24 June 2010

Pestele, un lux la malul apei in Romania

De cateva zile sunt in Delta Dunarii cu Victor pentru o saptamana. De cand m-am nascut, vin aproape in fiecare an aici. Si de cand s-a nascut Victor la fel. Din neam in neam, suntem pasionati de Delta, de pescuit (mai putin eu) si de mancat peste. Noi mancam peste dimineata, pranz si seara. Il cumparam sau il pescuim. De acvacultura, din Delta, Marea Neagra ori import, nu este o mancare iefina, insa ne defineste. Lui Victor i-am dat din proprie initiativa peste ca prima carne la 6 luni, cand doctorii recomandau o schema complicata cu pui si vita, iar peste la motz eventual...

Si vara asta, ca in fiecare an, facem cam aceleasi lucruri aici: ne plimbam cu barca pe canale, mancam peste pregatit de mine in fel si chip, facem plaja/admiram ploaia, respiram aer curat, Victor mai vede si el o rata, o gasca, etc… adica altceva decat la Bucuresti, unde din pacate noi ne petrecem cea mai mare parte a timpului.

Anul trecut cand am fost aici, am pus poze de la mare (fusesem cu barca pe canale pana la mare la Perisor), poze cu ciorba noastra de peste, poze cu placinte bio made by myself si alte poze cu ce mai faceam noi amuzant pe aici. Anul asta, nu voi pune poze paradisiatice, ci vreau sa punctez un aspect trist: accesibilitatea mica a pestelui, ca hrana, chiar in mijlocul baltii.

La pensiunile din zona, daca te duci ca neica nimeni, gasesti peste la preturi piperate. Si congelat pe deasupra. Daca intrebati, or sa va minta ca e proaspat, va asigur. Puiul (congelat si el, insa de la hipermk) este mai ieftin ca pestele in meniu. Ptr. ca contrabanda cu peste se plateste mai bine. Am aflat de la bastinasi, ca noapte vin tiruri insotite de cei ce ar trebui sa aplice legea… care se incarca cu peste si pleaca. Unde? Unde se plateste bine. Cine aduce acel peste ptr. tiruri? Pai… cam toti din zona. De ce? Pentru ca au nevoie de bani, logic… De ce nu castiga bani altfel? Ptr. ca sistemul economic... mai trebuie sa zic?... impozite, taxe, etc., nimic care sa incurajeze munca cinstita. Deci furatul e mai rentabil. Dar turismul?... De ce nu salveaza Delta?... Iata un exemplu emblematic, de ce nu: Natalia, o bastinasa din zona, si-a instalat in curte langa casa ei modesta, 3 casute de vacanta (prefabricate la cheie cu o camera si baie fiecare); si imi zicea ca din pacate, criza se simte, nu mai vin turistii ca-n anii trecuti. Iar cei ce vin, vor cazare fara mancare mai nou. Isi aduc de acasa ori ii solicita bucataria sa-si faca singuri. Cazarea la Natalia este 80 ron/zi, iar mancarea 30 ron/zi - 3 mese fara restrictie cantitativa.

Am auzit ca un amarat din zona a primit doi ani de inchisoare pt. ca pescuise cu plasa. Pacat ca nu sunt prinsi niciodata cei ce fac braconaj adevarat prin electrocutarea pestelui si care aduc cantitati semnificative acelor tiruri noaptea…

Cantitatea de peste din Delta este in scadere. Dupa revolutie si pana in prezent, treptat in fiecare an, pescuitul industrial, braconajul, metodele de pescuit ilegale, ambarcatiunile mari cu motor care merg cu viteza pe canale in perioada de depunere a icrelor, defrisarile masive de stuf si nu in ultimul rand poluarea, au dus treptat si progresiv an dupa an in ultimii 20 de ani la scaderea cantitatii de peste in Delta. La stricarea si dezechilibrarea ecosistemului. Fiecare motiv luat in parte pe o perioada scurta nu parea un pericol atat de mare. Uite ca motivele cumulate in 20 de ani, au dus la acest rezultat.

Delta este superba si merita vizitata. Dar pregatiti-va sa scoateti bani din buzunar ptr. peste proaspat. Asta daca stapaniti arta "nepotismelor"... Nu va duceti ca neica nimeni, ci gasiti o cunostinta, o relatie... La 20 de ani de la revolutie inca e asa?... Daaa!... Nu se poate... Ba daaa! Trezireaaa!... Sau sa bagati batzul in balta singuri. Pestele este un lux in Delta. Ca si pe litoralul romanesc, de altfel... Inainte de revolutie, eram obisnuita sa mananc la noi la mare orice, mai putin peste. Cand am descoperit Turcia, Grecia, Italia etc. am vazut ca pestele era in loc de frunte in meniuri, plus ca era accesibil ca pret. Atunci am avut revelatia: de ce nu mancam peste en-gros din Marea Neagra la toate fitzosheniile din Mamaia si Neptun?!...

Asadar, lipsa pestelui pe masa in mijlocul Deltei ori pe litoralul Marii Negre, ar fi un non-sens pentru cineva care nu intelege peisajul romanesc. Insa pentru noi, care suntem obisnuiti (din pacate) cu paradoxurile romanesti, este inca o situatie in care iar ridicam doar din umeri.

No comments: