18 June 2010

Terapia cu argila (clay therapy)

Datorita utilizarii cu succes in multiple afectiuni inca din antichitate, se spune ca Isus ar fi numit argila ingerul pamantului. Se mai spune ca o boala tratata cu argila, are sanse minime sa recidiveze. De asemenea, printre multiplele teorii evolutioniste exista si teoria argilei, lansata de Graham Cairns-Smith in ‘85 (moleculele organice complexe s-ar fi putut forma, treptat, pe un substrat alcatuit din substante anorganice, si anume din cristale de silicat).

Nu pentru aceste motive am inceput in sfarsit in aceasta dimineata o cura de argila pentru 21 de zile. Aveam intentia s-o inceput de vreo… 2 ani. Dar amanam. Am cautat prin farmacii, plafare, magazine bio virtuale etc., argila cea mai cea, insa ptr. ca nu era pe stoc, am cumparat din farmacie pana la urma AslaVital, argila din Muntii Craiului. Se pune de seara un plic de 5 g argila in 150 gr apa si se bea dimineata pe stomacul gol. Se folosesc numai ustensile de sticla, ceramica ori lemn, nu plastic, metal.

Am inceput acesta terapie ptr ca vreau sa mai corectez balanta acido-bazica (mediul acid este baza de proliferare toti parazitii, de la candida la viermii intestinal), sa detoxifiez organismul, sa imbunatatesc sanatatea tubului digestiv si a pielii – acneea. Se pare ca argila contine toate mineralele de care are corpul nevoie (teoretic nu am gasit pana cum cantitati exacte). Deci nu-mi strica un aport de minerale in plus fata de daily vit&minerals. Argila contine siliciu, alumina, oxizi de fier, var, magneziu, oxizi alcalini si alte elemente.

Actiunea terapeutica a argilei se bazeaza pe proprietatile sale antiinfectioase, antitoxice, cicatrizante, remineralizante si anticancerigene. Argila incarca cu energie vitala celulele din organism, dreneaza impuritatile din singe sau limfa si stimuleaza elimineraea lor, franeaza culturile microbiene, stimuland sistemul imunitar.

Argila trebuie sa fie din zona in care traim si sa fie grasa, fara nisip si fara impuritati. De ce din zona in care traim? Explicatia ar fi legata de amprenta energetica comuna, argila avand valente terapeutice mai mari in acest caz.

Mai concret, argila poate fi utilizata intern pentru: afectiuni digestive, hepato-biliare, endocrine si metabolice, boli reumatice, afectiuni genitale (sterilitate), intoxicatii (alcool, tutun, otrava), cancer, afectiuni cardiace sau stomatologice. Adica pentru aproape orice. Fiind bogata in siliciu, argila impiedica imbatranire prematura si ajuta in boli degenerative. Fiind bogata in minerale, este potrivita in anemii, demineralizari si astenii.

Argila se aplica extern sub forma de cataplasme reci sau calde (in functie de afectiuni) pentru: rani, eczeme, entorse, acnee, furunculoze, dermatite, panaritiu, zona zoster.

Unii recomanda in timpul curei cu argila, eliminarea din alimentatie a grasimilor si proteinelor de origine animala. Este adevarat ca daca tot inghiti argila dimineata si vizezi o cura de dezintoxicare, este bine sa ai si un regim alimentar mai nesolicitant ptr. tubul digestiv in acea perioada, insa eu as vedea altfel prioitatile. Si anume: daca esti pregatit (psihic, analize bune, ai cunostinte avansate despre post negru aka intermittent fasting) poti tine un post negru in timpul curei de 21 de zile cu argila. Daca nu esti pregatit in felul in care am scris mai sus, poti elimina in cele 21 de zile: zaharul, cerealele (glutenul), produsele lactate (caseina), leguminoasele (arahide, fasole, mazare, linte) si solanaceele (rosii, vinete, ardei, cartofi). As mai zice alcool, cafea, tigari, insa cred ca cine citeste aici, nu le consuma sau nu le mai...

O data inceputa cura cu argila, nu se intrerupe decat in cazuri exceptionale. La inceput, ca si in alte cure active din cadrul tratamentelor holistice, se poate observa o agravare aparenta a afectiunii respective, dar acest lucru nu trebuie sa sperie. In cazul unei afectiuni grave, va sfatuiesc sa discutati cu un doctor potrivit pentru a complementa un eventual tratament alopat cu terapia pe baza de argila.

6 comments:

Katyna said...

Dar oare gustul cum e? :D

Adina Afendulis said...

Cam nu are gust... as zice. Cel mai apropiat ar fi de smecta, dar mai putin aromat. Nu stiu, eu as zice ca nu are gust.

Sau daca are, ce importanta ar avea gustul in comparatie cu beneficiile? Dar intamplator nu are un gust anume, sau nu unul rau. Eu as bea oricum ar fi, daca as sti ca imi face bine. Este doar jumate de pahar...

Maria said...

Am inceput si eu de azi cura cu argila. Motivul este un furuncul si acneea de pe spate si fata.

La gust chiar seamana cu smecta :)) dar nu are importanta.

O sa revin cu un comentariu cand termin cura.

Toate cele bune!

Adina Afendulis said...

Maria, cumpara-ti si niste masti cu argila tot de la Aslavital. Si aplica-le pe fata si chiar pe spate(in functie de cati bani iti si permiti sa cheltuiesti, ca ptr. spate cred ca iti trebuie vreo 3 masti o data...).

Chiar te rog sa imi spui cum este dupa ce tii cura cu argila.

Insa, din propria experienta, alimentatia este cel mai bun remediu. Elimina zaharul si cerealele o perioada din alimentatie, si vezi cum evolueaza acneea. Reintrodu-le dupa o perioada si vezi daca au o legatura cu acneea. Daca da, esti norocoasa, stii pe viitor de la ce ti se trage.

Anonymous said...

Buna, ma gandesc sa incep si eu o cura cu argila. As vrea sa te intreb ceva: dimineata inainte de-a bea apa de pe argila, trebuie amestecata argila cu apa sau trebuie bauta doar apa aceea usor tulbure? Dupa cura cu argila, ai observat ceva benefic? Multumesc, Ana

Adina Afendulis said...

La prima cura, sau in prima saptamana a primei cure, se pare ca ar fi bine doar sa bei apa. Ulterior amesteci.

Despre beneficii am scris de multe ori. Atat la mine cat si la altii care au facut cura si i-am urmarit: energie si vitalitate crescute, disparitia constipatiei, disparitia insomniilor, cresterea calitatii somnului, disparitia acneei in forme usoare, reducerea aciditatii gastrice, cresterea sistemului imunitar prin rezistenta crescuta la raceli.