22 September 2010

Alimentatia, suplimentele si atitudinea anti-cancer

De cele mai multe ori evit efectiv sa scriu despre aceasta cumplita boala. Desi vorbesc destul de des cu persoane care au pe cineva apropiat bolnav, desi mai tot timpul aud de inca cineva care s-a imbolnavit. Din (foarte mare) fericire, eu nu am avut pe nimeni apropiat bolnav si sper sa nu am niciodata. Insa pentru ca am vorbit cu multi oameni care au avut de-a face cu boala si pentru ca mai tot timpul citesc si despre nutritia anti-cancer, mai mi-am facut putin lumina in idei.

Azi vorbeam cu o cunostinta, Sanda, despre tatal ei, bolnav de cancer de plamani. Operat deja, cu chimioterapia facuta (din pacate), cu analizele cat de cat bunicele pentru moment, insa cu potential (evident...) de revenire oricand a bolii. S-a prins ea insa ca alimentatia il poate ajuta in lupta impotriva recidivei, asa ca m-a rugat sa punem impreuna la punct o dieta corespunzatoare ptr. tatal ei care sa diminueze riscul de recidiva a bolii. Ca doctorii, ca de obicei, spun "pass" la capitolul alimentatie...

M-a suprins Sanda, o fata relativ simpla, care reusise sa se documenteze singura pe internet despre anumite alimente anti-cancer, si reusise destul de bine sa filtreze informatiile in jungla internetului. Avand o oarece baza de pornire de la mine (sta de niste ani pe langa mine si trage cu urechea), iar motivatia (de a-si vedea tatal sanatos) este intotdeauna o arma puternica.

Asadar, avand niste restrictii financiare si o lipsa de vointa si participare din partea pacientului (si eu m-am confruntat cu aceeasi problema la bunica, om simplu, neinstruit de la tara) am reusit sa conturam o lista de alimente si suplimente (care sa insoteasca dieta zilnica, organica, bazata pe vegetale raw sau putin fierte/oparite, carne in cantitati mici, exclusiv organica):

- suc de fructe si legume (cat mai mult de sezon, organice) 1-2 kg/zi
- seminte de brocoli incoltite
- suc de orz verde deshidratat
- resveratrol
- probiotice
- spirulina organica
- vitamina C
- seminte de in si de chia

Din alimentatie s-au exclus zaharul si alcoolul. Dupa parerea mea ar fi trebuit sa excludem si lactatele + cerealele, insa este ingrozitor de colaborat cu acesti oameni in varsta, care fac parte dintr-o generatie lipsita (semi-intentionat) de instruire, informatii.

Imi place cand vad persoane precum Sanda, care in momentul cand dau "perdeaua" la o parte de pe ochi si deschid ochii, ma intreaba de ce nu le-a spus nimeni pana acum lucrurile astea, de ce nu i-a spus doctorul care l-a operat pe tatal ei despre beneficiile anti-cancer ale diverselor alimente sau de ce nu i-a spus cat de nociva este de fapt chimioterapia. Ba mai mult, a mai si repezit-o se pare, in momentul cand ea i-a cerut o parere despre amaratul de suc de legume baut zilnic de tatal ei... Se grabea doar sa ii scrie reteta ptr. luna urmatoare si o impingea sa plece mai repede din cabinet.

Doctorii sunt si ei pana la urma victimele aceluiasi sistem care a tinut pacienti precum tatal Sandei sau bunica mea in lipsa de instruire si informatii. Si ei sunt pana la urma doar niste oameni lipsiti de informatii sau prost informati. Adica chemi un orb sa vindece alt orb...

In urma sfatului primit la comentarii, adaugam si Astragalus. O poza cu planta:

No comments: