un fel de stimulare tactila alternativa stanga-dreapta, asemanator stimularii din terapia EMDR. Iar efectul este detensionare atat fizica cat si psihica dupa ziua grea, sau "digerarea" evenimentului neplacut care te apasa. Evident ca "eveniment neplacut care te apasa" se incadreaza in categoria traume foarte usoare, nu grave sau serioase, care pentru tratare necesita interventia unui terapeut specializat in EMDR. Tot Andreea mi-a spus cat rau si-au putut face unii pacienti mai "isteti" care s-au apucat sa isi auto-aplice EMDR. Daca ati vazut filmul "Inception", imaginati-va ca "istetii" s-au pierdut prin labirinturile propriilor minti si nu au mai putut iesi singuri.

O ideea interesanta pe care am retinut-o de la Andreea, am fost despre viitor. Daca atunci cand incerci sa te gandesti la un eveniment viitor posibil, nu ti-l poti imagina concret, inseamna ca acesta are mici sanse sa se petreaca.

Am plecat de la intalnirea cu Andreea Apostol, cu sentimentul de mandrie ca ea este o romanca care are o cariera atat de frumoasa in alta tara, ca este o adevarata ambasadoare a noastra peste granita, acolo unde nu suntem vazuti intotdeauna bine. Si cu speranta cu o voi reintalni vreodata. Enorme multumiri pentru timpul acordat. Regret ca nu am avut curajul sa ii cer sa faca o poza cu mine.

2 comments:

Ada said...

Buna,
Cum te pot contacta?
Merg in Barcelona 3 luni la practica si sunt foarte interesata sa o contactez pe Andreea Apostol.
Imi poti da un sfat cum as putea sa o gasesc?
Multumesc.
Cristina

Adina Afendulis said...

Suna-ma. 0744.364.770.