05 August 2010

Medicina in Romania in 2010 e.n.

e.n. = era noastra

Exista doctori din Romania care merg la congrese afara desi nu stiu engleza un cuvant, dar merg totusi. Acolo se plimba, mananca mult, ca intr-o vacanta. Cand trebuie sa completeze nu's ce fise la intoracere (un fel de raport, ca plimbarea e pe bani publici si trebuie consemnat totul), copieaza dupa colegii lor care stiu engleza sau dau unui prieten/copilului sa-i completeza fisa. Deci se duc acolo si nu inteleg nimic din prezentari, din ultimele descoperiri (supuse si alea e adevarat concernelor farmceutice si teoriei conspiratiei - dar totusi noutati in lumea medicala, care poate ar folosi bolnavilor din Romania), iar cand vin in tara trateaza pacientii tot dupa ce au invatat ei acum 40 de ani. Nu pot da nume, ca imi fac dusmani aiurea, vorba cuiva intelept.

Ieri am internat-o in Spitalul Municipal pe bunica. Tot voiam sa scriu un articol o data despre ea = omul deosebit care m-a crescut. Si alt articol (ca nu pot amesteca amintirile frumoase despre ea cu subiectul celui de-al 2-lea articol) despre boala ei cumplita: poliartrita reumatoida degenerativa. Ca aviz ptr. cei care isi bat joc de sistemul lor imunitar la tinerete. Sau ptr. parintii care pun bazele viitoarelor boli ale copiilor lor, prin greselile de alimentatie in copilarie.

Bunica evident ca are premizele bolii pornite din frageda pruncie: copil din flori abandonat, subnutrit, dat de colo-colo de toata lumea, razboiul a facut-o sa piarda scoala, comunismul i-a oferit munca campului la C.A.P, casnicia a fost nefericita, iar sistemul imunitar pe butuci toata viata. Poliartrita reumatoida degenerativa, ca boala autoimuna inflamatorie, s-a declansat acum 10 ani, de 5 ani merge in cadru, iar de doua luni este imobila la pat, cu articulatiile diforme si imobile, si multe echimoze pe corp, asta fiind relativ evolutia fireasca a bolii. Relativ, ptr. ca doctorii au gresit mult cu tratamentul la inceputul bolii. De exemplu a facut niste ani Remikeid (un tratament imunomodulator), care apoi a fost interzis. Apoi am aflat ca in Romania a fost testat doar, iar in urma rezultatelor, a fost scos de pe piata. Asa cum se procedeaza cu multe medicamente, alimente, etc., le testeaza pe romani ca pe soareci de laborator. Apoi a trecut pe Humira, tot imunomodulator, despre care m-am informat eu cu mama, si l-am descoperit singure, si i-am propus doctorului sa il faca. Jenant...

Acum cativa ani bunica a avut un accident vascular ischemic si ieri l-a facut pe al doilea. Era inevitabil se pare, pt. ca: tratamentele ptr. poliartrita cresc tensiunea, iar tratamentul ptr. tensiune da alte reactii negative cardio-vasculare si tot asa. In final, orice medicament are doua taisuri. Si in final accidentul vascular era de asteptat. Asa spun doctorii.

Asadar, ieri si azi am tot batut Spitalul Municipal. Si am remarcat ca tot personalul spitalului parca vrea sa omoare pacientii nu sa-i faca bine...

Pe bunica au dus-o prima data la urgente majore la parter. Si mama statea pe hol pana i-au facut primele analize. Si deodata mama a auzit ca au descoperit pe cineva cu tuberculoza in sala cu bunica. I-au dat pe toti afara ca sa dezinfecteze, mai putin pe bunica, ca era greu de transportat. Mama a facut un scandal monstru, la care nu a comentat nimeni, de la bracardieri pana la doctorul sef de la urgente. Nici scuze, nici explicatii. Dupa scandalul asta macar s-au grabit insa s-o mute la sectia de neurologie, ca sa scape de noi. Poate trebuia sa chemam tv, etc. dar nu aveam timp si nici chef sa ne punem in bete cu doctorii. Pe bunica ar fi costat-o viata, daca ne apucam sa ne mutam la alt spital.

De asemenea am tot auzit in lift in multiplele urcari si coborari la si de la etajul 9 unde e neurologia, discutii repetititve intre personal despre scaderea salariilor. Si despre nesimitii de pacientii care nu mai dau bani ca alta data... Imi venea sa vomit in lift. Parca asistam la o executie in direct. Or avea dreptate, dar asta a fost reactia mea.

In rest, numai de bine. Sa fim sanatosi si sa nu ne imbolnavim in Romania in 2010 era noastra.Adaugat mai tarziu: am uitat sa mai adaug ceva daca tot vorbim despre sistemul medical romanesc: acum 2 ani am facut niste analize la Centrul Medical Ghencea. Si a iesit ca am leucemie. M-au anuntat si m-au chemat sa refac analizele gratis. Le-am refacut la ei si inca in vreo 5 locuri in Bucuresti in acea saptamana. Cred ca am pierdut un kg de sange cu analizele atunci... Nu aveam nimic in final. Dar eu am plans o saptamana zi si noapte pana am vazut toate rezultatele si m-am convins. Si-au cerut scuze si atat. Aveau un aparat nou care procesa analizele automat, nu manual, si mai dadea erori, cica, ca deh... era nou aparatul... Cei apropiati au vrut sa ii dam in judecata, sa vine protv-ul, sa le daramam cladirea, sa crucificam conducerea. Eu eram asa de fericita ca nu am nimic, incat nu am vrut sa mai aud nimic despre ei si gata.

No comments: