24 April 2012

Masinaria de procesat gunoaie, la turatie maxima

In acesta metofora, nu tocmai plastica, isi transforma unii organismul de-a lungul vietii. Aceasta metafora mi-a venit ieri in minte, cand in timp ce inotam la un bazin din Bucuresti, am auzit doua femei foarte grase vorbind despre cum vor manca pe rupte seara dulciuri, deoarece au inotat ziua. Mentionez ca "inotul" lor a fost in mare parte un stat pe marginea bazinului si un alt stat in jacuzzi.

Nu agreez discriminari de genul "gras, "slab", "inalt", "scund". Insa am subliniat mai sus ca femeile erau grase, pentru a putea puncta altceva. Anume ca nu esteticul ar trebui sa ne deranjeze cand vine vorba despre depozite inutile de grasime pe corp, ci faptul ca aceasta grasime vine la pachet cu probleme de sanatate. Nu am auzit inca despre cineva sa fie foarte gras si cu analizele "brici". Iar in cazul de fata, nici nu trebuia sa vad analizele doamnelor, deaorece era evident ca sunt pe calea gresita, din moment de rezervele de grasime de pe corp (insotite doar de apa si aer :) le-ar fi fost de ajuns cateva luni bune, iar ele in conditii de aproape sendentarism, se gandeau la si mai multa mancare, culmea carbohidrati.

Organismul nu este o masina de reciclat gunoi, pe care o mai ungi pe ici pe colo si merge mai departe. Nu inseamna ca daca bagi junk-food, iar apoi reglezi din sport, ecuatia iese pe zero ca la matematica. Nu. Mancarea de proasta calitate sacatuieste organismul de resurse interne pretioase cand acesta se chinuie s-o proceseze (de exemplu pentru metoabolizarea zaharului organismul utilizeaza nenumarate enzime si vitamine). Daca te mai apuci si faci si sport mai mult, ca sa compenseze abuzurile alimentare, fara suplimente, fara nici macar niste minerale si vitamine (ca doar ai idei preconcepute si foarte gresite ca acestea ingrasa :), nu faci decat sa maresti raul, adica secatuirea si obosirea organismului, in final imbatranirea prematura a acestuia.

Toti mai calcam pe aratura cateodata in dieta, exceptiile sunt chiar binevenite pentru ca sunt motivante. Te motiveaza sa te reintri in programul tau normal de dieta si sport, acela pe care l-ai testat ani de zile si in care ai vazut ca organismul tau functioneaza cel mai bine. Omul nu este un robot simplu cu intrari si iesiri. Este o tot o masinarie, insa mult mai sofisticata, cu un psihic complicat caruia ii prind bine mici crapaturi in rutina. Insa de la a face un abuz o data la cateva luni bune si pana la a deveni un obicei zilnic e cale lunga.

No comments: