07 February 2010

Salvestrol

Este o substanta din plante (un fitonutrient) care nu poate fi produs in corpul uman, deci trebuie suplinit prin dieta. Se gaseste in mod abundent in coaja sau pielitza exterioara a fructelor de culoarea rosie sau portocaliu intens: capsune, mure, afine, zmeura, portocale, mandarine, struguri rosii. Exista si in invelisul fructelor arborelui de cacao. Se mai gaseste si orice alta parte a plantelor (radacina, tulpina ori frunze) colorate verde inchis si intens: avocado, broccoli, spanac, menta, patrunjel. Din acest motiv, dietele bogate in salvestrol se mai numesc diete “red&green”.

Salvestrolul odata ajuns in interiorul celulelor canceroase (numite si atipice), se transforma cu ajutorul enzimei P450 CYP1B1 (biomarkerul unic al celulelor atipice), in substanta toxica (piceattanol) care distruge respectiva celula atipica. Enzimele sunt proteine cu rol catalizator in diferite reactii chimice. Salvestrolul nu are nici un efect negativ in celulele sanatoase, deoarece acestea, evident, nu contin enzima P450 CYP1B1 ... Studiile arata insa ca corpul uman sanatos are nevoie insa de un nivel minim de salvestrol in dieta, pentru a functiona corect si a preveni imbolnavirea.

Ok, toate bune si frumoase! Evrika!...Confeti, sampanie, artificii!... Atunci de ce nu mancam cu lingura salvestrol ca sa ne vindecam/protejam de cumplita maladie? Iata de ce...

Alimentatia moderna este din ce in ce mai saraca in salvestrol deoarece metodele moderne de productie ale plantelor (abuzul de pesticide, ierbicide, insecticide, etc.) o imputineaza in plante. Se pare ca plantele produc aceasta substanta pentu a se apara de daunatori si boli, adica salvestrol este un antifunghic natural pentru plante, asa cum este un panaceu anti-cancer pentru animale si oameni. Planta fiind stropita cu fungicide si alte chimicale, nu va mai produce cantitati mari de salvestrol, deoarece nu va mai fi niciodata expusa atacului daunatorilor (feed-back-ul care o determina pe planta sa produca salvestrol). Deci, chiar daca am vrea sa mancam salvestrol, nu prea avem la indemana, decat din sursele eco, bio, etc. Iar mandarine bio nu cred ca gasesti pe toate drumurile...

Un alt motiv ptr. care salvestrolul se afla din ce in ce mai putin in alimentatia moderna, este pentru ca are un gust amar. Iar reprezentantii speciei umane moderne, se pare ca prefera gustul dulce... Deci plantele bogate in salvestrol ori sunt evitate, ori sunt preferate soiurile mai dulci, ori sunt modificate genetic direct in laborator ptr. a avea mai putin salvestrol. Iar toate acestea ca sa vina in intampinarea dorintei consumatorilor... Ba mai mult, datorita modei din ultima vreme de a exclude zaharul si indulcitorii artificiali din produsele finite, se filtreaza orice substanta cu gust amar in timpul procesului de productie, pentru ca produsul finit sa fie fara zahar, DAR sa aiba gustul cat mai dulce!.... Acest lucru se intampla de exemplu cu sucul de mure pasteurizat si ambalat in cutii. Murele organice au salvestrol din belsug, sucul la cutie cumparat comod din cora... zero.

Dat fiind ca plantele il produc pentru a se apara de agresivitati externe, salvestrolul se gaseste in abundenta in invelisul exterior al plantelor, adica unde pot fi atacate de daunatori, ciuperci, etc. Este valabil insa doar pentru fructe coapte in copac, nu pe vapor; plante ajunse la maturitate in pamant, nu in bureti insere; si nu recoltate semi-coapte din considerente finanaciare si apoi fortate prin procedee industriale sa aiba proprietatile celor ajunse la maturiate in mod natural.

Genele ghideaza absolut orice actiune a organismului, de la culoarea parului pana la secretia diferitelor enzime. Deci, o anumita gena este responsabila cu producerea enzimei P450 CYP1B1 in celulele atipice, enzima ce foloseste salvestrolul ptr. a crea substanta toxica (piceattanol) care distruge respectiva celula atipica. Aceasta gena se pare ca ar fi aparut acum 150 de mil. de ani. Deci corpul uman a inventat acest mecanism protector inca de la aparitia omului pe pamant. Din pacate noi il dezactivam in prezent prin obiceiurile si metodele moderne de a produce hrana si a manca. Se pare ca acum 100 de ani, omul consuma de 10 ori mai mult salvestrol decat in prezent. Conform sudiilor, daca un om mananca in zilele noastre din abundenta fructe si legume din supermarket, deci non-organice, abia daca aduna 10% din necesarul se stravestrol al unui om de acum 100 de ani.

In aceste conditii, supliementele cu salvestrol raman o sursa viabila. Alaturi de agricultura organica din soiuri cat mai vechi. Bunica avea capsuni in gradina de cand era fata mare. Nestropite, neingrijite, ieseau singure langa vie. Acelea aveau sansa intr-adevar sa aiba mai mult salvestrol. O fina a parintilor mei cumparase seminte de capsuni spaniole si se lauda ca are capsuni eco. Nu le stropise cu nimic, insa semintele erau deja alterate.

