24 February 2009

20 February 2009

Nuci din China

Mi le-a adus cineva din China. Nu stiu cum se chiama, eticheta este numai in chineza. Arata la exterior si interior ca o nuca de-a noastra in miniatura, cu gust ca de aluna. A mai vazut cineva asa ceva?


18 February 2009

Cumparaturi recente

Cantar de bucatarie digital Tefal din Mall Vitan, ptr. maxim 3 kg, 120 lei. Pe cel vechi, un Siemens (avea peste 15 ani), l-am tot reparat pana a cedat.




Seminte de pin (150 lei/1 kg) si seminte de susan (50 lei/1 kg) de la magazinul arabesc de la Mosilor.



In sfarsit mi-am luat ulei de palmier ptr. temperaturi inalte, gen prajit. Bine, l-am luat dupa 1000 de ani de cand stiam de el, dar nu-l gasisem, nu-l vazusem pe raft, etc. De la Mega, 20 lei sticla de 3 kg.

17 February 2009

Clatite cu iaurt

Pe Victor nu am reusit sa-l fac sa manance iaurt in cei 3 ani ai lui de viata. O mare bila neagra ptr. mine. Ceva sugestii cum sa mai procedez? Ca nu ma dau batuta... Pana atunci, il bag in diverse preparate.

De exemplu clatite: 1 ou, un iaurt gras mic, faina integrala ecologica, putina apa plata ptr. diluare daca este prea vascos. Ies 2-3 clatite.


16 February 2009

Weekend la Sinaia

Mai nou Victor nu iese din casa fara ochelari de soare...


A plans cand bulgarii se sfaramau... este deosebit sa-i explici unui copil de 3 ani de ce se sfarama bulgarii si el sa nu inteleaga.

Weekend-ul viitor daca mergem din nou (atunci promit sa va pun si poze cu Victor pe skiuri), cred ca semineul se va darama, ptr. ca Victor cat a stat in casa, a bagat lemne INCONTINUU in semineu.

Victor se aseaza mereu numai in capul mesei. I-am explicat ca M. trebuie sa stea acolo ca a muncit sa faca casa si masa, ca d-ul K. este un musafir important si ca sa-l lasam pe dansul acolo. Nimic! Ala e locul lui Victor, si gata!


Printul in perne la desene.

Printul o chinuie pe ma-sa...


Bucurie mare sambata seara cand au venit prietenii lui, Stefan si Tania.


Trante pe covor cu Stefan si Elena.



Jerry s-a pictat pe fata cu cariocile lui Victor. Nu s-a mai luat de tot nici a doua zi. Am incercat: apa si sapun, ulei, spirt. Atat aveam in casa. Vreo sugestie cu ce se sterge carioca?



Baie cu Stefan si Tania, dupa o zi de ski.



Ultimele lupte in pat cu Stefan, inainte de culcare.



Am si poze cu bomboane in forma de inimioara si lumanari din noaptea de Valentine, dar momentele cu Victor sunt cele mai pretioase.



12 February 2009

Salata

Ridichii, cascaval capra, ardei iute, seminte in, ulei nuca. Foarte buna la gust. Pentru mine, se pare. Cand tocmai mancam cu pofta, intra mama, ia o gura, si zice ca nu are nici un gust, ca are gust de iarba, ca n-are lamaie, etc. Asa ca am realizat ca gustul meu... nu prea este prioritar, mananc ca este sanatos, sau contine ce trebuie, sau m-am obisnuit asa si mi se pare ca imi place, sau am reusit sa ma obisnuiesc cu gustul alimentelor simple si chiar sa-l pretuiesc: chiar si ridichiile astea "fara gust" din Turcia, au un gust pana la urma, si culmea, mie imi place.

