07 December 2008

Ciuperci cu sos gogonzola

Fara nici o legatura cu postul (sunt fana a emisiunii "Cele mai mari minciuni ale lumii" - pe primul loc religia), in ultima vreme nu mai pot sa mananc carne. Periodic mi se intampla, nu e ceva nou. Asa ca imi raman: legumele si branzeturile.

Ciuperci proaspete, morcov ras si ceapa verde. In apa cu ulei in tigaie teflon cu capac. Maxim 20 min. Mai intai se pun ciupercile si morcovul, iar ceapa in ultimele 5 minute. Sare si piper eu pun in farfurie, nu la gatit.
Sosul: se topeste o bucata de branza gorgonzola, intr-o cratita mica la foc foarte mic, mestecand continuu cu o lingura de lemn. Treaba asta cred ca se recomanda a se face in bain-marine, dar dureaza mai mult decat cum cum eu. Cand devine o pasta, se pune peste ea smantana fermentata. Si gata sosul.

2 comments:

Anonymous said...

Pacat de atata stradanie sa mananci healthy daca gatesti in teflon

Adina Afendulis said...

Corect! Incerc sa folosesc din ce in ce mai rar teflonul si sa inlocuiesc cu prepararea la cuptor in iena ori ceramica, sau fierberea la abur.

Iat atunci cand totusi folosesc teflon, aplic 2 strategii ca sa minimizez efectele negative:

- tin flacara cat mai mica (substantele toxice se elibereaza din teflon in mancare la temperaturi foarte mari);
- pun intotdeauna mult ulei cu punct de ardere ridicat (cel de palmier nehidrogenat) ptr. ca mancarea sa pluteasca in ulei si sa atinga cat mai putin teflonul.