07 March 2010

Germenii sau semintele incoltite

Inainte de revolutie, cine avea o boala grava iar cei in halate albe cu stetoscopul atarnat de gat si degraba mizgalitori de retete il trimiteau acasa ca mai are cateva luni, il cauta pe Valeriu Popa. Acesta recomanda post negru, apoi regim vegetarian, in care "vedeta" era graul incoltit. De cele mai multe ori, omul se vindeca miraculos.

O buna cunostinta a avut cancer la san, a urmat cu strictete postul negru, a devenit vegetariana pe viata si datorita lui Valeriu Popa traieste si azi. Unii spun ca nu pe toti i-a vindecat. Nu vreau sa intru in amanunte pe care nu le cunosc. As sublinia doar ca exista un liber albitru al fiecarui om. Cineva iti poate doar da un sfat, iar tu il urmezi integral, pe jumate ori deloc. Indiferent de speculatii, Valeriu Popa ramane o figura emblematica a vindecarilor spectaculoase in Romania inainte de ’89, un pionier in domeniul bioenergeticii si terapiilor naturiste.

Fac o paranteza: parerea mea este ca un om sanatos trebuie sa manance echilibrat, in stil omnivor, atat proteine animale cat si vegetale. Nutrientii trebuie sa fie echilibrati, tocmai pentru a preveni bolile. O data imbolnavit insa de unele boli ale abundentei alimentare (boli cardio-vasculare, diabet, boli autoimune, cancer) este o alta poveste. Se pare ca o dieta vegetariana duce la regresul tumorilor si la revigorarea sistemului imunitar. O sa detaliez cu alta ocazie acest subiect fascinant.

Sa revenim la germeni. Pot fi din orice samanta, nu numai grau. Canepa, mei, mustar, quinoa, orez, in, migdale, caju, linte, fasole, naut, secara, ovaz, broccoli, soia, etc.  Cei din leguminoase (linte, fasole, soia, mazare, etc.) trebuie consumati cu masura, datorita continutului unei toxine vegetale, l-canavanina.

Toate semintele puse la incoltit ar fi bine sa fie organice. Valeriu Popa avea un test: daca din 100 de boabe de grau incolteau mai putin de 85, inseamna ca graul este tratat, deci nu era bun pentru terapii.

Germenii sunt mult mai sanatosi decat bobul neincoltit sau planta crescuta din acel bob. In momentul incoltirii, in samanta se dezvolta si se multiplica vitamine, enzime si fitonutrienti de zeci sau sute de ori mai mult decat in bob sau planta matura. Enzimele din samanta transforma substantele nutritive inactive in supernutrienti ce permite plantei sa creasca. Proteinele sunt transformate in aminoacizi, grasimile in acizi grasi si amidonul in zaharuri esentiale (adica ceea ce se intampla in aparatul nostru digestiv in timpul digestiei). Asadar germenii, sunt un fel de hrana pre-digerata, plina de enzime active, ce necesita o energie minima din partea organismului nostru pentru asimilare (sistemul digestiv nu este obligat sa secrete multe enzyme, asa cum o face de exemplu pentru o hrana preparata termic, in care enzimele sunt distruse).

Principiul este asemanator celui in care puiul creste in ou. Puiul de pasare/planta minuscula se hraneste cu substantele nutritive din ou/samanta, substante ce se activeaza, se dezvolta in momentul fecundarii.

Cu cat boala e mai grava, cu atat sunt mai recomandati: cancer, alergii, boli autoimune (poliartrita reumatoida, vitiligo, lupus, hipertiroidism, hipotiroidism, etc.). Sunt un stimulent deosebit al sistemului imunitar. Au efect detoxifiant. Dintre toti germanii, cei de brocoli sunt vedeta anticancer, continand de 50 de ori mai multi nutrienti decat planta matura.

Eu ii mananc in idea unei diete preventive. Au un gust oribil. Ii amestec in salate cu lamiie, usturoi, ardei iute, orice care le ascunde gustul. Pe Victor, fiul meu de 4 ani jumate, nu l-am facut sa manance cu nici un chip.

Timpul de incoltire este diferit de la o samanta la alta. Iarna semintele incoltesc mai greu decat vara. In timpul germinarii se recomanda spalarea din cand in cand a semintelor. Nu se recomanda crestere mladitei (coltul) peste 2 mm si a radacinilor peste 5 mm..

Conform medicinei budiste (care sustine ca plantele reactioneaza la agresivitatea omului si emana energetii negative; recomanda recoltarea nebrutala a legumelor pentru consum; folosirea doar a frunzele marginale; daca se culege totusi planta întreaga ori radacina, trebuie lasata niste ore si sa-si neutralizeze energiile nocive; fructele si semintele sunt considerate neutre) germenii nu sunt buni imediat dupa încoltire, deoarece s-au trezit la viata si prin mestecare sunt omorati. Deci daca vreti si aveti timp sa fiti in perfecta conexiune cu natura, dupa încoltire, lasati germenii la o usoara reuscare, prin pastrarea in frigider intr-un vas inchis

Bunica ma invata in copilarie sa nu rup “inima” tufei de stevie, urzici sau leustean, ci doar frunzele de pe margina. Avea si o explicatie: ca sa dea din nou alte frunze. Niciodata taranii nu culegeau ardei mici, in crestere, aflati pe varful plantei, ci pe cei mari, mai de la radacina.

E interesant cum oamenii din culturi/regiuni diferite ale globului au invatat sa traiasca in conexiune cu natura pe baza acelorasi principii.

6 comments:

Simona said...

Buna, interesant articol. Imi poti spune de unde iei germenii de brocoli sau cum ii cresti? Multumesc

Anonymous said...

Sunt ata de mu,te lucruri pe care ni le ofera natura si de care nu avem habar si noi mancam tot felel de nenorociri de la supermarket,multumesc pentru artocol,foarte interesant

Pixxie said...

Buna Adina ! Ai un premiu pe blogul meu :)

Anonymous said...

Si mie imi plac germenii de grau amestecati cu miere si miez de nuca macinat - iese un amestec delicios, cu gust de prajitura.

Anonymous said...

Draga mea ,ai o leapsa de onorat pe blogul meu ,deabia astept sa vedem ce ne povestesti:)

Adina Afendulis said...

Buna, fetelor!

Imi cer scuze ca nu am raspuns la mesaje. Sunt plecata din tara, abia acum am reusit sa intru pe net.

Darias, azi promit ca o sa intru pe blogul tau, putin mai tarziu.

Pixxie, multumesc pt. cadou!