10 February 2009

Vaccin impotriva stafilococilor care agraveaza racelile si gripele

Spuneam in mai multe posturi ca eu il tratez pe Victor cand raceste cu remedii homeopate. Ce am facut cand tratamentele homeopate nu au mai functionat? Adica au trecut 2-3 saptamani si tot mucii tot galbeni erau. (Scuzati limbajul... este o realitate la copii). Iar simptomele nici nu s-au agravat, dar nici nu au disparut.

Asa ca am mers la spital si am facut exudat in nas si gat. Rezultatul: stafilococi peste tot: Streptococcus Pneumoniae si Haemophius Influenzae. De unde? Evident din colectivitate, adica gradinita. Asta e, a invat engleza in 5 luni, dar se captuseste si cu toti cocii si stafilococii. Deci, s-a impus conform antibiogramei, antibiotic Augmentin. Povestea a trecut, dar ne putem reinfecta. Asa ca pana la urma am ales o forma de vaccin (evident alaturi de munca zilnica neintrerupta sub toate formele, ptr. cresterea imunitatii): Broncho-Vaxom (liofilizat de lizate bacteriene).


Se ia 10 zile pe luna, timp de 3 luni. De preferat de 2 ori pe an: toamna si primavara. Ptr. copii se gaseste sub forma de plicuri cu o pulbere care se pune in apa si se bea dimineata pe sotmacul gol. Ptr. adulti: capsule, tot 10 zile x 3 luni.
Pretul: ptr. 3 luni - la copii 117 lei, iar la adulti 144 lei.

07 February 2009

Spanac

Comentariile binevenite de la postul despre "Mancarea cu sos" a lui Victor, m-au facut sa iau de la Mega cea mai mare punga de spanac crud pe care o aveau: 500 g. Crud (avand avantajul luteinei si acidului folic) sau fiert la aburi (se pare avand alte avantaje... nu mi-e clar care, dar o sa revin) manac de doua zile in diverse variante pe carele vedeti mai jos:

1. spanac fiert la aburi + peste la cuptor

2. spanac crud + ardei capia, cascaval si icre crude


3. spanac crud + cascaval oaie, ceapa verde si rosii uscate in ulei

4. paine de secara Finn Crisp + frunze spanac crud + ou fiert

5. frunze spanac crud + ardei capia + kiwi (asta este o masa de post; cam asa ar trebui sa fie mancare de post ptr. cine practica asa ceva... o terapie ptr. corp, nu o pacalire a conventiilor bisericesti cu tofu si cornulete cu margarina....aviz amatorilor, ca tot vine postul Pastelui...)


Dupa gustul meu, il prefer grud. Este putin acrisor, asa il percep eu.
Lui Victor... numai fiert (aftfel zice ca e iarba) + piure de cartofi, tot fierti la abur, frecati cu unt si/sau ulei. Fara lapte! Daca este prea vascos, il diluez cu putina apa plata, dar nu lapte... Cateodata mai adaug in piureul de cartofi smantana. Cartofii au un gust mult mai bun fierti in aburi, decat cei fierti in apa, parca ar fi copti.



Nutrient Spinach
Amount Per 100 Grams


Spinach raw/Spinach boiled

Calories (kcal): 22/23
Protein (g): 2.86/2.97
Carbs (g): 3.50/3.75
Fat (g): 0.35/0.26
Cholesterol (mg): 0/0
Fiber (g): 2.70/2.40
Water (g): 91.58/91.21
Minerals
Calcium (mg): 99/136
Iron (mg): 2.71/3.57
Magnesium (mg): 79/87
Phosphorus (mg): 49/56
Potassium (mg): 558/466
Sodium (mg): 79/70
Zinc (mg): 0.53/0.76
Copper (mg): 0.130/0.174
Manganese (mg): 0.897/0.935
Selenium (mg): 1.00/1.50
Vitamins
Vitamin C (mg): 28.1/9.8
Thiamin (mg): 0.078/0.095
Riboflavin (mg): 0.189/0.236
Niacin (mg): 0.724/0.490
Pantothenic acid (mg): 0.065/0.145
Vitamin B-6 (mg): 0.195/0.242
Folate, total (mcg): 194/146
Vitamin B-12 (mcg): 0.00/0.00
Vitamin A (UI): 6715/8190
Vitamin E (mg_ATE ): 1.890/0.955
Lipids
Saturated Fatty Acids (g): 0.056/0.042
Monounsaturated Fatty Acids (g): 0.010/0.007
Polyunsaturated Fatty Acids (g): 0.146/0.108

06 February 2009

Icre crude de stiuca

De ani buni le mananc doar asa, nefrecate cu ulei, fara sare. Cateodata cu putina lamaie sau ceapa verde. In poza sunt puse pe o felie de Finn Crisp Hi-Fiber (paine de tarate de secara cu 21% fibre) si cu salata verde + rosii cherry.





Valorile nutritionale la 100g icre crude (specii mixte):
calorii 140
proteine 22 g
carbohidrati 1,5 g
grasime 6,4 g
colesterol 374 mg
fosfor 402 mg
potasiu 221 mg

05 February 2009

Fara microbi si fara ftalati

Tocatoarele din lemn dezvolta in timp pe ele diverse microorganisme pe care daca le-am vedea la microscop ne-am speria si nu numai ca n-am mai taia nimic pe un astfel de tocator, dar l-am apuca cu o hartie ca sa il aruncam.

Cele din plastic elimina in mancare ftalati sau alti xenoestrogeni.

Asa ca le-am aruncat pe toate si mi-am luat tocator din sticla. Din Cora, 16 lei. Cam mic, dar ma simt in siguranta. Trebuia sa iau doua, dar sa vad cum se comporta asta mai intai.

Adica mi-am luat un fel de farfurie de 16 lei.

04 February 2009

“Mancare cu sos”


Asa o numeste Victor si se bucura mult cand aude ca asta va manca la masa.

Se fierbe in apa (din sticla, nu de la robinet... si sticla ar fi bine sa fie din sticla, nu plastic...) niste carne. Eu fierb de regula o pupla de pui sau 100 g carne de vita. Evident toate ecologice, adica de la tara.

Se caleste o ceapa si un morcov in unt si/sau ulei masline la foc foarte mic, ca sa nu se arda. Untul are pct. de ardere mai mic decat uleiul vegetal, deci atentie sa nu se arda. Nu se adauga apa sau zeama de la carne in acest moment, pt. ca aromele din legume sunt liposolubile. Abia cand sunt inmuiate bine, se adauga cateva linguri de zeama de la carne si se lasa sa mai fiarba.

Intre timp se marunteste carnea si se caleste intr-o tigaie separat in putin unt si/sau ulei masline, cateva minute. Atentie sa nu se prajeasca!

Cand morcovul si ceapa sunt fierte suficient, se rastoarna in blender si se mixeaza impreuna cu 2 rosii crude decojite. Totul se pune din nou in tigaie, se adauga peste ele carnea si se mai fierbe 1-2 minute. Abia acum, la sfarsit se pune sare si piper. Daca punem sarea la inceput, dezhidrateaza alimentele, si apa din ele ajunge in aer ca vapori.

Timp de preparare: maxim 30 minute

De ce pun rosiile abia la sfarsit si le mai las pe foc doar 1-2 minute, deci sunt practic crude? Ptr. ca incerc, de cate ori se poate, sa pastrez legumele crude in mancare. Vitamina C din rosie se distruge la peste 60 grade. Si este mai gustoasa mancarea asa, decat cu rosii fierte. Nu, nu se deranjeaza nimeni la stomac. Ar fermenta daca as pastra mancarea o zi, insa eu fac numai ce se mananca pe loc.





Rosiile pe care le-am folosit toata iarna, sunt de la tara congelate in septembrie. Am un sertar in congelator plin cu rosii. Prefer asa, decat ce gasim acum iarna la piata: fara gust, cu chimicale...