04 November 2009

Cata vitamina C contin fructele

Omul poate avea nevoie de 1, 2 sau chiar 3 g de vitamina C pe zi, in functie de activitate, varsta, starea sanatatii, etc. Intotdeauna i-am gasit hilari pe cei ce vor sa isi ia vitaminele NUMAI din fructe si legume, si au o problema cu suplimentele... Ce sa mai zic de fumatori... fiecare tigara fumata distruge intre 25 si 100 mg vit. C din organism. Un pachet pe zi de tigari... 20 de tigari parca are un pachet... deci la gunoi cu 500 mg pana la 2 grame de vit. C! In conditii de stres (care merge de minune cu fumatul) vitamina C se consuma mai mult. Mai voiam sa spun ca excesul de vitamina C se elimina pe cale renala, deoarece este o vitamina hidrosolubila. Insa nu stiu cati din oameni mai au vreun exces de eliminat... cred ca majoritatea (mai ales fumatorii) sunt in stare de hipovitaminoza de vitamina C.

Vitamina C nu poate fi sintetizata de organismul uman (de exemplu pisicile pot), de aceea trebuie s-o aducem organismului din aportul alimentar. Omul are mai multe gene responsabile cu sinteza ei. Dintre toate genele, se pare ca una este inactiva, din motive necunoscute (printre teorii - un virus care a imbolnavit toti stramosii nostrii undeva la inceputurile omenirii, si care a inactivat gena), motiv pentru care nu putem produce singuri vitamina C. Avand azi mai mult timp, am facut ceva ce intentionam de mult timp: sa caut cata vit. C exista in fructele mai populare la noi (pentru 100 g).

Sursa: http://www.bodybuilding.com/fun/nutrient.htm

lamaia - 77 mg
portocala - 53 mg
grapefruit - 34 mg

mar - 6 mg
para - 4 mg
pruna - 10 mg
caisa - 10 mg
piersica - 7 mg
rodie - 6 mg
cirese - 7 mg
visine - 10 mg
struguri - 10 mg

mure - 21 mg
zmeura - 25 mg
afine - 13 mg
capsuni - 57 mg

avocado - 8 mg
banana - 9 mg
kiwi - 98 mg (cantitatea de vit. C este pentru kiwi proaspat cules; pentru cel cules mai demult si tinut in depozit, cantitatea de vit. C este de 75 mg... iar acest lucru este valabil ptr. toate fructele si legumele, dupa numai 2-3 luni de pastrare, la majoritatea fructelor si legumelor le scade cantitatea de vitamina C existenta in momentul culegerii, la jumatate; se pare ca varza alba este o exceptie de la regula)
mango - 28 mg
papaia - 62 mg
ananas - 15 mg

Deci, socotiti cate fructe ar trebui sa mancati zilnic, ca sa adunati 1 gram de vitamina C (1 gram fiind un minim pe zi, in mod normal un adult activ avand nevoie cam de 2 grame).

De exemplu, pentru portocale, ca sunt cele mai asociate (gresit) cu vitamina C, ar trebui sa mancam 19 portocale pe zi, fiecare de aproximativ 100 g, pentru a aduna 1 gram de vitamina C. Insa cele 19 portocale vor furniza pe langa gramul de vit. C, si 893 calorii, din care vreo 220 sunt carbohidratii. Cine are nevoie ca jumate din aportul caloric zilnic sa vina doar din portocale?...

7 comments:

Unknown said...

vitamina C versus acid ascorbic.

pe scurt, daca luam suplimente, ca sa fie eficiente trebuie sa le acompaniem si cu bioflavonoizi, care sunt gasiti in fructe si legume.

Adina Afendulis said...

Vitaminele calitative contin si bioflavonoizi.

Eu cumpar produse Now Foods de la distribuitorul autorizat in Romania. Ocazional ajung si pe la Plafar, unde de cumpar doar vitamine extrase din surse naturale.

Hfjjjjgh said...

Nu exista vitamine extrase din surse naturale sunt povesti..... ori mănânci fructe ori sunt de sinteza punct.

ci3alint said...

Salut! Am ajuns intamplator pe blog cautand cantitatea zilnica necesara de vitamina C pentru un adult. Pe blog ati scris 1 gr (minim). Pe wikipedia scrie ca ar fi necesar cam 100 miligrame ( https://ro.wikipedia.org/wiki/Vitamina_C ). Diferentele sunt cam mari. In final am ramas confuz neavand studii medicale. Cum ar fi corect?

Adina Afendulis said...

Incearca sa mai citesti si alte surse. Nu numai wikipedia. De exemplu:

http://www.cristianmargarit.ro/2010/10/suplimente-nutritive/vitamina-c

http://www.westonaprice.org/health-topics/dietary-supplements-what-the-industry-does-not-want-you-to-know/

Ovidiu said...

Este foarte greu sa gasesti Vitamina C de calitate, cel putin la noi. Produsele care au Vitamina C din sursa naturala au concentratii infime. In schimb exista la Solgar o vitamina C alcalina de 1000mg cu bioflavonoizi. Daca iei concentratii mai mari e bine sa ai o protectie gastrica, iar aceasta formula vine perfect.

Unknown said...

Adina, am vazut ca ai recomandat, la un moment dat, sa cautam si alte surse de informare in afara Wikipedia, referitoare la vitamina C. Iata, mai jos, un link spre o sursa demna de incredere in cee ace priveste tema in discutie:

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-Consumer/

Acest link vine in urma recomandarilor unui site guvernamental din SUA:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2956064/

Iata care sunt nivelurile optime, respectiv maxime, ale vitaminei C in alimentatia coatsra zilnica, potrivit recomandarilor nutritonistilor de peste Ocean (sigur, pot exista si alte pareri din partea parerologilor...):


How much vitamin C do I need?

The amount of vitamin C you need each day depends on your age. Average daily recommended amounts for different ages are listed below in milligrams (mg)

The amount of vitamin C you need each day depends on your age. Average daily recommended amounts for different ages are listed below in milligrams (mg).
Life Stage Recommended Amount
Birth to 6 months 40 mg
Infants 7–12 months 50 mg
Children 1–3 years 15 mg
Children 4–8 years 25 mg
Children 9–13 years 45 mg
Teens 14–18 years (boys) 75 mg
Teens 14–18 years (girls) 65 mg
Adults (men) 90 mg
Adults (women) 75 mg
Pregnant teens 80 mg
Pregnant women 85 mg
Breastfeeding teens 115 mg
Breastfeeding women 120 mg


Can vitamin C be harmful?

Taking too much vitamin C can cause diarrhea, nausea, and stomach cramps. In people with a condition called hemochromatosis, which causes the body to store too much iron, high doses of vitamin C could worsen iron overload and damage body tissues.

The upper limits for vitamin C are listed below:
Life Stage Upper Limit
Birth to 12 months Not established
Children 1–3 years 400 mg
Children 4–8 years 650 mg
Children 9–13 years 1,200 mg
Teens 14–18 years 1,800 mg
Adults 2,000 mg