03 May 2012

Leurda

Cu oua de tara fierte, ulei masline, sare, lamaie. Si cu putin cascaval de capra. 


Leurda este o planta mai putin cunoscuta, care creste primavara si are miros si gust de usturoi si ceapa. In aceasta perioada, pietele au fost pline de leurda. Nu este o planta "domesticita", este o specie salbatica, chiar se pare ca nu poate fi cultivata. Creste la intamplare, fie prin paduri ori prin curtile oamenilor, ca o buruiana, neavand nevoie de ingrijire din partea mainii omului. 

Are actiune antibacteriala, putand fi folosita ca antiseptic. Culoarea verde inchis este un indiciu ca ar putea contine si salvestrol.  Este consumata de ursi cand ies din hibernare. Efectul detoxifiant o face utila in intoxicatii, ajutand la curatirea sangelui si sisemului digestiv. 

Ma simt norocoasa ca traiesc intr-o zona in care inca cresc astfel de buruieni comestibile si ca legislatia inca permite vanzarea lor in piete. Este posibil ca nepotii mei sa nu aiba acest noroc. 

No comments: