07 April 2011

Mancare asiatica

Am fost plecata o saptamana in Asia. Nu pentru prima data, sper ca nici ptr. ultima. Orice calatorie este pr. mine o bucurie, in Asia lucrurile stau insa putin diferit, deferentele culturale, de fus orar si in final si cele culinare, sunt mai greu de "digerat".

Deoarece un subiect important al acestui blog a fost cel despre alimentatie, va prezint poze cu mancare asiatica pe care le-am facut in acesta calatorie. Mancarea asiatica este ori foarte iute, ori foarte dulce. Insa prezentata si asezata foarte frumos in farfurii.

Supa vietnameza foarte iute, servita fierbinte. Ingrediente vizibile: curry, niste legume fibroase necunoscute, ghimbir si ciuperci.



Paste subtiri din orez, legume, germeni de fasole (sunt foarte populari in mancare) si o prajeala ce parea sa fie de origine animala. Am renuntat sa intreb ce este (deoarece alta data cand am intrebat ce era un amestec foarte gustos, am aflat ca erau matze de pasare prajite). Sosul din castronel era foarte dulce.



Peste fiert la aburi cu arahide prajite macinate si ceapa verde. Este ok, mai putin arahidele (ptr. ca apartin familiei leguminoaselor, care au potential inflamator ptr. organism si risc de alfa-toxina).



Daca va intereseaza cum era facuta floarea din morcov:



Un alt peste la aburi, cu sos de soia, ceapa verde si putin patrunjel. Pe masa se mai vede de la stanga la dreapta: un bol cu arahide prajite, un pahar de ceai de crizanteme, un bol de orez, un bol cu sos dulce, un bol cu sos soia si bucatele de ardei iute.



Rata caramelizata foarte dulce, cu orez fiert la aburi si niste spanac. Nu am putut sa mananc rata deloc. Din pacate am mancat numai orezul gol.



Spanac fiert la aburi. Ei numesc spanac aceasta verzitura fibroasa si atzoasa. Peste avea un sos lipicios, ca de piftie, cu gust de carne, insa imposibil de detectat ce carne. Cam asta e problema la mancarea asiatica... ei sunt in stare sa strice chiar si un peste, ori niste legume, prin sosurile pe care le toarna peste.



O mancare traditionala tailandeza. Cel care m-a invitat la masa nu a stiut sa spune ce ingrediente contine. In scobiturile acestui recipient din lut, era un amestec de carne tocata si probabil si ardei rosu, ca era putin spus iute. Am inteles ca fatza de mancarea chinezeaza, cea tailandeza ori malaieziana este si mai iute. In stanga este un orez rosu.



Crab cu ceapa si ghimbir. Crabul este o mancare din care nu te alegi cu nimic. Decat cu unghiile stricate eventual de la desfacut carapacea. Adica este carapace 80%. Si dupa ce muncesti zece minute, abia aduni o linguritza de carne. Amestecul de legume era iute, normal...



Salata de mango si legume gen radacinoase si arahide prajite. Evident, arahidele le-am evitat. Aceasta salata avea gust pregnant de lamaie.

4 comments:

besiuta1 said...

arata bine supa,daca o sa ajung prin Asia,o sa incerc si eu:))desi ei gatesc prea dulce pentru mine.
unde in Asia ai fost?poate pui si niste poze,sa poveste pe unde au fost,ce nu trebuie ratat sau ocolit.

natty said...

eu cred ca nu as putea manca nimic in asia, am o colita/sindrom intestin iritabil - deci nu pot manca nimic iute, sau caramel sau sosuri, sau prajeli etc.:)
nu au si mancaruri mai fade - gen legume fiert, peste fiert dar fara sosuri? in afara de orez care am inteles ca insoteste orice masa.

Adina Afendulis said...

Orezul nu insoteste orice masa, asa cum s-ar crede. E posibil ca restaurnatul sa aiba orez, dar nu stii sa ceri.

In primul rand, acolo totul depinde de faptul daca restaurantul are ori ba meniu cu poze. Ptr. ca rar gasesti meniu in engleza sau pe cineva sa stie bine engleza. Localnicii par draguti, dau din cap la orice zici tu si rad, dupa care te trezesti cu stiu ce ce minune pe masa. Serios...

Da, au mancaruri fade, insa e greu sa te intelegi cu ei sa nu pune sosurile peste.

Cand am stat mai demult o luna in China, am slabit 6 kg.

Aquamarine said...

:))) "Aceasta verzitura fiborasa si atoasa" se numeste asparagus, sau pe romaneste, sparanghel. Nu stiu daca in Ro se gaseste acum mai nou la supermarket, dar in occident si peste ocean este o leguma cat se poate de obisnuita. Eu am mancat prima data in Germania asparagus cu somon, ca o delicatesa si a fost extrem de gustos. E foarte important modul de preparare si nu orice restaurant il pregateste ca la carte, adica nici fiert prea mult, ca sa nu fie flescait, dar nici prea putin ca sa nu fie atos ;) Cu cat o sa calatoresti mai mult in strainatate, cu atat o sa-l gasesti in meniul oricarui restaurant! Este f hranitor: "The good: This food is very low in Cholesterol and Sodium. It is also a good source of Iron, Magnesium and Zinc, and a very good source of Dietary Fiber, Protein, Vitamin A, Vitamin C, Vitamin E (Alpha Tocopherol), Vitamin K, Thiamin, Riboflavin, Niacin, Folate, Phosphorus, Potassium, Copper, Manganese and Selenium."

Read More http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2316/2#ixzz1SyDHkSNo