7 comments:

Diana said...

Buna Adina,
Si de unde luam aceste suplimente cu salvestrol? Mai ales ca cei care stau la oras si consuma din supermarket au sanse infinit mai mici sa consume acest salvestrol.

Anonymous said...

Am gasi cu usurinta mure,zmeura,afine,spanac,patrunjel,struguri negri,mere romanesti e.c.t daca sar face o campanie in toate comunele la nivel de primarie,ai caror edili sa-i informeze pe oamenii simpli si saraci ca pot face un ban frumos cu astfel de produse, in locuri special amenajate, nu in pietele deja existente care dupa cum se vede nu mai sunt piete de desfacere pentru tarani, s-au transformat in locuri de facut comert eftin. NIMANUI IN TARA ASTA NU-I MAI PASA DE SANATATEA NOASTRA. Este inadmisibil sa lase sa intr pe piata atatea produse neverificate. Ce fac institutele de cercetare? CE FAC GUVERNANTI?.AR TREBUI AMENAJATE ASTFEL DE LOCURI DE DESFACERE IN CENTRUL FIECARUI ORAS CUM SUNT SI FLORILE, DAR SI PRETUL AR TREBUI SA FIE PE MASURA PENTRU A MOTIVA TARANUL SA IESE SA LE VANDA(E O PERERE...MARICICA -TG-JIU-)

Adina said...

Va multumesc pentru comentarii. Cateodata fac eforturi sa scriu cate un articol si ma bucur cand vad ca il citeste cineva si isi si face timp sa-mi lase un comentariu :)

Diana, la noi in tara din pacate nu am vazut. Ramane sa-ti comanzi pe net sau sa iti cumperi din afara tarii la prima ta calatorie, daca gasesti acolo unde vei ajunge... Din cate am cautat eu pe net, sunt putine firme in lume care produc suplimente cu salvestrol. Asa ca vei avea de cautat.

Maricica, ca sa zic... cei din SUA de exemplu nu au atatea posibilitati ca noi sa-si cumpere hrana organica, oricat ar fi de informati si binevoitori. DAR la noi... inca!... chiar e pacat, ca in loc sa facem un efort individual (parerea mea este ca nu trebuie sa asteptam din partea autoritatilor... nu au interesul in sensul asta... dimpotriva, EI fac bani din vanzarea "rahaturilor"...), sa ne miscam fundul pana intr-un sat sa batem pe la porti si sa le cumparam oamenilor recolta, noi ne ducem insa la mega-hiper-market in stil american... si cumparam rahaturi din sera.

Ideea ta este foarte buna, insa nu cred ca isi face vreun primar timp pentru asa ceva.

Schimbarea poate veni doar prin decizia fiecarui individ, pe ce merita sa dea banii si pe ce nu. Consumatorul este inca rege, insa trebuie sa fie informat. Eu asta incerc sa fac aici pe blog.

Anonymous said...

Foarte interesant articolul...continuati treaba,am si eu un blog daca te intereseaza http://holotropicmind.blogspot.com
Cred ca am ajuns in punctul in care oamenii se trezesc si un pas important pentru o gandire sclipitoare este si o masa sanatoasa.Putini isi mai dau seama ca ceva e in neregula cu produsele din marile magazine...asa ca multumesc pentru informatie

Anonymous said...

Foarte interesant si util articolul tau si iti multumesc pentru informare.
Am totusi doua intrebari:
1. salvestrolul se gaseste si in plantele necultivate cum ar fi urzica, leurda etc?
2. plantele care contin salvestrol nu isi pierd aceasta substanta prin fierbere sau prin congelare?
As dori sa stiu aceasta pentru ca iarna este mai greu de procurat plante proaspete si mai ales din acelea eco. Multumesc anticipat pentru raspuns.

Adina said...

1. Da, in toate frunzele verzi, dar in cantitati variabile de la o planta la alta. Sursele cele mai cunoscute (fructe de padure, brocoli, spanac, etc) nu inseamna ca si contin cele mai mari cantitati de salvestrol de pe planeta, ci doar ca acelea au fost descoperite pana acum. Pe teritoriul tarii noastre poate sa cresca vreo buruiana extrem de bogata in salvestrol, insa necunoscuta, pentru ca nimeni nu a studiat-o.
2. Prin fierbere/congelare se mai pastreaza, dar nu in totalitate.

Oricum este mai bine sa mananci in decembrie niste urzici culese de tine din gradina si congelate, decat un brocoli stropit cu fungicide in Turcia si stat vreo luna pe la metro prin depozit.

Anonymous said...

Sunt curios ca procent cati din cei care cumpara intr-un supermarket se uita pe eticheta sa vada ce contine un aliment (evident nu fructe legume ). Am inceput sa o fac si constat ca nu prea am ce cumpara. Din pacate optiunile sunt insa foarte limitate.