15 December 2011

Revista presei - despre sanatate si nutritie - Resveratrol

Resveratrolul, il luam din suplimente sau din slavirea lui Bacchus (adica vin)? Ideea acestui articol mi-a venit citind in Formula As, recomandarea de a bea vin rosu, ca suport cardiovascular si aport semnificativ de resveratrol.

Resveratrolul este un polifenol (un antioxidant), gasit in pielita strugurilor rosii si in unele fructe de padure (afine, mure).

Beneficiul sau cel mai cunoscut este acela de a fi sustinator cardio-vascular. Mai putin se stie ca activeaza o gena a longevitatii, incetinind rata de scurtare a telomerilor (telomerii sunt capetele ADN-ului responsabile cu durata vietii, care se pare ca... trist si adevarat... este determinata genetic). Iar combinat cu alti polifenoli, da si raspuns anti-inflamator. Evident ca pe ansamblu intareste intreg sistemul imunitar. Iar in prevenirea cancerului, cu descrierea de mai sus, ii revine un loc de frunte.

Resveratrolul se ia din suplimente. Punct. Iar suplimentele din farmacii, magazine de suplimente, site-uri.

O capsula de resveratrol poate contine 50-200 mg resveratrol.

Daca vrem sa luam aceasta cantitate din struguri ar trebui sa mancam niste kg bune... Pe langa faptul ca nu am avea timp sa mancam zilnic atatia struguri, acestia ar mai trebui sa fie si bio, adica crescuti natural, in perioada lor normala de crestere, nu stropiti cu chimicale si adusi din Spania iarna. Fructele stropite in general au cantitati mai mici de fitonutrienti. Fitonutrientii servesc ca pesticide naturale, iar in momentul cand sunt stropite de om cu chimicale, plantele isi reduc capacitatea de a produce anti-fungice proprii. Chiar si zona geografica si solul influenteaza contitatile de micro-nutrienti continute de plante. De asemenea fitonutrientii se mai pierd cu cat fructul sta mai mult din momentul culegerii si pana cand il mancam. Coaja strugurilor imediat culesi poate contine 50-100 micrograme pe gram.

Deci nu avem astfel de struguri in zona temperata tot anul zilnic, deci nu avem cum sa mancam zilnic tot anul atatea kg de struguri bio.

Alt argument este acela ca, daca prin absurd am trai intr-o zona calda si am avea o specie anormala de vita-de-vie ce ar produce struguri non-stop, si am avea si timp sa mancam zilnic o cantiate asa de mare de struguri culesi in urma cu cateva minute, ne-am ingrasa (se presupune ca strugurii ar veni in completare aunei diete normale), deaorece ar veni cu aport mare de cabohidrati. 100 gr struguri contine in medie 70 calorii, majoritatea fiind din zaharuri. Daca am manca numai struguri, ca sa pastram zilnic un nr. de calorii rezonabil, am strange pana la urma cantitatea de resveratrol necesara, insa am face alte carente nutritionale, deoarece ne-am priva de alte alimente.

Un pahar de vin rosu (sa zicem 300gr) contine in medie un miligram de resveratrol si cam 100 calorii. Ca sa adunam macar 50 mg resveratrol ar trebui sa bem minim 15 kg vin pe zi. Minim, ptr. ca absorbtia micronutrientilor este influentata de N x N x N... factori, si se pare ca niciodata nu absorbim tot ce mancam. Ca sa vezi ce utile sunt tabelele nutritionale... Revenind, 15 kg vin fac 5.000 calorii. Amuzant, nu?

Fara gluma, cateva din efectele negative cele mai frecvente ale consumului de alcool: incetinirea arderii grasimilor (chiar un pahar de vin iti incetineste arderile cu de la cateva zile pana la 2 saptamani, in fuctie de ce dieta tineai, ce metabolism ai); dezechilibre metabolice; dezhidratare; distrugerea legaturilor neuronale; imbatranire prematura; lipsa de energie; distragere de la activitatile zilnice; afectiuni hepatice.

No comments: