24 September 2012

Shaorma de la Distor la analiza

Cu toti (sper ca) suntem constienti ca exista carne de cumparat in magazine (ma refer la carnea cruda, nu la mezeluri ori alte preparate care implica carne tocata) care contine, pe langa carnea propriu-zisa a animalului din care provine, si substante adaugate, care ii dau volum, gust, culoare si chiar termen mai mare de valabilitate. Este motivul pentru care de exemplu,  pieptul de pui cumparat din supermarket la caserola cantareste o anumita greutate, iar cand il prepari, cantitatea ramane la jumate, deoarece contine multa substanta apoasa cu saruri, aditivi de volum si gust, etc.

In acelasi timp, mai stim ca atunci cand suntem obligati sa mancam undeva in oras si nu avem mari posibilitati de a alege o mancare sanataosa, ne ramane ca o varianta de compromis, in afara de aceea de a nu manca nimic :),  sa luam o shaorma de vita doar cu salata - varza, ceapa, patrunjel, rosii, ardei, etc. (fara cartofi, lipie si sosuri). Carnea carbonizata din partea arsa, este legata de aparitia cancerului, iar daca tot suntem la capitolul asta, acelasi lucru face si acrilamida, un carcinogen aparut cand alimentele ce contin amidon (cartof, paine, orice din cereale) sunt arse, prajite, coapte. Carnea la rotisor din care se taie bucatile din shaorma este arsa ce-i drept, insa te gandesti ca e doar niste carne cu niste cruditati, o masa semi-decenta cand n-ai de ales.

Revenind la subiect, la capitolul sharoma, cea de la Dristor a facut ceva istorie in Bucuresti. Zilele trecute am avut ocazia sa mai vad cu ochii o shaorma de la Dristor, ultima pe care am vazut-o fiind prin facultate. In primul rand am fost uimita sa vad ca le-a mers bine in acesti ani, deoarece mica tejghea din intersectie s-a transformat in ditamai restaurantul cu mese, blat ostentativ de marmura, etc. Pentru ca au castigat bine si necinstit.

Am fost uimita sa descopar in farfurie ca nu toate bucatile de carne sunt din carne. Priviti pozele de mai jos. Printre bucatile de carne (cele din partea stanga) sunt si bucati care par dintr-un amestec (cele din dreapta), gen parizer-crenvusti, cu o tocatura ce poate contine orice ingredient ieftin folosit de obicei in industria alimentara: proteina vegetala de soia, grasime vegetala hidrogenata, potentiatori de gust precum celebrul monoglutamat de sodiu sau carne mai ieftina de tipul carne procesata mecanic (MDM sau ceea ce Jamie Oliver numea "mazga roz"), in care sunt resturi din animal care nu isi au locul in produsele superioare. Faptul ca bucatile din dreapta ce par din amestec se incovoie, se curbeaza la margina (vedeti sus la bucata din dreapta) ma face sa ma gandesc ca ar putea contine si alte ingrediente ciudate si sigur necomestibile, care reactioneaza astfel la tratamentul termic. Posibil unii din aditivi, posibil chiar proteina vegetala texturata din soia, sa dea aceasta reactie fizica de curbare.



Soia si margarina sunt drumul cel mai scurt spre imbolnavire, insa ce este rau la carnea din resturile procesate mecanic? Este ca valoarea ei nutritiva si biologica este scazuta, are resturi de piele, tendoane, oase, ghiare, grasime ce poate fi oxidata (adica ce ramane din carcasa de animal dupa taierea carnii de pe ea) care nu pot fi digerate optim de organismul uman si dau de la probleme de digestie pe termen scurt pana la perturbarea sistemului imunitar pe termen lung si boli autoimune. Si mai exista si problema morala a faptului ca eu platesc scump, ca si cand as cumpara muschi de vita, si de fapt cumpar niste resturi care costa foarte putin.

6 comments:

Emily said...

minunat articol! Ar trebui sa-l citeasca toti clientii si amatorii de acest tip de preparate!

Corporatistu Infometat said...

minunat articol... si eu acum ce mai mananc la pranz?

Corporatistu Infometat said...

Minunat articol! Si eu acum ce mai mananc la pranz?

Corporatistu Infometat said...

eeeee, pai nici macar nu pot sa postez ce vreau :)) asa ce rost mai are publicarea comentariilor? :))

Adina said...

Imi cer scuze ca am intarziat afisarea comentariilor.

Crenguta Oprisan said...

chiar ca nu-ti mai vine sa mananci asa ceva.....