16 February 2017

Cum e viata printre robotii pe cafea

Nu, nu este amuzanta. Este ca si cand, intr-un film, eu ma misc pe slow motion, iar cei din jur sunt pe fast motion.

Si nu despre robotii care fac cafea, ma refer. Ci oamenii dependenti de cafea, care "beneficieaza" de energia data de ea. Si adaug - cum e viata printre robotii pe cafea, cand eu nu beau. 

Ma deranjeaza? In general nu, pentru ca m-am autoeducat. Eu sunt normalul. Normalul celorlalti are prea multe note de plata, ca sa mi-l doresc. Imbatranire prematura, oboseala accentuata, stare de nervozitate (cu diverse grade de manifestare), dependenta de cafea (99% din ei au dureri de cap daca inceteaza consumul), efectul de bumerang fiind probabil primordial. De la el pornesc celelalte. Efectul de bumerang se manifesta astfel: cafeaua ascunde aboseala, ca pe un gunoi sub covor, o accentueaza in spate, dar o cosmetizeaza la vedere. Desi pari mai agil, in realitate esti mai obosit si cu siguranta mai imbatranit, pe zi si an ce trece, cu inca o cafea dimineata. Care, pentru unii, se fac cateva pe zi, in timp.

Am momente in care ma enerveaza lipsa mea de randament, pe termen scurt, comparativ cu a robotilor. Mi-ar placea si mie si am energie de dimineata pana seara, sa nu imi fie somn de 10 ori pe zi, si sa nu pic rupta la cel tarziu 9 seara. Dar imi plac mai mult lucurile pe care le-am obtinut fara cafea: imbatranire intarziata (uite ca ma laud ca la 37 de ani nu sunt nevoita sa imi vopsesc parul din considerente de fire albe), echilibru psihic mult mai bun, randament mai bun pe termen lung.

Am avut perioade cand am baut. Evident, nu as fi putut cuantifica partile bune si rele, daca nu as fi experimentat.  

Tot ce ma tenteanza cateodata, este mirosul cafelei. Atat. Noroc ca exista cea fara cofeina. Sau mai bine zis, cu mai putina cofeina. Se pare ca nu exista cafea cu 0 cofeina, ci doar cu mai putina.

Statistic lucrurile stau cam asa:

100 grame cafea = 40 mg cofeina
100 grame cafea expresso = 212 mg cofeina
100 grame cafea decofeinizata = 1% - 2,5% cofeina, in functie de metoda de decofeinizare


No comments: